View Single Post
Vechi 29.01.2013, 20:03:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Asta ai făcut mai sus, întrucât eu n-am spus că e de ajuns să crezi în Iisus și că ereziile nu contează. Tocmai pentru a nu cădea într-o astfel de eroare am scris în mesajul precedent de necesitatea învățăturii drepte, în Biserică.
Nici tu nu ai citit cu atentie mesajul meu, eu nu am spus de tine, ci ca invatatura ecumenista spune asta. Pe langa asta, stand de ceva timp pe forum stiu cam ce crede fiecare, pentru ca fiecare din nou ne expunem in detaliu ceea ce credem si putem citi ce scrie fiecare. Toata acesta conceptie ecumenista are o invatatura si niste dogme pe care se bazeaza, date in mare parte de protestantismul liberal. Desigur ca acestea sunt opuse invataturii ortodoxe, dar aparand abia acum 100 de ani nu s-au tinut multe sinoade care sa o condamne.
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Deci dacă tu consideri că mă abat, te rog să-mi arăți unde, ca să mă îndrept. Repet, la dogmă mă refer.
În esență, cred că viziunea mea diferă de a ta într-un punct care nu este precizat printr-o dogmă. Prin canoane se poate să fie, și dacă vrei să constați că nu sunt prea riguros în ce privește canoanele, o să-ți dau dreptate.
De obicei nu scriu despre canoane, ci doar despre invatatura, dogma. Canoanele sunt norme, reguli. Ca sa dau un citat de pe orthodoxwiki: "Canonul este o formă sau un cadru în care se aplică doctrina, de aceea el nu poate fi considerat în mod teoretic și nici ca o autoritate suplimentară."
De exemplu in 2008 Sinodul BOR a dat un canon, ca preotii nu pot sluji impreuna cu cei din alte culte si ca ortodocsii nu se pot impartasi la eterodocsi. Acestea sunt canoane, abia in explicarea lor se afla invatatura, dogma, adica pe ce se bazeaza acel canon.
Spuneam mai sus ca invatatura ecumenista a aparut acum 100 de ani, dar si asa au fost foarte multe lamuriri, condamnari si chiar un sinod local pe tema asta. ASadar avem un Sinod care a abordat invataturile ecumeniste din punctul de vedere al invataturii ortodoxe si a dat si hotarari. Orice sinod, inlusiv local, care adopta hotarari in privinta dogmei are autoritate daca nu e declarat talharesc. Pentru ca invatatura ortodoxa este aceeasi in orice parte a globului si in orice patriarhie.
Despre acest lucru am mai scris, sunt hotararile Sfantului Sinod al BO a Georgiei: http://www.angelfire.com/linux/viata...od_gergia.html
Sau un rezumat in topicul meu: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
Nici eu nu mai am timp acum sa detaliez, dar e scris acolo.
Reply With Quote