Citat:
În prealabil postat de ioanna
Conform traditiei locului, Maica Domnului si-a dorit ca muntele sa fie un loc unde barbatii sa poata intra in odihna lui Dumnezeu, printr-un trai in curatie, dupa chipul ingerilor. De aceea a mustrat-o pe fiica lui Teodosie I,care a pasit in acel loc (tot conform traditiilor locale). Interdictia femeilor reglementata prin avaton in sec. X e efectul secundar al acestei dorinte de aprofundare a relatiei cu Dumnezeu, de a putea fi un analgon terestru al ingerului, cum si-a dorit Maica Domnului sa fie barbatul de pe munte.
|
Daca e sa vorbim de ispita, cei care au mai trecut prin Paterica probabil stiu ca un calugar poate fi ispitit de pofta de femeie si fara o prezenta feminina fizica langa el.
Nu cred ca cei din manastirile unde vin si femei sunt mai mai putin sau ai mult virtuosi decat acolo unde este o interdictie totala.
Parerea mea - in cazul Athos -ului, este vorba mai degraba despre loc, decat despre oameni.
Locul este si trebuie sa ramana consacrat calugariei (barbatilor), orice toleranta in acest sens, va duce la erodarea acestui scop.
Intreb si eu: intoleranta vizavi de animalele de sex feminin vine de la Maica Domnului sau de la oameni?