Eu stiu din ce mi-a povestit tata, caci si el a iesit la "revolutie", dar in Brasov. El lucra la IAR, fabrica de avioane si elicoptere. Si cand au aflat cei de acolo ca este revolutie, s-au adunat cu mic, cu mare si s-au dus la Modarom, unde este Prefectura. Ei s-au dus in spirit de solidaritate. Adica, altii ies in strada si se lupta ptr. libertate si noi stam aici si ne ascundem? Numai ca, cand au ajuns la locul revoltei, au aflat ca nu e chiar asa cum se zvonea pe la firme si fabrici. Tata mi-a spus ca erau amplasate boxe in cladiri si se auzea din boxe cum se trage cu pusca/mitraliera, iar armata/milita trageau si ei la intamplare ptr. ca auzeau, dar nu vedeau de unde vine. A fost manevrat tot. Nu stiu in Bucuresti sau chiar si in Brasov cati din oamenii care au iesit, au fost platiti/inmanati sa mearga acolo, dar sunt sigura ca au fost si tineri care s-au dus din spirit de solidaritate si din naivitate sa spunem asa. Mai ales elevii si studentii. Ei in inima lor au crezut ca fac un bine. Nu ei sunt vinovati ca puturosii aia au avut o gramada de oameni infiltrati si s-a orchestrat tot.
Zilele aceastea am descarcat niste documentare despre secolul XX, o parte le-am vizionat deja. Romania si dictaturile ei (recomand sa se vizioneze, consider ca aceasta serie de documentare este printre cele mai aproape de adevar; sunt facut in 96), Ceausescu-in spatele mitului, Dictatura lui Ceausescu, Noaptea Patimilor-Experimentul Pitesti, Noaptea Patimilor-Vleriu Gafeanu si altele legate de inchisorile comuniste.
Mai ales in documentarele Romania si dictaturile ei, arata imagini si poze de atunci, din acea perioada. Am fost tare surprinsa sa vad, ca oamenii erau destul de entuziatmati de regimul comunist. Nu mi s-a parut ca au opus rezistenta(nu ma refer la cei din inchisori si partizani). Masa majoritara a romanilor aplauda, canta, juca cand Dej si Anna Pauker tineau discursuri. Mi s-a parut destul de incredibil. Noi dam vina pe rusi, pe evrei ca ne-au adus comunismul in tara, dar eu socot, dupa cate am citit/vizionat, ca fara sprijinul populatiei si a generalilor romani nu s-ar fi instaurat comunismul asa usor. M-a surprins cati de multi romani au tradat, si romani 100%. Asa, macar daca am fi fost in locul Ungariei sau a Bulgariei, ar fi fost diferit. Ei au fost ocupati de sovietici, tiranul era vizibil, era mai usor sa lupti, pe cand la romani, au fost ai nostrii si e cam greu sa te revollti impotriva celor din neamul tau. Sa nu mai zic ca romanii, chiar si in prezent, considera pe "banditii" care au mancat tortura pe paine ptr. tara si libertate in inchisorile comuniste niste prosti sau criminali. Da, la romani victima este criminalul, iar criminalul victima. Ca sa nu mai zic ca multi din inchisori de exemplu, au devenit comunisti fideli fara sa fi primit nici o palma, doar ptr. a scapa mai repede de sentinta sau sa isi usureze soarta.
Comunismul a creat patimile, dar le tinea in frau. Bani aveai ca toata lumea si nici nu era mare varietate de obiecte, vroiai haine frumoase si 'originale' nu aveai de unde, caci haine similare cu ale vecinului, vroiai sa te uiti mai mult la tv dar nu puteai, caci televizorul era doar 2 ore si asa mai departe. Comnunismul a tinut in frau aceste patimi, obliga omul sa se infraneze si sa posteasca, dar patimi create de regim. Dupa 89 toata lumea cu aceste patimi s-a avantat sa si le alimenteze. Avortul, se faceau si atunci cu gramada, erau pe ascuns, dar erau. Fiindca a fost bagata pe gat aceasta natalitate in spirit comunist, dupa 89 oamenii au facut taman invers, tocmai sa se elibereze de legile comunismului.
Last edited by Laura19; 29.12.2012 at 06:34:56.
|