Citat:
În prealabil postat de ioanna
Nu apare varsta pamantului in Biblie, toata genealogia calculata de unii te duce la "cadere", deci vechimea pacatului in lume e evaluata la 6-7000 de ani, momentul in care omul si-a constientizat pacatul raportandu-se la legea morala.
|
Conform ortodoxiei pacatul nu este raportare la morala ci este esec existential.
Cugetarea specifica omului implica contiinta.
Citat:
În prealabil postat de ioanna
Evolutionismul ateist imi e clar, evolutionismul panteist la fel, evolutionismul deist idem, insa evolutionismul teist mi-e putin neclar, n-am sesizat prea bine diferentele fata de creationismul progresiv. Evolutionismul teist, sustinand evolutia pe cale biologica, sugereaza mai degraba ca "omul" se autocreaza (formeaza) prin contact cu transcendenta, contact ce-i aduce la existenta dimensiunea spirituala si marcheaza saltul ontologic dintre el si celelalte fiinte si nu invers, ca Dumnezeu creeaza omul.
|
Creationismul evolutionist teist nu sustine nicidecum ca omul se autocreaza, ci mentine taina creatiei omului (sfarsitul ontologic al creatiei omului fiind Iisus Hristos si nu Adam), intrucat stiinta nu poate spune ce ne face oameni (care este cauza constiintei, a intelectului... si modul in care functioneaza).
Doamne ajuta.