Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
Ce sa ma convinga pe mine sa ma smeresc, Cristiane, sfaturile userilor crestini? Predicile preotului, de dupa sfintele liturghii? Sau poate Psalmul 50?... Asta este apa de ploaie, pentru cei ca noi... Nu ne invatam minte ca suntem indaradnici pur si simplu.
|
Dacă-mi îngăduiți să mă amestec și eu în vorba voastră: Cu adevărat sfaturile nu prea ajută ca să ne smerim. Că nu ne putem smeri cu de la noi putere. Ne ajută, însă, Domnul, să o facem, dar tot dacă vrem: ne dă (binecuvântate) necazuri, dureri, prilejuri de răbdare - a nedreptăților, a ocărilor. Ne dă, cu alte cuvinte, Crucea Sa. Sau, mai bine spus, ne îndeamnă doar să ne-o purtăm pe a noastră. Fără Cruce nu putem să ne smerim. Dar ne-am obișnuit tare mult să fugim de ea, să o evităm prin orice mijloace. Și atunci, cum ne vom mântui?
Și iată, cred că tot ce e binecuvântat în lumea asta trebuie să poarte semnul crucii: monahii după cruce aleargă, mirenii trebuie să înțeleagă căsătoria ca pe o cruce; munca este cruce; facerea de bine de asemenea.