Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.01.2013, 09:34:59
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de -radu- Vezi mesajul
Demetrius: de la Sf. Serafim de Sarov și Sf Siluan am rămas cu ideea (poate greșită) că experiența Duhului Sfânt este ceva rezervat doar marilor asceți și poate de aici dificultatea mea de a apropia cele două noțiuni.

Mă iertați, eu sunt începător, n-am apucat să citesc o carte serioasă de teologie și de aceea întrebările mele sunt confuze.
E drept că și eu am citit serios Biblia; și eu te rog să mă ierți.

Cele ”două noțiuni”(cum le numești tu) sunt două nivele ale aceluiaș Har(acțiune) al Duhului Sfânt.
Marilor asceți le este rezervată(poate) experiența plenară a Duhului Sfânt, Care acționează foarte personalizat cu fiecare om în parte, după puterile lui; asceza însăși este o lucrare prin harul Duhului Sfânt, la fel ca milostenia, sau rugăciunea, sau jertfa(în multele sale forme).

Nu e cazul să complicăm lucrurile, Dumnezeu e așa de simplu! De aceea e Atotputernic.
Însuși termenul de har exprimă(în DEX: http://dexonline.ro/definitie/har ) o acțiune de grație, de ajutor spiritual, un dar; cuvântul har nu se poate rupe de Duhul Sfânt pentru că nu are alt înțeles.
Reply With Quote

Tags
harul

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce este Harul ,mai pe inteles? iustin10 Despre Biserica Ortodoxa in general 37 04.05.2016 18:13:11
Harul nu se impartaseste doar prin Sacramente Decebal Dogmatica 142 10.11.2013 12:05:30
Ce este Har,Harul? savudanmihai Intrebari utilizatori 14 30.05.2010 20:21:08
Harul lui Dumnezeu Florin-Ionut Generalitati 7 05.09.2008 20:24:15
Harul Dumnezeiesc Sylvie Generalitati 6 21.08.2007 11:46:31