Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
Studiind acuma traseele de pelerinaj ale diferitelor agentii si preturile ,am constatat cu uimire ca Patriarhia Romana ,care are preturi saltate ,nu are prea multe obiective incluse ,nici macar HOZEVA si Carantani!!Apoi vad la alte fieme niste preturi de aeroport de-a dreptul fabuloase ,ce depasesc 100 euro!Asa ca am ajuns la concluzia ca prin firma dl LUPU ,de care eu am fost usor nemultumita pt ca erau scrise obiective care s-au pierdut ..si nu chiar putine ,punind in balanta ceea ce am citit pe la alte firme ,preturi ,trasee ,am ajuns la CONCLUZIA CA S-A VAZUT CEL MAI MULT SI LA PRETUL CEL MAI MIC ,adica la 800 euro nu am platit nici o taxa de aeroport,ni s-a platit transportul spre TABOR ,care este cel mai scump si am mai facut si BAIE IN MAREA MOARTA ,cu intrare la juma de pret ,fiind grup.Asa ca am nedreptatit firma domnului LUPU ,fiind ca am fost suparata ..de pierderi de obiective ,care de fapt au fost mai multe decit am vazut ca scrie la alte diverse fireme de pe net ,care au si preturi de te sperii!
|
Am fost vara aceasta in Israel si Sinai si poate n-ar strica sa vin cu cateva informatii-pentru cei care urmeaza sa mearga in Tara Sfanta.
Am fost cu Patriarhia- per ansamblu totul a fost bine, intradevar Carantani nu era in program, ghida ne-a spus ca daca ramane timp vom merge si acolo, dar bineinteles nu a ramas...in schimb Hozeva era in program.
Am fost destul de multumiti de ghida, am vizitat toate obiectivele din program(chiar daca la unele cam in fuga...), si in plus am mers la locul Botezului Mantuitorului de langa Qumran (si la cel catolic care se viziteaza de obicei) si am mers si pe spranceana muntelui, de unde iudeii vroiau sa-l arunce pe Mantuitorul in prapastie, dar El a trecut printre ei. Un loc minunat, de care m-am legat sufleteste, a fost Nabulus, in Samaria-locul intalnirii Mantuitorului cu femeia samarineanca, si am vazut chiar fantana originala (sustinuta de un schelet de fier), de unde am luat apa..
O problema care cred ca apare de multe ori este faptul ca lumea intarzie, si dimineata la plecare si la obiective (de obicei la pangare si magazine). Asta mie mi-a fost o sursa de ispite si stres si i-am atras atentia conducatorului de grup ca daca continuam cu ritmul lent nu o sa vedem mare lucru si e pacat. Asa ca lucrurile s-au pus in miscare dupa aceea :)
Mi-a placut ca in autocar faceam rugaciune cand ghida termina cu explicatiile, foarte multe si interesante de altfel.
Cam in toate programele de pelerinaj in Tara Sfanta se acorda prea putin timp Ierusalimului. Am avut doar o zi jumatate pentru asta. Cazarea in Ierusalim a fost departe de Cetate, asa incat nu puteai sa ajungi acolo dupa program (dupa amiaza)-decat cu mijloacele de transport sau taxi.
Un punct slab a fost numeroasele si lungile opriri la magazinele de suveniri-extrem de scumpe.Se gaseste marfa mult mai ieftina daca se cumpara dintr-un mal, de exemplu, seara dupa program. As recomanda atentie la ce se cumpara- marfuri scumpe si de calitate foarte slaba. Eu m-am pacalit cu "fructele de sicomor" :)) Le-am cumparat cand mi-au spus comerciantii ca sunt fructe de sicomor (undeva in apropiere de Ierihon)-le-am si gustat, dar cand am ajuns in Romania si am mancat mai multe mi-am dat seama ca sunt arahide coapte in ceva aluat :))) m-am pacalit una buna, si au fost destul de scumpe. Atentie la genti, esarfe, margele, parfumuri orientale- calitate foarte proasta.
In Sinai si Betleem am avut alti ghizi-arabi. Ne-au dus in cele mai scumpe restaurante si magazine, informatii putine, timp pierdut... pacat.
Ghida care ne-a insotit in Israel ne-a spus de la inceput ca vor fi locuri minunate, dar va trebui sa ignoram multe lucruri care ne-ar putea strica pelerinajul- agitatia, alergatura, cozile, oamenii se imping peste tot, certurile din grup. Asa a fost. Cel mai mult m-a durut sufletul cand am vazut arabii comercianti din Cetate, galagia si mizeria care domneste acolo...
Tuturor celor care pot le recomand sa mearga fara sa ezite, cat se mai poate... si sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului ... Inainte sa mergeti cititi cartea Par Ioanichie Balan- Pelerinaj la Mormantul Sfant si documentati-va bine inainte si profitati de tot timpul pe care il petreceti acolo.