Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
"Vitamina B12 este produsa de microorganisme care se gasesc în sol și de către microorganisme care se gasesc în intestinele animalelor, inclusiv ale omului. Cantitatea produsa în intestinele noastre nu este absorbita în mod adecvat, de aceea este recomandat sa consumam B12 din alimente". sursa - Studiu China
|
Din aceeași carte, la pagina 315:
"Exista patru nutrienti pe care alimentele de origine
animala le au, iar cele de origine vegetala, în cea mai mare
parte, nu le au: colesterolul si vitaminele A, D si B12. Trei
dintre acestea sunt nutrienti neesentiali. Asa cum s-a
discutat mai sus, colesterolul este produs de corpurile
noastre în mod natural. Vitamina A poate fi produsa în
organismul nostru fara dificultate din beta-caroten, iar
vitamina D, de asemenea poate fi produsa fara dificultate în
corpul nostru pur si simplu prin expunerea pielii la lumina
soarelui timp de circa cincisprezece minute o data la fiecare
doua zile. Ambele vitamine sunt toxice daca sunt
consumate în cantitati mari. Aceasta constituie înca un
indicator ca este mai bine sa ne bizuim pe precursorii de
vitamine, beta-carotenul si lumina soarelui, astfel ca
organismul nostru sa poata controla fara dificultate
momentul si cantitatile de vitamina A si D de care are
nevoie.
Vitamina B12 este mai problematica. Vitamina B12 este
produsa de microorganisme care se gasesc în sol si de catre
microorganisme care se gasesc în intestinele animalelor,
inclusiv ale omului. Cantitatea produsa în intestinele
noastre nu este absorbita în mod adecvat, de aceea este
recomandat sa consumam B12 din alimente. Cercetarile au
aratat în mod convingator ca plantele crescute pe pamânt
sanatos care are o concentratie buna de vitamina B12 vor
absorbi fara dificultate acest nutrient. Totusi, plantele
crescute pe soluri „devitalizate" (soluri ne-organice) s-ar
putea sa fie deficitare în ce priveste vitamina B12. în Statele
Unite majoritatea culturilor agricole exista pe soluri relativ
lipsite de viata, decimate în urma multor ani de utilizare a
îngrasamintelor nenaturale, a pesticidelor si erbicidelor. Asa
ca plantele crescute pe aceste feluri de sol si vândute în
supermarketurile noastre duc lipsa de vitamina B12. Pe
lânga aceasta, noi traim într-o lume atât de sterilizata încât
rareori ajungem în contact direct cu microorganismele
nascute în sol, producatoare de B12. La un moment dat în
istoria noastra, neam luat vitamina B12 din vegetale care
nu au fost curatate de tot pamântul de pe ele. De aceea, nu este
nerezonabil sa presupunem ca americanii moderni care
manânca plante foarte curatate si nu consuma deloc
produse de origine animala, nu primesc suficienta vitamina
B12.
Desi vizam obsesia societatii noastre privitoare la
suplimentele de nutrienti care ne distrage atentia de la alte
informatii legate de nutritie mult mai importante, aceasta
nu înseamna o negare totala, fara discernamânt, a utilizarii
suplimentelor. Se estimeaza ca ne depozitam vitamina B12
în organism pe timp de trei ani. Daca nu consumati nici un
fel de produs de origine animala timp de trei ani sau mai
mult, sau daca sunteti o femeie însarcinata sau care
alapteaza, atunci trebuie sa aveti grija sa luati din când în
când un mic supliment de vitamina B12, sau sa mergeti la
medic anual ca sa va verificati nivelul din sânge al
vitaminei B12 si al homocisteinei. De asemenea, daca nu va
expuneti la soare niciodata, în special în lunile de iarna, este
posibil sa aveti nevoie de un supliment de vitamina D. Eu
va recomand sa luati cea mai mica doza pe care o gasiti si sa
depuneti mai mult efort ca sa iesiti afara la lumina soarelui.
Eu numesc aceste suplimente „separare de pilulele
naturii", deoarece o alimentatie sanatoasa, cu alimente
organice de origine vegetala crescute pe un pamânt fertil si
un stil de viata prin care iesiti în mod regulat afara din casa
constituie cele mai bune raspunsuri la aceste probleme.
Reîntoarcerea la modul natural de viata în acest fel ne va
oferi si nenumarate alte beneficii."