La acest pacat nu este nici o explicatie si nu este nici oprire de la Sf.Impartasanie. Banuiesc ca Avva Cleopa a crezut ca este destul de clar la ce se refera si poate ca este clar, dar nu inteleg eu. Nu prea pot marturisi un pacat daca nu inteleg exact la ce se refera, plus ca la o spovada generala te ajuta indreptarul sa iti amintesti pacate vechi si nespuse. Mie mi-ar ajuta sa inteleg la ce se refera si consider ca am voie sa ma dumiresc. Am sa imi intreb duhovnicul ca sa fiu sigura.
Nu este deloc vb. daca impiedica mantuirea sau ba, daca e bun indreptarul sau ba, daca sa folosesti diminutive cand te adresezi unei persoane e bine sau nu(aici consider ca depinde de persoane; eu nu cred ca as prefera sa mi se spuna cu amblele nume, nici nu cred ca as raspunde caci nu m-a strigat nimeni niciodata pe al doilea nume; imi place cum sunta numele Nicoleta la alte persoane, dar mi se pare ciudat cand numele Nicoleta imi este atribuit mie; sau sa ma strige cineva Laura-Nicoleta din nou, mi se pare mie personal, putin ciudat), ci este vorba despre explicarea acestui pacat, care banuiesc ca este pacat din moment ce este trecut de Avva Cleopa, altfel nu era trecut acolo si nu sunt eu induhovnicita sa imi dau cu parerea si sa spun ca nu ar fi.
Eu gasesc doua interpretari.
1. Se refera la diminutive, cand ii spui unui prieten Gigi in loc de Gheorghe, si astfel nu cinstesti numele Sfantului pe care acel prieten il poarte
2. Se refera strict la modul de adresare catre Sfinti si nu la persoanele de langa tine.
Chiar duhovnicii indeamna sa se alinte sotii intre ei, sa isi alinte copii.
Last edited by Laura19; 07.12.2012 at 19:49:39.
|