View Single Post
  #99  
Vechi 15.11.2012, 17:44:21
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 33
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Daca am mintit dovedeste (adecvat din punct de vedere stiintific folosid metoda stiintifica iar din punt de vedere teologic raportandu-ne la metolodologia Sfantului Luca al Crimeii spre exemplu) ca am mintit... asemenea si cu (i)logica...


Site care promoveaza eroarea creationismului (pseudo)stiintific ("intelligent design") ce idolatrizeaza creatia si modul de realizare al creatiei, in detrimentul creationismului (inclusiv antropologia) hristocentrica.



Reguli de folosire a forumului.
http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3

Regulile polemicii civilizate / Rules of Civilised Polemics
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=15661

P.S. Imi pare rau dar nu pot discuta la acest "nivel" dorit de dvs. (ce implica atacuri la persona, invective, injurii, calomnii...).
Nici o supărare, nu era de mult vorba de o discuție, dialogul surzilor este chiar absurd "inechivoc"

Acum nu pentru Eugen Ganțolea - credeai că o să rămâi veșnic anonim și să tragi din tufișuri? - luptătorul de "site nefast" și apărătorul "evoluționismului teist", "văicăitorul ignoranților științifici", ci pentru ceilalți, o prezentare:

http://www.hexaimeron.ro/Contact/Contact.html

"DESPRE SITE

Scopul acestui site este acela de a prezenta și actualiza învățătura Bisericii reflectată în Sfânta Scriptură și tâlcuirile Sfinților Părinți, legată de facerea lumii. Cuvântul "hexaimeron” (Ή Έξαήερον) provine din greacă, hexa înseamnă "șase", și imeron înseamnă "zile", și se referă la cele 6 zile descrise în capitolul I al cărții Facerea. Hexaimeron definește acele comentarii patristice care abordează referatul biblic al creației. Primul scriitor creștin care a folosit acest termen a fost Teofil de Antiohia, însă, cel care i-a dat consistență a fost Sf. Vasile cel Mare. Va rugăm să observati că numele site-ului este hexaimeron.ro și nu geocentrism.ro sau creationism.ro. Așa cum vă vom prezenta în continuare, nu geocentrismul este subiectul și nici scopul principal, ci, exact acela din enunț: cele 6 zile ale Facerii Lumii așa cum le descrie Scriptura și le tâlcuiesc Părinții, mai ales în omiliile intitulate "hexaimeron”.

Acest site este unul teologic, creștin ortodox. El conține pe lângă aceasta și elemente de astronomie antică și unele cercetări științifice contemporane din zona creaționistă. Ideea de bază ce vrem să o transmitem este aceasta: Credem și mărturisim că facerea lumii: cosmosul, viața, omul, este O TAINĂ și O MINUNE. Este taină întrucât este lucrarea directă a lui Dumnezeu și minune întrucât nu este un fenomen natural repetabil și obișnuit, ci ceva supranatural și unic. El nu poate fi cercetat decât pe calea revelației supranaturale și a celei naturale.

În linii mari revelația „naturală” este numită activitatea înțelepților antici păgâni de dinainte de Hristos, care deși nefiind în Legea revelată proorocilor, aveau totuși un acces indirect la cunoașterea adevărului, prin aptitudini înscrise în inima lor. E vorba de eforturi omenești care prin contemplarea naturii pot ajunge cumva la Creator. Aici se încadrează înțelepciunea antică greacă, de tipul Platon și Aristotel, care au preluat învățături legate de științele naturale de la egipteni și Moise. Ceea ce au reținut Părinții Bisericești de la aceștia aproape integral a fost cosmologia, alcătuirea cosmosului, mecanica cerească etc. Modelul preluat de biserică a fost cel al unui univers sferic mărginit în centrul căruia se găsește Pământul staționar în jurul căruia se rotește totul: cele 7 planete și stelele.

Revelația supranaturală este cea de la Dumnezeu către om, este directă și se face la început proorocilor în rândul cărora la loc de frunte strălucește Moise. Este conținută în Sfânta Scriptură nu numai în Cartea Facerii ci și în multe alte locuri. Această revelație scripturistică a Duhului Sfânt a fost tâlcuită de către Sfinții Părinți insuflați de același duh și este suprema cunoaștere, negreșelnică, neschimbabilă și adevărată în toate locurile și timpurile. Ea nu poate fi tributară „cunoștințelor științifico/tehnice” ale unei epoci anume.

Aici întâlnim o deosebire radicală față de antici și anume concepțiile legate de cosmogonie: cum a apărut universul, viața, omul. Aici Biserica a lepădat erorile anticilor: politeism, materie veșnică, etc. și a îmbinat cosmogonia Scripturii cu cosmologia geocentristă antică. Această învățătură a durat practic neschimbată timp de mii de ani. Pe baza ei s-a elaborat și acel cadru al Liturgicii bisericii: calendarul bisericesc. Ea a început să fie contestată și modificată în spațiul apusean catolic și protestant începând cu sec. al XVI-lea. O parte a științei moderne, apărută după acea dată și până astăzi, este în vădită contradicție cu revelația, ajungând la o cu totul altă cosmogonie, cosmologie, biologie și antropologie. Astrofizica și biologia, predate în școli în ultima sută de ani, sunt profund impregnate de o viziune atee și evoluționistă, antihristică și antibisericească.

La sfârșitul secolului trecut s-au ridicat din același spațiu apusean catolic și (neo)protestant o serie de încercări științifice de a se reveni la o revelație „naturală” armonizată cu învățătura tradițională a Bisericii. Astfel au apărut curentele creaționiste și geocentrismul modern.

În spațiul nostru ortodox primul care a avut o lucrare similară în ceea ce privește aspectul „creaționist” a fost Părintele Serafim Rose. Mergând în urma lucrării sale de pionierat au apărut și alți ortodocși creaționiști/antievoluționiști, inclusiv la noi în țară. Preluând această pildă ziditoare și de mare trebuință, am socotit de cuviință să continuăm această lucrare în special cu aspectele cosmologice, readucând la lumină această comoară neprețuită a cunoștinței, îngropată sub un mâl gros și aproape necunoscută în toate mediile, inclusiv în cel monahal. Vădit lucru este că helio/acentrismul este cea mai mare înșelare actuală, cuprinzând oameni de toate confesiunile, religiile, vârstele și nivelele culturale! Așadar va fi foarte greu să putem risipi aceasta, vom întâmpina multe împotriviri și vor fi sminteli, dar și suflete ce vor fi câștigate!

Fiind un site teologic ortodox, la baza lui nu poate sta nicidecum vreo "știință” omenească, fie ea antică, clasică, modernă sau contemporană. Nu pe aceste baze omenești șubrede, nesigure, schimbătoare și permanent supuse greșelii ca și cei ce le generează – cât de „geniali” ar fi ei! – se așază temelia adevăratei credințe. Noi credem în Dumnezeu și lucrările Sale, printre care la loc de foarte mare cinste este facerea lumii – cosmologia și biologia - și a omului – antropologia. Nu ne angrenăm direct în polemicile științifice "creaționism-evoluționism” și "geocentrism-helio/acentrism”, ci doar la modul implicit și indirect, aceste polemici le considerăm lipsite de substanță, profunzime și relevanță în raport cu spiritualitatea creștin ortodoxă.

Problema cheie care ne-a preocupat a fost alcătuirea cosmosului, și într-adevăr conflictul dintre învățătura revelată și cea omenească este aici radical. Orice „dialog” sau punte de legătură dintre aceste cosmologii este exclus din start, atât în scopul creației cât și în alcătuirea ei. Revelația nu are nici cea mai mică lipsă și trebuință de dovezi, demonstrații, cercetări și teorii științifice de orice fel. Nu ne trebuie probe de acest fel, destul ne sunt Scriptura, Părinții, simțurile și rațiunea.

Dacă totuși în paginile noastre au apărut poate prea multe demonstrații și tratări științifice, de la antici și până la creaționiști și geocentriști moderni, a fost tocmai pentru a veni în întâmpinarea acelora care par a avea nevoie ca de aer de confirmări științifice. Dar, cei care nu cred cuvintele Scripturii și ale Părințiilor, socotind că au fost dovedite ca înșelări de către „știință” nu vor crede nici dacă vor primi niște dovezi și demonstrații constrângătoare și convingătoare, căci, iată, totul ajunge o chestiune de credință și de dragoste pentru Dumnezeu, lucrările și învățăturile Sale!

Fiind o premieră în spațiul ortodox ea are desigur lacune și posibile erori, pentru care rugăm înțelegere și îndreptare cu dragoste. Rugați-vă pentru ostenitorii acestei lucrări și să dăm slavă lui Dumnezeu pentru lucrarea lui și faptul că îngrijește ca noi să aflăm despre ea, în ciuda multor obstacole!

„Dacă ți se pare că poate fi adevărat ceva din cele spuse, atunci mută-ți admirația spre Dumnezeu, Care le-a rânduit așa pe acestea! Că nu se micșorează admirația pentru lucrurile mărețe din natură dacă se descoperă chipul în care Dumnezeu le-a făcut. Iar dacă nu le socotești adevărate, simpla ta credință să-ți fie mai puternică decât argumentele logice” - Sf. Vasile cel Mare, Hexaimeron.

Last edited by Postelnicu; 15.11.2012 at 18:26:01.