Citat:
În prealabil postat de ioanna
Noi inca nu stim ce s-a intamplat la Revolutie, insa tu stii exact ora la care a fost creat omul :)
|
Ioanna, cred stii foarte bine ce s-a intamplat la "revolutie", ca si majoritatea romanilor.
Pacat ca nu "accepti" desi spui ca esti "credincioasa" faptul ca in Scriptura scrie clar ca in ziua a 6-a a fost creat Omul (Adam).
Sa citim cu atentie ce ne spune Ieromonah Serafim Rose:
"Una dintre tâlcuirile patristice clasice la Cartea Facerii este cea a Sfântului Efrem Sirul. Părerile sale sunt cu atât mai însemnate pentru noi, cu cât el era un "răsăritean" și cunoștea bine limba ebraică. Erudiții moderni ne spun că "răsăritenii" sunt înclinați spre tâlcuirile "alegorice" și că, de asemenea, și Cartea Facerii trebuie înțeleasă în acest chip. Dar să vedem ce zice Sfântul Efrem în tâlcuirea sa la Facere:
"Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva. Dimpotrivă, trebuie să știm că întocmai cum cerul și pământul care s-au zidit întru început sunt chiar cerul și pământul, iar nu altceva ce s-ar înțelege sub numele de cer și pământ, tot creadă orice altceva se zice a fi fost zidit și tocmit cu rânduială după zidirea cerului și a pământului nu sunt numiri goale, ci însăși ființa firilor zidite corespunde puterii numelor acestora." Desigur, acestea sunt încă principii generale; sa vedem acum câteva dintre aplicațiile particulare ale acestor principii, aparținând Sfântului Efrem:
"Deși atât lumina, cât și întunericul au fost zidite într-o clipită, totuși atât ziua cât și noaptea Zilei întâi au ținut câte douăsprezece ceasuri fiecare."
"Iar după ce lui Adam i s-a scos coasta într-o clipită de ochi, și tot într-o clipită i-a luat locul carnea, când osul cel gol a luat înfățișarea deplină a unei femei și toată frumusețea ei - atunci Dumnezeu a adus-o și a înfățișat-o lui Adam."
Este limpede că Sfântul Efrem citește Cartea Facerii "cum este scrisă"; când aude "coasta lui Adam" înțelege "coasta lui Adam", neînțelegând acest lucru ca pe un mod alegoric de a spune cu totul altceva.
Tot așa, este clar ca înțelege Cele Șase Zile ale Facerii ca fiind chiar șase zile, fiecare de câte douăzeci și patru de ore, pe care le împarte într-o "seară" și o "dimineață" de câte douăsprezece ore fiecare.
Am luat în mod deliberat "simpla" tâlcuire la Facere a Sfântului Efrem Sirul înainte de a cita alte tâlcuiri mai "mistice", fiindcă această înțelegere "simplă" a Facerii este cea mai greu de acceptat pentru mintea modernă "luminată". Bănuiesc că cei mai mulți creștini ortodocși nefamiliarizați cu Sfinții Părinți vor zice îndată: "E cam prea simplu! Astăzi se știe mult mai mult. Dați-ne niște Părinți mai sofisticați." Din păcate pentru "înțelepciunea" noastră modernă, nu exista Părinți mai "sofisticați", căci până și Părinții cei mai "mistici" înțeleg textul Facerii tot atât de "simplu" ca și Sfântul Efrem! Cei ce doresc ceva mai "sofisticat" la Sfinții Părinți se află sub influența idelor apusene moderne care sunt cu totul străine Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe
Dumneavoastră scrieți: "întrucât Dumnezeu a creat timpul, a crea ceva "dintr-o dată" ar fi un act potrivnic propriei hotărâri și voințe... Când vorbim de facerea stelelor, plantelor, animalelor și omului, nu vorbim de minuni - nu vorbim de intervențiile neobișnuite ale lui Dumnezeu în creație, ci despre desfășurarea "firească" a creației."
Mă întreb de nu cumva ați pus aici vreo "înțelepciune modernă" în locul învățăturii Sfinților Părinți. Ce altceva este începutul tuturor lucrurilor decât o minune?"
Este foarte clar pentru credinciosii ortodocsi dar imposibil de acceptat pentru aceia care doresc atestari sau explicatii stiintifice.