Citat:
În prealabil postat de glykys
Sophia, cred ca Dumitru are dreptate in ceea ce spune. Invidia e sa doresti sa moara capra vecinului, nu sa doresti, pur si simplu, sa ai si tu o capra.
Uite: INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă. –
Altfel, sunt de acord cu ce spui despre saraci ca sunt mai motivati, mai muncitori etc., dar motorul acesta nu se numeste invidie. Invidia, in sensul dictionarului, nu poate fi niciodata un motor si nu poate cladi niciodata nimic, ba dimpotriva, aduce mari pagube sufletesti, atat celui invidios, cat si celui invidiat.
|
Si totusi este asa. Adica nu stiu, cel putin la mine asa este. Atunci nu e vorba de invidie? Dar ce este?
Nu stiu.Definitia din dictionar nu ne ajuta cu nimic. Poti sa fiu foarte rau si doresti numai ca vecinul sa nu aibe, sa-i moara capra sau mai stiu eu, sau doar sa ai si tu ca el, o capra.
Mai spunea cineva mai sus ca exemplul meu cu cei doi copii care primesc diferit de la mama lor nu este invidie. Cel care primeste mai putin il invidiaza pe celalalt pana la urma.
Si mie imi place ce spune parintele Teofil, dar cumva mi se pare o contradictie. E mare lucru si foarte greu sa nu-ti doresti nimic ci doar sa stai sa ti se dea. Dar totusi: daca nu vrei ceva, de ce mai accepti cand ti se da?
Si cum inaintezi in viata? Unde este ambitia si stradania?