View Single Post
Vechi 17.01.2013, 00:46:25
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Hm, de fapt cam triplu.
Il iei ca faina sau ai moara acasa?

Graul se poate consuma cumva si fara foc (faina eventual)? (in afara de incoltit).
Poate stii.
Cumpăr făină. Pe viitor sper că voi avea moară.

Da. Se spune că monahii din trecut care trăiau toată viața cu pîine și apă cu coceau aluatul. E și logic, doar nu aveau cantină sau cuptor pe lemne în chilie. Puneau aluatul la soare să se usuce, probabil sub formă de turte, și după o zi mîncau pîinea. Mencinicopschi spune cam la fel, că în vremurile de demult pîinea se gătea în regim polifazial și dura o zi pînă o mîncai. Astăzi noi accelerăm foarte mult procesul, folosim drojdie de bere în loc de maiaua de la pîinea precedentă... Dezavantajul major e că prin coacere se distrug enzimele, vitaminele și chiar o parte din proteine.

Am încercat și eu să usuc aluatul și îmi place ideea. Pîinea are un gust puternic, bun. Cred că doar așa o voi consuma pe viitor, deși îmi place și aluatul proaspăt.

Citat:
La mana sau cu masina de paine?
Am frămîntat multă vreme, dar din moment ce iarna mi se activează o formă ușoară de psoriazis la mîini, folosesc aparatul pe funcția de făcut aluat. Din experiență îți spun că nu poți avea încredere în el; deși mereu folosesc aceleași proporții, uneori rămîne făina nefrămîntată. Așa că îl ajut mereu cu o lingură de lemn, avantajul fiind că aluatul e gata mult mai repede de 20 de minute.

Citat:
Cu paine sau sub ce forma? Retete ceva? :)
Măsline cam cu orice. Cu tot felul de boabe, cu salată, cu ce vrei tu. Dar ai grijă că unele sînt foarte sărate și sarea lor e sigur iodată, deci cumpără măsline naturale mai puțin sărate care sînt și mai ieftine totodată.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote