![]() |
![]() |
|
#26
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Exista patru nutrienti pe care alimentele de origine animala le au, iar cele de origine vegetala, în cea mai mare parte, nu le au: colesterolul si vitaminele A, D si B12. Trei dintre acestea sunt nutrienti neesentiali. Asa cum s-a discutat mai sus, colesterolul este produs de corpurile noastre în mod natural. Vitamina A poate fi produsa în organismul nostru fara dificultate din beta-caroten, iar vitamina D, de asemenea poate fi produsa fara dificultate în corpul nostru pur si simplu prin expunerea pielii la lumina soarelui timp de circa cincisprezece minute o data la fiecare doua zile. Ambele vitamine sunt toxice daca sunt consumate în cantitati mari. Aceasta constituie înca un indicator ca este mai bine sa ne bizuim pe precursorii de vitamine, beta-carotenul si lumina soarelui, astfel ca organismul nostru sa poata controla fara dificultate momentul si cantitatile de vitamina A si D de care are nevoie. Vitamina B12 este mai problematica. Vitamina B12 este produsa de microorganisme care se gasesc în sol si de catre microorganisme care se gasesc în intestinele animalelor, inclusiv ale omului. Cantitatea produsa în intestinele noastre nu este absorbita în mod adecvat, de aceea este recomandat sa consumam B12 din alimente. Cercetarile au aratat în mod convingator ca plantele crescute pe pamânt sanatos care are o concentratie buna de vitamina B12 vor absorbi fara dificultate acest nutrient. Totusi, plantele crescute pe soluri „devitalizate" (soluri ne-organice) s-ar putea sa fie deficitare în ce priveste vitamina B12. în Statele Unite majoritatea culturilor agricole exista pe soluri relativ lipsite de viata, decimate în urma multor ani de utilizare a îngrasamintelor nenaturale, a pesticidelor si erbicidelor. Asa ca plantele crescute pe aceste feluri de sol si vândute în supermarketurile noastre duc lipsa de vitamina B12. Pe lânga aceasta, noi traim într-o lume atât de sterilizata încât rareori ajungem în contact direct cu microorganismele nascute în sol, producatoare de B12. La un moment dat în istoria noastra, neam luat vitamina B12 din vegetale care nu au fost curatate de tot pamântul de pe ele. De aceea, nu este nerezonabil sa presupunem ca americanii moderni care manânca plante foarte curatate si nu consuma deloc produse de origine animala, nu primesc suficienta vitamina B12. Desi vizam obsesia societatii noastre privitoare la suplimentele de nutrienti care ne distrage atentia de la alte informatii legate de nutritie mult mai importante, aceasta nu înseamna o negare totala, fara discernamânt, a utilizarii suplimentelor. Se estimeaza ca ne depozitam vitamina B12 în organism pe timp de trei ani. Daca nu consumati nici un fel de produs de origine animala timp de trei ani sau mai mult, sau daca sunteti o femeie însarcinata sau care alapteaza, atunci trebuie sa aveti grija sa luati din când în când un mic supliment de vitamina B12, sau sa mergeti la medic anual ca sa va verificati nivelul din sânge al vitaminei B12 si al homocisteinei. De asemenea, daca nu va expuneti la soare niciodata, în special în lunile de iarna, este posibil sa aveti nevoie de un supliment de vitamina D. Eu va recomand sa luati cea mai mica doza pe care o gasiti si sa depuneti mai mult efort ca sa iesiti afara la lumina soarelui. Eu numesc aceste suplimente „separare de pilulele naturii", deoarece o alimentatie sanatoasa, cu alimente organice de origine vegetala crescute pe un pamânt fertil si un stil de viata prin care iesiti în mod regulat afara din casa constituie cele mai bune raspunsuri la aceste probleme. Reîntoarcerea la modul natural de viata în acest fel ne va oferi si nenumarate alte beneficii."
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
|