Citat:
În prealabil postat de Fani71
Eu nu cred doar ce spun altii, ci ma bazez pe texte. Voi citi atunci in intregime si scrierea sfantului Grigore de Nissa despre hexaimeron si il voi cita aici. El, din cate stiu eu, nu era pentru interpretarea ad literam a zilelor.
Ai citit pasajele unde sf. Vasile vorbeste despre 'ziua intai'? Merita. Vad ca tu citezi mereu aceleasi pasaje, dar nu sunt convinsa ca le citesti si pe celelalte.
Daca tu nu cunosti preoti care sa creada ca si evolutionismul poate avea un continut adevarat, nu inseamna ca nu exista. Eu cunosc mai multi. Chestiunea este in discutie, totusi. Eu personal nu cred ca evolutionismul este corect, dar pe de alta parte nu mi se pare atat de daunator pentru credinta a accepta la nivelul ei, pana a un punct, aceasta teorie, tot asa cum sfantul Vasile accepta la nivelul lor teoriile naturaliste din vremea lui (fara sa le dea prea mare importanta), care s-au dovedit false. Nu spune despre toate ca ar fi discuti ale filozofilor si nascociri. Repet, citeste scrierea in intregime.
Daca un crestin ortodox alege sa dea creezare teoriei evolutiei, dpdv pur material, nu mi se pare ca este neaparat gresit ceea ce face. Si incercarile de a tine seama de aceasta teorie in interpretarea scripturiin nu nsunt neaparat gresite. Sunt la nivelul teologumenelor.
|
Draga Fani, nu cred ca ai inteles, niciun sfant nu a crezut ca zilele creatiei nu sunt zile, ci ere, semi-zile sau in afara timpului. Interpretarea cea noua tine tot de aparitia ecumenismului si secularismului. Conceptia ca zilele ar fi ere o sustin doar cei ce cred si in evolutionism, doar pentru acest lucru spun asta, de aceea a aparut. Daca nu era problema cu evolutionismul si Big-Bang-ul nimeni nu ar fi spus ca nu sunt zile, ci ere, nici nu am fi vorbit azi despre asta.
Ceea ce sustii tu nu stiu ce este, e un fel de teorie personala care nu mai exista in lume. Exista doar doua teorii, zilele creatiei, si teoria propovaduita de evolutionistii teisti (care sunt in numar infim in ortodoxie, majoritatea in SUA), ca zilele sunt ere ca sa fie in concordanta cu stiinta actuala. Si Eugen tot asta sustine, partea a doua. Daca nu crezi in evolutionism nu stiu ce rost are discutia noastra, doar ca sa nu fie zile, din nonconformism.
Desigur, daca o sa cauti o sa gasesti un sriitor prin Madagascar care va spune ca e valabila teoria cu erele si evolutionismul teist. Eugen la inceput daduse mai multe citate din mai multi sfinti, dar i-am aratat ca sunt interpretate eronat, neavand nici cea mai mica legatura cu acest lucru, din fericire nu le-a mai repetat.
Uite ca a dat Postelnicu tot citatul din Sf. Vasile tradus, spune mai clar decat alti sfinti ca e vorba de 24 de ore.
Eu am spus ca nu sunt preoti in Romania (si cel care era s-a dus in Australia), in tarile care nu sunt majoritar ortodoxe banuiesc ca mai sunt, ca unii sunt cu idei mai moderniste (citeam ca ii impartasesc unii prin alte tari neortodoxe si pe neortodocsi), chiar parintele Serafim spune aca erau credinciosi si din cler in ROCOR care credeau si in evolutionism.
Marea diferenta, despre care am si scris, este ca acestea nu sunt pareri ale unor oameni de stiinta, e ce spune Revelatia, e o viziune directa. E ca si cum am spune ca Domnul a gresit, ca nu e adevarat, asta intra la pacat impotriva adevarului, impotriva Duhului Sfant. Nu e vorba doar de ce spun sfintii, e scris acolo. S-au adus in discutie sfintii pentru ca s-a negat ca acolo scrie ce poate citi oricine care a invatat sa citeasca, adica zile si cum e revelatia.
Oricum creatia in fiecare zi a fost intr-o clipita, adica in mai putin de o secunda au aparut toate plantele. De aceea spune sf. Vasile: " tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva." In fiecare zi creatia a durat o clipa, dar au fost sase zile, nu doar o clipa. Sfintii ne dau si explicatii de ce au fost necesare sase zile, desi creatia putea fi toata intr-o clipa.
Toata aceasta invatatura din Facerea e in consens cu invatatura ortodoxa, cu faptul ca Domnul creaza doar ceva perfect si fara nevoie de timp, ca moartea a aparut dupa cadere, etc. Si e in concordanta cu celelalte pasaje, am dat exemplul cu decalogul si zilele de munca, acolo Domnul confirma cele sase zile.