View Single Post
Vechi 15.01.2013, 20:19:55
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Cateva ganduri

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Intrebari pentru protestanti:

1. Care este credinta adevarata?
2. Care sunt criteriile Scripturistice pentru "identificarea credintei adevarate"?

As prefera raspunsuri critice, cu argumente, si nu de tipul "eu stiu mai bine".
Un citat izolat din Scriptura NU este un argument. Este doar un citat izolat. Scriptura are 1400 e pagini iar aceeasi tema e tratata cumulativ in zeci de locuri. Va rog daca raspundeti sa dati raspunsuri pertinente.
Credința cea adevărată... Ce este adevărul?... Ce este credința?... Cine este Dumnezeu?... Ce este viața și care este sensul ei?... Ce este moartea și... și... de ce oare sufletul nostru tânjește după viața eternă, deși conștientizăm atât de clar că suntem muritori?... Cine a aruncat în inimile noastre acest dor de viață, de iubire, de adevăr și cum de este cu putință să formulăm astfel de noțiuni, asemenea întrebări existențiale? Cu ce scop acel ceva/ Cineva a pus în noi dorul de viață veșnică, de "devenire întru ființă"? Cine "a pus în noi și gândul veșniciei", lăsându-ne să-L căutăm într-o lume limitată și supusă, parcă, doar hazardului?
Tuturor acestor întrebări complexe, fundamentale, tuturor acestor căutări spirituale atât de proprii naturii omenești le-a răspuns... Cineva... un Om asemenea nouă, un Om Care n-a urmat nicio școală filosofică, n-a scris nici măcar o singură carte (a scris doar pe nisip), un Om adevărat Care, așa cum se exprima profund părintele Steinhardt, a făcut, parcă, tot posibilul ca nu cumva să fie încadrat în rândul personalităților istorice, a făcut tot posibilul ca noi să-L putem accepta doar în mod liber. Acest Cineva, venind în lumea noastră, nu ne-a enumerat definiții despre adevăr, ci ne-a spus povești (parabole), ne-a invitat să căutăm... și, la sfârșitul vieții Sale pământești, în mod neașteptat, a formulat răspunsul... răspunsul tuturor întrebărilor și nedumeririlor existențiale pe care le-ar fi putut gândi vreodată mintea omenească: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața" (In14, 6). El nu ne-a adus vreo doctrină filosofică și/ sau religioasă, ci ni S-a dăruit pe Sine ca Răspuns suprem al oricărei căutări duhovnicești! El ni S-a revelat ca Adevăr absolut și Iubire desăvârșită și, așa cum remarca Pascal, Hristos a devenit și mai tainic prin însuși actul revelării Sale supreme. Cine ar putea crede că un Om este Dumnezeu? Cine ar putea crede că Divinitatea, Ființa absolută, a venit până la noi, în planul existenței noastre, S-a făcut în mod real Om și Și-a asumat moartea din iubire pentru cei muritori? "Cine ar putea crede o asemenea nebunie?" - se întreabă, revoltați, de două mii de ani, cei ce nu îndrăznesc să creadă că Adevărul este atât de aproape de ei? Cine ar putea crede că Adevărul a fost pipăit, văzut, auzit, că Adevărul întrupat a locuit printre oameni fiind Om ca și ei? Și cine ar fi capabil vreodată să explice această "taină din veci ascunsă și de Îngeri neștiută"? Ce teolog, ce filosof, care înțelept al acestei lumi ne-ar putea lămuri vreodată din ce motiv El, Adevărul, "iubind pe ai Săi, cei din lume, i-a iubit până la sfârșit" (In13, 1), adică până la "nebunia" de a Se sacrifica El Însuși pentru ei? Cum se face că Izvorul nesfârșit al adevărului, al iubirii, al existenței, Dumnezeul Cel adevărat și unic este, totodată, Om adevărat, asumându-Și în Persoana Sa divină toate ale noastre cu excepția păcatului?
"Conceptele creează idoli despre Dumnezeu; doar uimirea pricepe ceva despre El" - observa, în acest sens, Sfântul Grigorie al Nyssei, iar teologul ortodox contemporan Paul Evdokimov nota, în lucrarea sa "Cunoașterea lui Dumnezeu în Tradiția răsăriteană": "Cuvântul "Dumnezeu" este, pentru Sfinții Părinți, vocativul prin care-L chemăm pe Cel negrăit".
Pentru noi, cei care acceptăm în mod liber că Iisus Hristos este Adevărul, credința cea adevărată este, în mod evident, credința că există un Dumnezeu unic în Ființă și întreit în Persoane și că Iisus, Una dintre Aceste Ipostasuri/ Persoane, S-a făcut și Om pentru noi, S-a sacrificat și a înviat, S-a înălțat la ceruri, făgăduind să rămână în veci cu noi și-n inimile noastre.
Noi nu deținem Adevărul, ci Îl mărturisim și-L iubim, căci Adevărul este Iisus Hristos! De aceea, mărturisirea adevărului implică respectarea libertății celuilalt, dragostea și respectul pentru fiecare persoană creată după chipul acestui Adevăr veșnic și ipostatic Care este Dumnezeu. Dacă sperăm să trăim în Adevăr, Care este și Iubire, atunci datori suntem să recunoaștem în oricine un potențial mărturisitor al Adevărului, un suflet pentru care Adevărul a venit în trup.
Care dintre confesiunile creștine este cea adevărată?...
Păi, eu cred că Ortodoxia, confrații catolici vor spune că sunt mai ortodocși decât noi, protestanții... ne vor excomunica pe toți, ca fiind niște eretici ce ne-am îndepărtat de la sensul autentic al Scripturii și de la credința vie a Bisericii primare.
Și ce se-ntâmplă atunci?
Există două posibilități:
a. rămânem în iubire (deci și în Adevăr) și, smerit, ne recunoaștem a fi noi înșine la începutul drumului căutării lui Hristos, într-un proces de "conversio continua" și rămânem, în același timp, consecvenți dogmelor sfintei noastre Ortodoxii;
b. ne lăsăm cuprinși de duhul mândriei, de vechea ispită de a ne crede drept unicul popor ales și, în acest caz... căzând din dragoste, pierdem înțelegerea autentică a adevărului, orizontul nostru spiritual se limitează la repetarea unor formule și Ortodoxia noastră se transformă în ortodoxism.
Noi nu suntem nici avocații, nici propagandiștii Adevărului, ci martorii Acestuia. Nu noi apărăm Adevărul, ci Adevărul ne apără pe noi!

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 15.01.2013 at 23:16:02.
Reply With Quote