![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Studiind acuma traseele de pelerinaj ale diferitelor agentii si preturile ,am constatat cu uimire ca Patriarhia Romana ,care are preturi saltate ,nu are prea multe obiective incluse ,nici macar HOZEVA si Carantani!!Apoi vad la alte fieme niste preturi de aeroport de-a dreptul fabuloase ,ce depasesc 100 euro!Asa ca am ajuns la concluzia ca prin firma dl LUPU ,de care eu am fost usor nemultumita pt ca erau scrise obiective care s-au pierdut ..si nu chiar putine ,punind in balanta ceea ce am citit pe la alte firme ,preturi ,trasee ,am ajuns la CONCLUZIA CA S-A VAZUT CEL MAI MULT SI LA PRETUL CEL MAI MIC ,adica la 800 euro nu am platit nici o taxa de aeroport,ni s-a platit transportul spre TABOR ,care este cel mai scump si am mai facut si BAIE IN MAREA MOARTA ,cu intrare la juma de pret ,fiind grup.Asa ca am nedreptatit firma domnului LUPU ,fiind ca am fost suparata ..de pierderi de obiective ,care de fapt au fost mai multe decit am vazut ca scrie la alte diverse fireme de pe net ,care au si preturi de te sperii!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am fost cu Patriarhia- per ansamblu totul a fost bine, intradevar Carantani nu era in program, ghida ne-a spus ca daca ramane timp vom merge si acolo, dar bineinteles nu a ramas...in schimb Hozeva era in program. Am fost destul de multumiti de ghida, am vizitat toate obiectivele din program(chiar daca la unele cam in fuga...), si in plus am mers la locul Botezului Mantuitorului de langa Qumran (si la cel catolic care se viziteaza de obicei) si am mers si pe spranceana muntelui, de unde iudeii vroiau sa-l arunce pe Mantuitorul in prapastie, dar El a trecut printre ei. Un loc minunat, de care m-am legat sufleteste, a fost Nabulus, in Samaria-locul intalnirii Mantuitorului cu femeia samarineanca, si am vazut chiar fantana originala (sustinuta de un schelet de fier), de unde am luat apa.. O problema care cred ca apare de multe ori este faptul ca lumea intarzie, si dimineata la plecare si la obiective (de obicei la pangare si magazine). Asta mie mi-a fost o sursa de ispite si stres si i-am atras atentia conducatorului de grup ca daca continuam cu ritmul lent nu o sa vedem mare lucru si e pacat. Asa ca lucrurile s-au pus in miscare dupa aceea :) Mi-a placut ca in autocar faceam rugaciune cand ghida termina cu explicatiile, foarte multe si interesante de altfel. Cam in toate programele de pelerinaj in Tara Sfanta se acorda prea putin timp Ierusalimului. Am avut doar o zi jumatate pentru asta. Cazarea in Ierusalim a fost departe de Cetate, asa incat nu puteai sa ajungi acolo dupa program (dupa amiaza)-decat cu mijloacele de transport sau taxi. Un punct slab a fost numeroasele si lungile opriri la magazinele de suveniri-extrem de scumpe.Se gaseste marfa mult mai ieftina daca se cumpara dintr-un mal, de exemplu, seara dupa program. As recomanda atentie la ce se cumpara- marfuri scumpe si de calitate foarte slaba. Eu m-am pacalit cu "fructele de sicomor" :)) Le-am cumparat cand mi-au spus comerciantii ca sunt fructe de sicomor (undeva in apropiere de Ierihon)-le-am si gustat, dar cand am ajuns in Romania si am mancat mai multe mi-am dat seama ca sunt arahide coapte in ceva aluat :))) m-am pacalit una buna, si au fost destul de scumpe. Atentie la genti, esarfe, margele, parfumuri orientale- calitate foarte proasta. In Sinai si Betleem am avut alti ghizi-arabi. Ne-au dus in cele mai scumpe restaurante si magazine, informatii putine, timp pierdut... pacat. Ghida care ne-a insotit in Israel ne-a spus de la inceput ca vor fi locuri minunate, dar va trebui sa ignoram multe lucruri care ne-ar putea strica pelerinajul- agitatia, alergatura, cozile, oamenii se imping peste tot, certurile din grup. Asa a fost. Cel mai mult m-a durut sufletul cand am vazut arabii comercianti din Cetate, galagia si mizeria care domneste acolo... Tuturor celor care pot le recomand sa mearga fara sa ezite, cat se mai poate... si sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului ... Inainte sa mergeti cititi cartea Par Ioanichie Balan- Pelerinaj la Mormantul Sfant si documentati-va bine inainte si profitati de tot timpul pe care il petreceti acolo.
|
||||
|
||||
![]()
noi am fost la bazare ,unde sunt diverse preturi ..pe alese,de obicei nu prea mari
|
||||
|
||||
![]()
A DOUA ZI LA SOLOVAT
Dimineata la ora 6 incepe slujba ,utrenia urmata de Sfinta Liturghie .,dupa care ne inchinam la moastele celor 3 sfinti intemeietori aflate linga altar intr-o frumoasa racla din lemn sculptat.In timpul slujbei am stat linga icoana din manastire a Maicii Domnului HLEBENIA ,care are si un crin in mina dreapta ,iar Mintuitorul este pe mina stinga a Maicii Domnului. Cintarile de aici m-au cucerit asa incit nu m-am plictisit deloc in timpul ascultarii slujbei .Dupa terminare am plecat coborind in curtea manastirii ,unde exista doar iarba si doua clopote asezate pe un suport din lemn ,jos,expuse acolo in curte.Asteptam sa se termine slujba din manastirea aflata in corpul de cladiri vizavi de manastire corespunzatoare cu intrarea principala.Aici ni se deschide usa si urcam niste trepte din lemn pina la nivelul superior.Pe coridor ne intimpina linga usa de la intrare in manastire icoana celor doi sfinti SAVATIE si GHERMAN ,SITUATI DE O PARTE SI DE ALTA A UNEI CRUCI MARI .In interiorul manastirii sunt picturi minunate pe un fond de bleu pal ,pe cupola fiind CRUCEA din lemn pictata.Iconostasul are ca la toate manastirile din Rusia usa de intrare in altar cu elemente arabe cu multe inflorituri.Aici admiram o icoana a Mituitorului pe marama ,deosebita realizata parca numai din umbre si lumini ,pe fond cafeniu,icoana facatoare de minuni,vindecatoare de cancer.Dupa inchinare si admirare ne cumparam toti aceasta frumoasa icoana aflata in diverse marimi ,mici, mari si mijlocii.Plec de aici cu o impresie de neuitat a acestei mici manastiri de la etaj ,a carei coridor se continua pe zidurile groase din piatra ale fortaretei .Intram in doua locuri unde sunt situate tunuri ce strajuiesc mici geamuri prin care admiram lacul ce inconjoara mansatirea in partea din spatele ei ,in fatza fiind Marea Alba.Coborim niste scari care ne duc la o veche moara unde se mai pastreaza obiecte vechi ,inclusiv pietrele de moara,dar care actual nu este functionabila.Vedem linga o iesire laterala spre lac ,zone inguste si intunecoase care au fost folosite ca celule pentru cei inchisi aicea pentru credinta lor.Avem program de voie dupa masa.Grupul se pare ca a mers la odihna in camera.Dar eu parasesc camera ,invingindu-mi oboseala ,caci sitam ca ma aflu intr-un loc unic unde nu voi mai reveni din pacate.Soarele asociat cu vintul rece s-a domolit.Ma uit la harta cu Solovatuul aflata chiar linga cladirea noastra de cazare.apoi plec prin spate ,trec pe linga un monument al marinarilor ,unde tocmai se facea schimbul de gardama gndesc ca ei sarbatoreau un eveniment .comemorau ceva in acea zi ,caci in celelte zile nu erau acolo soldati.Trec pe linga niste magazine mici cu suveniruri ,unde aveau chestii dragute ,ma indrept spre gradina botanica .Drumul duce prin padure,tineri pe bicicleta,care se puteau inchiria, mergeau pe drumul acesta care duce la gradina botanica dar si la Sechirnaia Gora,locul cel mai inalt al Solovatului.In aerul caldut plutea o liniste tristasimteam aceasta tristete plutind in aer.Admir frumoasele flori unice care se afla in aceasta padure albe si mov de o frumusete deosebita!La un loc al drumului apare un indicator care ma indreapta prin padure la troita SF.FILIP.locul unde el se ruga ,unde a facut si un dig in mare pentru pescuit.ma inchin la aceasta troita din lemn ,inalta care avea pietre de riu duse acolo de inchinatori ,de jurimprejurulei.In rest verdeata..padure si foarte multa liniste.Stau pe malul marii si admir aceasta intindere de apa rece strajuita acolo de acel dig din pietre care era foarte lung inspre mare.Mai merg destul pina ajung la intrarea in gradina botanica.Intrarea trebuia platita cu 100 ruble ,dar a doua zi eu stiam ca vom merge acolo fara ca noi sa platim ,aceasta vizita fiind inclusa in traseul nostru la intoarcerea de la SECHIRNAIA GORA,aflata in a treia zi in programul nostru pentru ca autocarele si microbusele erau toate ocupate fiind zi de simbata.Ma multumesc sa privesc doar harta gradinii botanice ..ma intorc pe acelasi drum ,vreo 3 km,admir portul ,casele mici si destul de modeste ale locuitorilor de aici .Deoarece mi se face foame merg la 3 alimentare aflate una liga alta si apropae de vila noastra de cazare.Imi cumpar renumita si adevarata pine neagra ,ciornaia hleba,moale si extraordinar de buna.La noi in Romania ,mi-am dat seama ca NU EXISTA PIINE NEAGRAdoar numele ei exista.Piinea neagra originala este foarte buna si consistenta,incit eu la manastiri serveam doar din asta chiar daca era si piine alba pe masa. Ajung la camera dupa ce admir portul ...poate tristetea ce plutea in aerul insorit m-a facut sa-mi fie dor de acasasimtamint pe care nu l-am avut niciodatadar asta poate si pentru faptul ca ma aflam in locul cel mai indepartat de casa!! Ma intind putin ,vreo 20 minute numai caci trebuia sa mergem la vecernie.Era simbata seara si manastirea era plina de lume.Un preot in virsta spovedea non stop.Cintarile vecerniei la SOLOVAT sunt minunate,parca te simti plutind spre cer.Dupa terminarea vecerniei care a durat vreo doua ore inca 6 preoti au spovedit lumea care dorea si era pregatita pentru impartasanie cu post de 5 zile.Inainte cu o zi am vorbit si grupul nostru cu un parinte roman,unul din cei doi frati romani de acolo ,preoti ,si i-am impartasit dorinta de a ne spovedi ,moment unic pentru multi dintre noi!!Cei 7 preoti din biserica au terminat cu spovedania abia la ora 24,asa de multa lume s-a spovedit acolo !!Am remarcat foarte multi tineri si chiar copii cam de 10-12 ani care s-au spovedit.Asta da...mi-am zis eu .Vedeam pe preotul acela batrin care spovedea un copil cu ce mare drag se uita si il privea. Desigur ca ne culcam tirziu dup ace ne facem fiecare rugaciunile .Afara lumina era prezenta cam pina la ora 3 dimineata.Astfel am petrecut in cea de-a doua zi la manastirea SOLOVAT,o manastire care simteam eu ca e deosebita chiar si fatza de celelalte manastiri renumite rusesti.
|
||||
|
||||
![]()
Incepem cu participarea la SF.Liturghie,fiind si zi de Duminica.Ne impartasim la sfirsitul Sfintei Liturghii,dupa ce ne-am spovedit seara dupa vecernie la unul din cei doi preoti romani.Mare binecuvintare este aceasta pentru noi ca sa fie in astfel de locuri deosebite preoti romani!Coborim in curte si intram la o alta manastire aflata in aripa stinga cum coborim treptele ,o manastire mai mica unde slujba era pe terminate si aici;aici ne inchinam la icoana Maicii Domnului ORANTA,pictata pe fonb albastru ,care este icoana protectoare a Solovatului.Cumparam icoana care se vinde in variate marimi.Din pacate nu mi-am cumparat pe cea mai mare gindindu-ma ca acasa nu mai am unde sa le pun pe toate inramate!...daca sunt asa de mari.Aceasta icoana este sculpata pe frontispiciul de la intrare in manastirea mare si se vede ca a fost impuscata cu ocazia unei lupte..nu mai retin anul..din pacate!
Ne adunam dupa ce mincam fiecare pe cont propriu sau in grupuri la iesirea laterala de unde ne-am intilnit cu o alta ghida si apoi am urcat intr-un autobus care ne-a sus la SECHIRNAIA GORA,locul cel mai sfint al Solovatului ,unde au foat inchisi detinutii care urmau a fi exterminati.Ei stiau ca daca ajung aicea vor fi supusi la chinuri groaznice si apoi ,daca refuzau sa se lepede de credinta erau aruncati pe o scara abrupta care avea 200 trepte unde se faceau terci dupa rostogolirea pe ea.Coborim putin inainte de a ajunge la manastirea de aicea.Drumul duce prin padure..ne oprim linga o piatra dreptunghiulara pe care scrie in ruseste o minune care s-a petrecut aicea in acest loc.O femeie trecind pe acolo a auzit un glas care o intreba ce cauta acolo ea,caci acesta este un loc sfint de rugaciune pentru calugarisi a fost somata de acel glass a plece de acolo.Putin mai sus trecem pe linga o fintina aflata linga o cabana din lemn si ajungem la crucea aflata pe deal ,aproape de manastire;linga cruce se afla panouri cu poze ale detinutilor de acicea,care au murit aici.Plecam spre manastire,o manastire mica,rotunda cu ziduri albe care are un far in virf,ce slujea de orientare pentru vapoare,acesta fiind locul cel mai inalt al Solovatului.Intram in mica manastire,as putea zice ca e schit unde strabatem un scurt coridor care are o iesire laterala spre dreapta in alt coridor si trepte de urcare la etaj ,pe stinga.In fatza apare intrarea in mica manastire.Ne inchinam la icoanele de pe iconostas si la cele aflate pe pereti si pe masuta .Remarcabila este icoana Maicii Domnului ,pe fond alb,cu imbracaminte alba serafica..parca plutea .Dupa ce iesim admiram de pe un balcon aflat in curte o minunata priveliste de sus ,vedem lacuri ,paduri si o alta manastire jos departe in mijlocul padurii.Apoi coborim pe scara din lemn refacuta cele 200 trepte,intr-adevar abrupte.Jos ne inchinam la o cruce foarte mare din lemn ,apoi plecam prin padure si autobusul ne duce la gradina botanica.Aicea intram prin partea de sus dinspre schit si iesim prin partea care am vazut-o eu cu o zi inainte.Si aci se afla doua harti ale gradinii cit si 3 banci de odihna.Trecem pe linga o cladire alba care semana a fi un arhondaricadmiram florile deosebite,dar nu prea numeroase care cresc in aceste locuri vitregite de prea multa caldura.In alte vremuri aici exista si vita de vie cu struguri coptidesigur o minune,caci ea nu poate creste in mod obisnuit si sa mai dea si roade in aceste locuri reci.Din loc in loc in gradina se afla cite un mic paraclis unde se afla icoane ,ele fiind locuri de rugaciune.Spre capatul opus se afla o mica cabana care este paraclisul unui sfint,cred ca al SF.ALEX.NEVSKI,daca nu gresesc.De aici se vede in departare manastirea SOLOVAT,cu zidurile ei albe ,singura care invioreaza aceasta zona rece si incarcata de tristete,in care bat mereu vinturile. Coborim pe o alee strajuita de copaci inalti si iesim din gradina botanica,urcam in microbusul care ne astepta in mica parcare si ne intoarcem spre centrul Solovatului ,pe drum oprindu-ne si la troita SF.FILIP.unde eu am fost si cu o zi inainte.Ajungem la vila de cazare,ne luam lucrurile si plecam spre port ,le depozitam intr-o sala de mese unde aveam platita de organizatoare o masa calda inainte de plecare si bem si un ceai cald.Pina sa vina vaporul cu care urma sa plecam am avut suficient timp sa ne mai plimbam pe aproape sa admiram manastirea Solovat dinspre port .Am vazut si locul unde se inchiriau biciclete si motorete pentru deplasare in SOLOVAT ,care este foarte intins ,rasfirat.Dupa vreo doua ore plecam cu bagajele spre vapor,urcam dupa ce ni se preiau din nou bagajele care sunt depozitate intr-o cala .Stam pe vapor si privim marea Nordului si manastirea Solovat care devine tot mai mica pe masura ce ne indepartam de mal.Sentimentul meu era acela de parere de rau ca trebuie sa plec din acest loc si de la aceasta manastire in ciuda sentimetului de tristete calma care il stapinea.Stam pe puntea vaporasului si vad in departare pe o insula manastirea Sf.Treime,greu observabila fara maritorul de la camera video.Solovatul mai are si alte insule cu manastiri.Monahii de la Athos pe care i-am intilnit la VALAAM au stat aicea 5 zile.Ne distram ,indeosebi studentul cu pescarusii care vin foarte aproape de noi in speranta ca li se va arunca ceva de mincare.studentul si-a cheltuit toate napolitanele si piinea cu pescarusii. Ajungem din nou in portul KEM ,unde ne asteapta microbusul nostru si o alta noapte pe drum in care strabatem tundra ruseasca spre. Vedeti si videoclipul meu cu SOLOVATUL http://www.youtube.com/watch?v=ZB6UMHSADIA&feature=plcp
|
||||
|
||||
![]()
Situata aproape de Sankt Petesburg,,are o vechime de 500 ani si a fost fondata de Sf.Alexandru de Svir ,linga lacul Rostchinskoe,in anul 1487.In anul 1506,Dumnezeu ii apare sfintului sub forma a trei ingeri spunindu-I sa construiasca manastirea SFINTA TREIME.In anul 2011 a implinit 500 ani vechime.Manastirea a fost profanata si lasata in ruine intre anii 1917 si 1997 cind a fos returnata bisericii ortodoxe ruse.Moastele Sf.Alexander de Svir au fost repuse in manastirea Schimbarea la fatza in anul 1998 ,iar serviciul religios s-a reluat.
Ajungem la aceasta memorabila si deosebita manastire ,care are parca ceva aparte, dupa o noapte de drum,dimineatza.Inspiram aerul proaspat care vine dinspre lacul aflat linga complexul monahal.In fatza noastra ,din parcare ne apar zidurile strajuite de chilii in renovare ale manastirii Sfinta Treime .Aleea duce pe linga zid spre manastirea mai noua ,trecind pe linga un spatiu verde care ne desparte de un lac mare.In stinga noastra ne apare o cladire mica din lemn ,de culoare galbena spre care din parcare se poate ajunge pe o alta alee.Un pelerin trece pe acolo si imi spune ca este inchisa intrarea.Aleea se reuneste cu aleea principala care ne duce direct spre intrarea in complexul monahal mai nou.Dar inainte de intrare plecam la grupul sanitar modern, aflat in dreapta pentru a ne primeni si aranja dupa o noapte de drum in microbus.Lasam in stinga noastra aghiasmatarul ,la care vom reveni mai tirziu ca sa ne luam apa din fintina sfintita ,unde apa vine pe robinete.Privim la panourile cu poze si explicatii in legatura cu manastirea,aflate la intrare.Deasupra intrarii se afla icoana aratarii Sfintei Treimi.Intram intr-o curte mare ,inconjurata de cladiri ..totul aici este pe fond alb,cladirile manastirea ,clopotnita,aflata linga manastire,cit si paraclisul care marcheaza locul unde s-a aratat SF.TREIME SF.Alexandru de Svir.Capela aratarii este dupa intrarea in curte situata in dreapta aleii principale.Aici intram inauntru si ne inchinam la icoana aratarii ,la icoana sf.ALEXANDER DE SVIR ,cit si la icoana SF.parinti ai Sfintului ,care ulterior s-au calugarit si ei.Un gardulet metalic din fier forjat ne desparte de o zona in care se afla nisip ,o lopetica din plastic permitindu-ne sa ne luam acasa acest nisip aflat in acest loc sfint pentru a-l folosi pentru nevoile personale.Parcurgem aleea pietruita si in dreptul clopotnitei spre lac in stinga se afla intr-o singura cladire doua manastiri cu intrari separate,manastirea sfintilor Zaharia si Elisabeta,in care intram pe prima usa .Aici putem sa dam la un calugar pomelnice.Tot aici se afla si o copie dupa giulgiul din Torino;exista 6 copii in lumene-a spus calugarul.Alaturi intram in manastirea Schimbarea la fatza ,o manastire mai aparte,alba in interior ,luminoasa cu picturi ale drumului crucii pe pereti .Icoane mari ,inramate foarte frumoase se afla pe cei 4 stilpi interiori.Lateral intram intr-o alta incapere cu un iconostas ceva mai mic linga care se afla racla cu moastele Sfintului Alexander de Svir.Deasupra raclei din lemn foarte frumos sculpata se afla o icoana mare cu aratarea Sfintei Treimi ,cu Sf.Alexadru se Svir ingenunchiat in fatza a trei ingeri imbracati in alb.Racla ni se deschide si ne inchinam la moastele acestui mare sfint ,care desi este de 100 ani trecut la Domnul ,are pielea alba ca a noastra ,doar unghiile sunt vinetii,atit de la miini cit si de la picioare.Tocmai au venit un grup de pelerini rusi care au citit acatistul sfintului si au cintat refrenul foarte frumos ..mi-a placut foarte mult..in paralel noi romanii eram grupati in genunchi linga racla si o persoana citea incet sa auzim doar noi acatistul in limba romana.A fost frumos ,mai ales al rusilor..dar nu intelegeam .Concentrarea pe ambele laturi ,romana si rusa nu m-a satisfacut,asa incit mai tirziu am revenit la racla pentru a citi si eu acatistul in linisteapoi am vazut ca si studentul a venit si a citit acatistul Sfintului ,in mod personal.Am aflat mai tirziu cu ocazia pelerinajului in GRECIA toamna in octombrie a aceluiasi an ,de la un staret de manastire ca acatistele citite in mod personal la racla sfintilor sunt cele mai importante!.Merituos este ca aici ni s-a permis sa stam mai mult,nu ne-am grabit asa incit dupa inchinare ,dat pomelnice, intrare in capela aratarii de mai multe ori pe parcurs,un loc care ma atragea ca un magnet,dupa plecare si cumparaturi la pangar,aflat in corpul de cladiri de linga intrare in dreapta,dupa filmare,am avut timp sa citesc acatistul acestui mare sfint la racla lui.De la pangar mi-am cumparat desigur cele doua icoane memorabile ,cu aratarea Sfintei Treimi si aratarea Maicii Domnului ,icoana Sfintului ,cit si poza cu racla ,dar si un mir care avea atasata la eprubete o icoana mai mica a Sfintului.Plecam la manastirea pe linga care am trecut ,a Sfintei Treimi,intram in biserica veche cu picturi vechi,dar frumoase in ciuda uzurii lor,mai ales episodul cu biciuirea si intrarea in Ierusalem mi-au placut.Ne inchinam si am ocazia sa filmez pe fondul unor cintari religioase cintate de un grup de 4 tineri ;ei cintau cintece de pe cele 4 CD-uri expuse acolo spre vinzare in scop de a cistiga bani pentru refacerea picturii manastiri.Muzica era frumoasa,dar parca cu influenta catolica,iar cd-urile erau scumpeasa incit m-am multumit a lasa in balonul de sticla o suma mai mica 50 ruble ,pentru ca am si filmat..nu se cerea nimicadar bunul simt m-a determinat a proceda in acest fel.Iesim afara in curte ,trecem pe linga o manastire a Maicii Domnului ,in ocolire si intram pe o usa mica intr-o pestera;este pestera aflata sub aceasta manastire ,in care Sfintul se ruga .Pe perete este expusa o icoana inramata ,mare cu Sfintul in genunchi rugindu-se la o icoana a Maicii Domnului.O persoana din grup a inceput sa geama cum a intrat in acest loc,iar la apropierea si sarutarea icoanei gemetele au crescut in intensitate.Va scriu aceasta ca sa vedeti in ce loc sfint ne aflam si ce puteri au aceste locuri si icoane sfinte asupra demonilor.!Plecam din nou spre manastirea cu moastele ,ne luam si apa de la agiasmatar,unde deasupra fintinii troneaza icoana Sfintului din Svir.Reintram in curte ,admir lacul ,stam chiar si pe banca putin .Inainte de a pleca iarasi merg sa ma inchin la Sfintul am simtit nevoia de a ma inchina de mai multe ori la moastele acestui mare sfint..Studentul pleaca la baie.Adevarat ca la plecare am vazut un grup de femei care tocmai intrau in lac spre a se imbaia,caci o baie in lacul considerat sfint nu poate sa fie decit benefica pentru suflet si trup ,mai ales pentru noi care am calatorit toata noapteaam zis ca ne va inviora dar nu s-a receptionat de Auroraeu iarasi mi-am pus costumul in bagajul marecu parere de rau ca nu ni s-a spus nimica despre acest lac..caci atunci as fi fost prevazatoaresi as fi avut timp de scaldat pina celalti au intrat la o alimentara de linga parcare si au mincat din traista proprie,adica fiecare pe contul sau.accesul la bagajul mare era dificil caci nu puteam sa mut singura alte geamantane aflate in cale .Asa ca am trecut pe aleea de linga paraclisul de lemn si am vazut ca intrarea era deschisa.Am intrat intr-o curte cu nisip si flori ,am intrat la pangarul de linga intrare ,unde erau icoane frumoase,mi-am ales una mica ce semana cu aceea de la Poceaev..iar maica de acolo mi-a aratat cum arata icoana expusa ,era in forma de stea cu rama ,ca icoana Maicii Domnului de la Poceaev.Mi-am cumparat- o si pe aceea si mi-am dat seama ca icoana expusa in biserica cu moastele Sf.Alexandru de Svir in forma de stea,doar ca imbracamintea Maicii Domnului era bleu ,nu galbena,era aceasta icoana ,aflata la manastirea de maici NUMITA IVERSKAIA,mare icoana facatoare de minuni.Eu m-am inchinat la aceasta icoana dupa inchinarea la moastele sfintului,aflata pe peretedar nu prea s-a mai inchinat nimeni din grup la aceasta icoana in forma de stea,aflata vizavi de racla sfintului,care impresiona ,era deosebitaaceasta s-a intimplat pentru ca Aurora nu ne-a spus nimica despre icoana..iata ce fapt important l-a lasat nedescoperit noua.Am mai cumparat si ulei de acolo de la acest pangar ,apoi am strabatut curtea si am intrat in paraclisul de lemn cu citeva luminari cumparate de la pangar si m-am inchinat la o icoana mare a Maicii Domnului,unde am aprins luminari si m-am rugatsimteam in incaperea mica ,plina si cu alte icoane pe peretii laterali,prezenta parca vie a Maicii Domnuluidar din pacate rugaciunile noastre nu sunt insotite intotdeauna de evlavia necesara nici chiar in astfel de clipe!!! Dupa luarea mesei ,care mi s-a parut a lua cam prea mult timp..incit ma gindeam cu parere de rau ca am ratat aceasta baie plecam spre o alta manastire care era inconjurata de jurimprejur de un lac ,ea aflindu-se intr-un ostrov ,este o manastire aflata la 400 km de Moscova.
|
||||
|
||||
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=X-SKi...cp,VIDEOCLIPUL
http://www.youtube.com/watch?v=38Wk-...=plcp,filmarea
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
IMPRESII DIN PELERINAJE | sofiaiuga | Pelerinaje la locuri Sfinte | 92 | 25.10.2020 18:35:30 |
Pacatele straine | Mihnea Dragomir | Biserica Romano-Catolica | 20 | 10.01.2013 12:04:33 |
Bauturi tari si animale necurate | NeInocentiu | Secte si culte | 0 | 12.05.2012 20:44:58 |
Impresii din pelerinaje -anul 2009 | sofiaiuga | Pelerinaje la locuri Sfinte | 4 | 31.08.2009 21:23:06 |
Despre religiozitate in diferite tari | BogdanF | Generalitati | 0 | 04.07.2008 09:51:37 |
|