View Single Post
Vechi 12.12.2012, 21:54:48
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Din ce am înțeles, lucrurile astea (ieșirea din iad) ar putea să se petreacă până la A Doua Venire a Domnului, adică la Judecata Universală. Până atunci stările sufletelor nu sunt defintive, ele suportând și consecințele în istorie ale faptelor lor, dar și efectele rugăciunilor celor iubiți.
Speranța mea e ca până la acea judecată să rămână iadul gol.
Ar fi de dorit, și ar fi frumos, dar... tot apocatastază, adică erezie, se numește.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Noi gândim mai mult în termeni de iubire decât de dreptate. Iar cei care vor fi lăsați în iad nu din cauza dreptății lui Dumnezeu vor fi acolo, ci din cauza libertății lor (a felului în care au ales). E vorba de cei care Îl refuză pe Dumnezeu sistematic. Ei sunt suflete moarte încă din viața asta. Moartea i-a găsit împietriți dacă au ajuns în iad.
E teoria prodedominantă, mi se pare, în zilele noastre, în ortodoxie, catolicism sau protestantism.

DAR.

E o prostie (fără supărare).

Priviți în jur. Câți oameni își fac alegerile în deplină cunoștiință de cauză a consecințelor ce vor decurge din ele ?!

Și vorbesc despre consecințe minore, lumești - o să faci ciroză dacă bei; o să rămâi repetent dacă nu înveți; o să fii prost dacă te uiți la OTV.

Dar consecința majoră - nu, consecința ULTIMĂ, damnarea veșnică, chinurile fără sfârșit, despărțirea de tot ce este bun și frumos, focul iadului, viermele fără odihnă, scrâșnirea dinților și așa mai departe - vă închipuțiți că oamenii, oamenii din jurul vostru, nea Vasile și nea Gheorghe, fac această alegere în deplină cunoștiință de cauză ?!!!

Haide să reformulăm. Nici un om normal nu va face niciodată o alegere dacă va înțelege și va crede că va avea de îndurat o veșnicie de chinuri ca rezultat a alegerii sale.

Iar dacă nu ar fi normal, înseamnă că nu e responsabil pe deplin pentru alegerile sale. Deci ?

Nepriceputule: încă o dată o spun, ideea după care Dumnezeu va oferi fiecăruia optiunea și posibilitatea de a ieși din Iad este, paradoxal, foarte creștină și foarte anti-sinodală.
Reply With Quote