Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Asa este. De sute de ani, pe plaiul mioritic, crestinii au folosit diverse aparate pentru caju si migdale. Oile, caprele si vacile au fost mereu animale de decor. Mancarea noastra traditionala mamaliga cu branza se obtine evident din malaiul de migdale si laptele de caju, cu sau fara aparatul care arata foarte bine.
Caju de-al nostru, de acasa. Migdale de pe langa drum.
Caju si migdale sunt hrana romaneasca traditionala, pe care au avut-o toti cuviosii romani ca alimentatie de baza.
Toate revulutiile noastre, toate rascoalele si inchinaciunile au avut in vedere pastrarea, alaturi de sfintele moaste, ale acestor minunate comori ale Ortodoxiei: caju si migdale.
Amare.
|
Da,dar vremurile se schimbara si odata cu ele si zestrea noastra genetica.
Uite in neamul meu nu suferea nimeni de intoleranta la lactoza,pana la mine.
Ce mamaliga cu lapte? Ce lapte cu cacao? Sau inghetata??!
Toata copilaria am suferit de crampe ,spasme si arsuri dupa consumul de lapte si nimeni nu a pus cap la cap aceasta idee . Asta si pt ca abia de curand s-a auzit de intoleranta la lactoza,nefiind raspandita.
De carne nici nu mai vorbesc...De mic copil carnea si oualele(mirosul lor)imi facea greata,imi creau repulsie.Ca sa le pot manca(ca eram fortata si santajata emotional)le acopeream cu condimente= la un ou fiert mancam cam o treime de borcan de mustar;carnea la fel, cu mustar sau exces de sare.
Ma gandesc ca sunt si altii care asa s-au nascut ca si mine ,iubitori de frunze verzi,migdale si radacinoase :))
Iar la mosie,la bunici,chiar cam tineau animalele de decor:gainile doar pt oua ,oi si capre pt lapte ,nimeni nu s-ar fi indurat sa le taie pt carne.Bunicii mei foloseau carnea ca si pe un condiment: putina,doar pt gust! Nici dupa lapte nu se omorau,aveam in fiecare zi ceai de musetel,menta si tei cu lamaie-la micul dejun.
In rest,verdeturi,legume si fructe din gradina.