Subiect: Harul
View Single Post
Vechi 25.01.2013, 09:34:59
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de -radu- Vezi mesajul
Demetrius: de la Sf. Serafim de Sarov și Sf Siluan am rămas cu ideea (poate greșită) că experiența Duhului Sfânt este ceva rezervat doar marilor asceți și poate de aici dificultatea mea de a apropia cele două noțiuni.

Mă iertați, eu sunt începător, n-am apucat să citesc o carte serioasă de teologie și de aceea întrebările mele sunt confuze.
E drept că și eu am citit serios Biblia; și eu te rog să mă ierți.

Cele ”două noțiuni”(cum le numești tu) sunt două nivele ale aceluiaș Har(acțiune) al Duhului Sfânt.
Marilor asceți le este rezervată(poate) experiența plenară a Duhului Sfânt, Care acționează foarte personalizat cu fiecare om în parte, după puterile lui; asceza însăși este o lucrare prin harul Duhului Sfânt, la fel ca milostenia, sau rugăciunea, sau jertfa(în multele sale forme).

Nu e cazul să complicăm lucrurile, Dumnezeu e așa de simplu! De aceea e Atotputernic.
Însuși termenul de har exprimă(în DEX: http://dexonline.ro/definitie/har ) o acțiune de grație, de ajutor spiritual, un dar; cuvântul har nu se poate rupe de Duhul Sfânt pentru că nu are alt înțeles.
Reply With Quote