Citat:
În prealabil postat de Noiembrie
Sa nu fie cu suparare, dar nu prea inteleg eu cum pot exista 3 niveluri de mantuire! Ori esti mantuit ori nu .restul cred sunt simple speculatii.(nu o spun ca sa te contrazic sau atac, ca nu-mi sta in fire)Poate explici asa mai simplist, daca poti si vrei.
|
Cele trei nivele prezentate mai sus, apartin sistemului Mahayana.
In principiu sunt doar doua posibilitati, asa cum ai spus:
1. fie dupa moarte iei din nou un trup stricacios in care simti dureri - si tot asa descompunere si iar descompunere (metaforic 'focul dezintegrator nu se stinge' - 'viermele neadormit care roade perpetuu din forma')
2. fie iei trup nestricacios - Moartea este invinsa (mai stiintific: un trup care transcende transformarea)
Mahayana precizeaza ca este important daca nu obtinem eliberarea (de schimbare), cel putin sa luam un trup in care practica virtutilor inca este posibila ("mantuire" minimala - salvare temporara). Daca pierdem si aceasta oportunitate, atunci cu siguranta sufletul se rataceste in haurile irationalului (noaptea in care mintea nu mai poate lucra) fiind 'condamnat' la o stare de suferinta interminabila (damnare prin lipsa harurilor launtrice).