Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2013, 19:42:09
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Sophia, cred ca Dumitru are dreptate in ceea ce spune. Invidia e sa doresti sa moara capra vecinului, nu sa doresti, pur si simplu, sa ai si tu o capra.

Uite: INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă. –

Altfel, sunt de acord cu ce spui despre saraci ca sunt mai motivati, mai muncitori etc., dar motorul acesta nu se numeste invidie. Invidia, in sensul dictionarului, nu poate fi niciodata un motor si nu poate cladi niciodata nimic, ba dimpotriva, aduce mari pagube sufletesti, atat celui invidios, cat si celui invidiat.
Si totusi este asa. Adica nu stiu, cel putin la mine asa este. Atunci nu e vorba de invidie? Dar ce este?
Nu stiu.Definitia din dictionar nu ne ajuta cu nimic. Poti sa fiu foarte rau si doresti numai ca vecinul sa nu aibe, sa-i moara capra sau mai stiu eu, sau doar sa ai si tu ca el, o capra.

Mai spunea cineva mai sus ca exemplul meu cu cei doi copii care primesc diferit de la mama lor nu este invidie. Cel care primeste mai putin il invidiaza pe celalalt pana la urma.

Si mie imi place ce spune parintele Teofil, dar cumva mi se pare o contradictie. E mare lucru si foarte greu sa nu-ti doresti nimic ci doar sa stai sa ti se dea. Dar totusi: daca nu vrei ceva, de ce mai accepti cand ti se da?
Si cum inaintezi in viata? Unde este ambitia si stradania?

Last edited by sophia; 02.01.2013 at 19:50:09.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2013, 20:24:00
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si totusi este asa. Adica nu stiu, cel putin la mine asa este. Atunci nu e vorba de invidie? Dar ce este?
Nu stiu.Definitia din dictionar nu ne ajuta cu nimic. Poti sa fiu foarte rau si doresti numai ca vecinul sa nu aibe, sa-i moara capra sau mai stiu eu, sau doar sa ai si tu ca el, o capra.

Mai spunea cineva mai sus ca exemplul meu cu cei doi copii care primesc diferit de la mama lor nu este invidie. Cel care primeste mai putin il invidiaza pe celalalt pana la urma.

Si mie imi place ce spune parintele Teofil, dar cumva mi se pare o contradictie. E mare lucru si foarte greu sa nu-ti doresti nimic ci doar sa stai sa ti se dea. Dar totusi: daca nu vrei ceva, de ce mai accepti cand ti se da?
Si cum inaintezi in viata? Unde este ambitia si stradania?
Sophia, deci recapitulam. Eu am o capra. Tu stii ca eu am o capra. De aici pot rezulta:
1. Tu sa iti doresti sa ai si tu o capra. Asta se cheama dorinta, e o dorinta buna, nu invidie. Nu e niciun pacat.

1. a. Ca sa obtii o capra, tu te apuci sa muncesti mai mult, sa strangi ban cu ban, sa faci mici sacrificii si, in cele din urma, sa reusesti sa iti cumperi o capra. asta se cheama stradanie si ambitie, nu invidie.

1. b. Vezi ca, orice ai face, nu obtii capra, e prea scumpa, nu iti poti permite. In timp, dezvolti o obsesie maladiva pentru acea capra, o visezi zi si noapte, desi stii ca niciodata niciodata nu vei putea avea o capra. Asta se cheama obsesie, nu e invidie, si e rau.

1.c. Nu iti place ca eu am o capra. Tu nu ai o capra si esti suparata ca eu am o capra si ca tu nu ai si incepi sa te revolti: ea de ce are o capra si eu nu am? Asta se cheama capriciu, moft, copilarie, daca suntem micute, daca nu, se cheama pur si simplu revolta, si e ceva rau.

1. d. Nu te-ai gandit niciodata ca ti-ar trebui o capra, dar ma vezi pe mine cu o capra si incepi sa te gandesti: ia uite, asta are capra si eu nu am, ei ii merge bine mereu si mie nu! Asta se cheama cartire si invidie, si e ceva rau.

1 .e. Ai si tu o capra, dar crezi ca a mea e mai frumoasa decat a ta, da branza mai buna. SI asta se cheama invidie.

1. f. Ma vezi pe mine cu capra si te gandesti: ia uite, ce persoana fericita, are o capra! Sa dea Domnul sa se bucure de ea! - asta se numeste admiratie si lipsa totala de invidie.

1. g. Ma vezi cu capra si zici: ia uite ce fericiti sunt unii! Eu de ce nu pot avea o capra? Asta se cheama parere de rau, frustrare, regret. Cateodata naste si invidia.

1. h. Eu am o capra si tu nu ai, dar ti-ai dori ca din cand in cand sa te invit la mine si sa mancam impreuna branza de capra. Eu ma gandesc: e capra mea, nu ii dau! Sa isi cumpere! Atunci se cheama ca eu sunt zgarcita si rea ca daca ma vei invidia pentru capra mea, va fi si din cauza rautatii mele.

1. i. Eu incep sa ma laud cu capra mea in prezenta ta, stiind ca tu nu ai o capra. Asta se cheama a face in ciuda. Daca fac asta de mai multe ori si cu toti pe care ii vad in cale, se cheama slava desarta si prostie. Treptat, tu vei prinde ciuda sau invidie pe mine.

Cred ca mai sunt si alte posibilitati.
Daca as avea o capra, ti-as da-o, ca nu as sti sa o mulg! :)

Etimologic vorbind, a invidia vine dn lat. invidere, care e format din verbul "a vedea" cu prefixul "in" - a se uita la ceva cu un ochi rau.
Deci daca te uiti la ceva cu un ochi bun nu se cheama invidie, ci admiratie.

Last edited by glykys; 02.01.2013 at 20:34:59.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2013, 20:33:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
Daca as avea o capra, ti-as da-o, ca nu ai sti sa o mulg! :)
.
Fara comentarii . . .:)
Vechi 02.01.2013, 20:37:11
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Fara comentarii . . .:)
E un joc de cuvinte:
Capra crapa piatra-n patru.
Crapa-i-ar caprei capul cum a crapat si piatra-n patru!
:)
[COLOR=#000000]
[/COLOR]
Vechi 02.01.2013, 20:43:10
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
E un joc de cuvinte:
Capra crapa piatra-n patru.
Crapa-i-ar caprei capul cum a crapat si piatra-n patru!
:)

O putem insusi si ca o definitie a invidiei , asta dupa ce o rostim repede si fara greseala ! :)
Vechi 04.01.2013, 13:36:55
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Citat:
1 .e. Ai si tu o capra, dar crezi ca a mea e mai frumoasa decat a ta, da branza mai buna. SI asta se cheama invidie.
Nu Glykys, asta se cheama prostie (proasta/gresita evaluare a realitatii) si se vindeca imprumutandu-i pt 1 saptamana capra ta (sau facand schimb de capre un timp), sa se lamureasca singura. Dupa o saptamana probabil va veni sa-ti aduca capra ta inapoi cu concluzia ca tot a ei e mai buna.
Indiferent cum e capra ei in realitate (ca e mai buna sau mai rea ca a ta), daca a depus un efort ca sa o obtina, va avea tendinta sa o vada valoroasa daca are posibilitatea de comparatie (pt ca a depus un efort si e greu sa admitem cand depunem un efort in vreo alegere gresita) cred ca acest mecanism are si un fundament psihologic cumva (omul care a investit in ceva - de ex si-a cumparat o capra, chiar daca a facut o alegere gresita, are tendinta ca nu poate admite ca a ales gresit, ca si-a investit o resursa gresit, ca a pierdut ceva dintr-o alegere proasta pe care a facut-o, etc - are la baza tot o patima - presupun ca slava desarta).
Vorbesc la modul general, nu despre cineva anume

Last edited by adam000; 04.01.2013 at 15:18:22.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 16:36:39
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Sophia, deci recapitulam. Eu am o capra. Tu stii ca eu am o capra. De aici pot rezulta:
1. Tu sa iti doresti sa ai si tu o capra. Asta se cheama dorinta, e o dorinta buna, nu invidie. Nu e niciun pacat.

1. a. Ca sa obtii o capra, tu te apuci sa muncesti mai mult, sa strangi ban cu ban, sa faci mici sacrificii si, in cele din urma, sa reusesti sa iti cumperi o capra. asta se cheama stradanie si ambitie, nu invidie.

1. b. Vezi ca, orice ai face, nu obtii capra, e prea scumpa, nu iti poti permite. In timp, dezvolti o obsesie maladiva pentru acea capra, o visezi zi si noapte, desi stii ca niciodata niciodata nu vei putea avea o capra. Asta se cheama obsesie, nu e invidie, si e rau.

1.c. Nu iti place ca eu am o capra. Tu nu ai o capra si esti suparata ca eu am o capra si ca tu nu ai si incepi sa te revolti: ea de ce are o capra si eu nu am? Asta se cheama capriciu, moft, copilarie, daca suntem micute, daca nu, se cheama pur si simplu revolta, si e ceva rau.

1. d. Nu te-ai gandit niciodata ca ti-ar trebui o capra, dar ma vezi pe mine cu o capra si incepi sa te gandesti: ia uite, asta are capra si eu nu am, ei ii merge bine mereu si mie nu! Asta se cheama cartire si invidie, si e ceva rau.

1. f. Ma vezi pe mine cu capra si te gandesti: ia uite, ce persoana fericita, are o capra! Sa dea Domnul sa se bucure de ea! - asta se numeste admiratie si lipsa totala de invidie.

1. g. Ma vezi cu capra si zici: ia uite ce fericiti sunt unii! Eu de ce nu pot avea o capra? Asta se cheama parere de rau, frustrare, regret. Cateodata naste si invidia.

1. h. Eu am o capra si tu nu ai, dar ti-ai dori ca din cand in cand sa te invit la mine si sa mancam impreuna branza de capra. Eu ma gandesc: e capra mea, nu ii dau! Sa isi cumpere! Atunci se cheama ca eu sunt zgarcita si rea ca daca ma vei invidia pentru capra mea, va fi si din cauza rautatii mele.

1. i. Eu incep sa ma laud cu capra mea in prezenta ta, stiind ca tu nu ai o capra. Asta se cheama a face in ciuda. Daca fac asta de mai multe ori si cu toti pe care ii vad in cale, se cheama slava desarta si prostie. Treptat, tu vei prinde ciuda sau invidie pe mine.

Cred ca mai sunt si alte posibilitati.
Daca as avea o capra, ti-as da-o, ca nu as sti sa o mulg! :)

Etimologic vorbind, a invidia vine dn lat. invidere, care e format din verbul "a vedea" cu prefixul "in" - a se uita la ceva cu un ochi rau.
Deci daca te uiti la ceva cu un ochi bun nu se cheama invidie, ci admiratie.
Si vazand eu,ca tot nu am putut sa-mi cumpar o capra...am decis sa o inlocuiesc cu un substitut de capra...adica un ied...care va deveni...capra in viitor !!!
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 16:42:59
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit Intrebare ?

De ce in lume exista mult mai multi oameni invidiosi,decat cei care nu sunt, sau sunt prea putin sa conteze ???

Nu ar fi lumea un loc infinit mai bun,numai daca ar disparea acest mobil al actiunilor si gesturilor marsave,care este invidia !!!

Cred ca toate actiunile rele ale istoriei umanitatii,dar si ale indivizilor personal,s-au datorat acestui flagel : invidia !!!

Cat se face oare in invatamantul romanesc ca se se educe impotriva ei ???
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 17:38:24
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
De ce in lume exista mult mai multi oameni invidiosi,decat cei care nu sunt, sau sunt prea putin sa conteze ???

Nu ar fi lumea un loc infinit mai bun,numai daca ar disparea acest mobil al actiunilor si gesturilor marsave,care este invidia !!!

Cred ca toate actiunile rele ale istoriei umanitatii,dar si ale indivizilor personal,s-au datorat acestui flagel: invidia !!!

Cat se face oare in invatamantul romanesc ca se se educe impotriva ei ???
Invidia este fiica mai mare a mandriei. Pana nu se smereste omul si pana nu gaseste intru sine macar inceputul dragostei de Dumnezeu si de semeni, va continua sa-l invidieze si sa-l pizmuiasca pe aproapele sau. Pentru ca numai astfel va aprecia cum se cuvine persoana insasi si lucrarea lui Dumnezeu in viata sa, iar nu ceea ce poseda aceasta, adica bunurile (materiale, intelectuale, morale etc.) la care si el ravneste.

Unul din paradoxurile lumii in care traim consta insa in faptul ca in foarte multi dintre noi invidia se naste pentru lucruri oricum zadarnice.

Sa cerem de la Domnul, smerenie, dragoste si intelepciune pentru a birui invidia si lupta cu celelalte pacate si patimi.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 22:35:03
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Invidia este fiica mai mare a mandriei. Pana nu se smereste omul si pana nu gaseste intru sine macar inceputul dragostei de Dumnezeu si de semeni, va continua sa-l invidieze si sa-l pizmuiasca pe aproapele sau. Pentru ca numai astfel va aprecia cum se cuvine persoana insasi si lucrarea lui Dumnezeu in viata sa, iar nu ceea ce poseda aceasta, adica bunurile (materiale, intelectuale, morale etc.) la care si el ravneste.

Unul din paradoxurile lumii in care traim consta insa in faptul ca in foarte multi dintre noi invidia se naste pentru lucruri oricum zadarnice.

Sa cerem de la Domnul, smerenie, dragoste si intelepciune pentru a birui invidia si lupta cu celelalte pacate si patimi.
Frumos cuvant , Marius , si mult adevar !
Pana nu dobandim smerenia , nu putem vorbi de vindecare , nici in invidie , nici in mandrie , nici in minciuna , si in mai nimic !
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Invidia Delirul Generalitati 11 18.04.2012 21:53:36
Invidia distructiva - despre Cain si Abel ioan cezar Generalitati 2 19.02.2012 16:51:45
Invidia impiedica orice bucurie jonella Intrebari utilizatori 5 25.05.2010 18:19:57