Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Mai intai, teoria heliocentrica a fost cristalizata inainte de Galilei, de catre un om al Bisericii: Nikolaus Copernic. Pe urma, pe ce va bazati in a afirma ca a fost obligat "sa abjure" ca sa "nu fie ars pe rug"? Pe cuvintele pe care le-ar fi murmurat "Si totusi se invarteste ?" Sunt o binecunoscuta facatura: prima data se gasesc mentionate aceste cuvinte la mai bine de 100 de ani de la moartea savantului.
Condamnat ? Domiciliu fortat pana la moarte ? Stiti unde a fost inmormantat Galilei ? In cea mai frumoasa biserica din lume: Santa Croce din Florenta. Acolo unde, facand Rozarii si meditatii timp de ore intregi, a observat oscilatiile marelui candelabru, obsevatii pe baza carora a elaborat apoi teoria pendulelor. Inmormantat in interiorul catedralei: ce alta cinste mai mare poate aduce Biserica unui credincios ?
|
<<Galileo Galilei, 1564- 1642, fizician si astronom renascentist italian. Intemeietorul mecanicii clasice si al metodei experimentale in stiinta. A descoperit legea inertiei, micilor oscilatii ale pendului (1583)..........
Adept al conceptiei heliocentrice a lui Copernic; silit de inchizitie sa-si retracteze ideile in anul 1663. A fost reabilitat de Biserica in anul 1992>>.(Dictionar enciclopedic, vol.II, D-G pag.402, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996
Alte surse:
1. Dictionar Enciclopedic Român, Vol.II, D-J, pag. 498, Academia Republicii Populare Române, Editura Politica, 1964
1. Le Petit Larousse, En Couleurs, 1995, Nouvelle Edition, pag. 1349.
E dreptul fiecarui om sa stie sau nu. Sa invete sau sa nu invete ceva. Sa cunoasca sau sa nu cunoasca ceva. Dumnezeu ne-a lasat liberi.
E trist ca oameni de mare valoare: Giordano Bruno, Galileo Galilei, Michelangelo sunt purtati in derizoriu de orice om care si-a cumparat o tastatura.
Michelangelo domnule (si pentru domnul coleg de idei al dvs.) este cred, una dintre cele mai mari realizari ale lui Dumnezeu. Parca ar fi creatia insasi. Eu am avut sansa sa-i vad lucrarile de la Florenta. Dar nu ma mir ca l-ati bășcalit pe Michelangelo, sau pe G. Bruno sau pe G. Galilei. Pe topicul asta si pe topicul Sa ramanem ortodocsi... a fost bășcălit si Creștinismul.