View Single Post
  #3  
Vechi 08.02.2013, 17:47:20
EzioAuditore
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pana va raspund ortodocsii, am sa incerc un raspuns din punct de vedere catolic.
Revelatia, definita ca "descoperire facuta de Dumnezeu in materie inaccesibila oamenilor" s-a incheiat odata cu moartea ultimului dintre cei 12 apostoli, care a fost Sf Ioan. Este vorba de Sf Ioan Evanghelistul (probabil acelasi cu Ioan Teologul) si nu de Sf Ioan Damaschin, care a trait in trup la un timp considerabil ulterior.

Ceea ce a fost dupa aceea si ceea ce este si in ziua de azi in materie de revelatie numim "revelatie particulara". Cu alte cuvinte, nu sunt posibile descoperiri de dogme noi, dar este posibil ca Dumnezeu, care conduce poporul Sau si intreaga creatie, sa descopere oamenilor lucruri in materii particulare, indeosebi semnificatia unor evenimente trecute sau producerea unor evenimente viitoare (proorociri).
De aceea, primul criteriu luat in calcul de Dicasterul care se ocupa de miracole (acelasi care se ocupa de sfinti) in fata unui dosar de omologare a unui miracol acesta este: "cutare descoperire particulara este ea concordanta cu revelatia generala ?"

O singura intrebare : Credeti ca a doua venire a lui Cristos, va fi o revelatie atat de mare incat va bulversa, sau mai bine zis va da peste cap orice idee despre ce inseamna viata, despre ideologizarea si dogmatizarea Lui Dumnezeu, si nu in ultimul rand raspunsul la intrebarea cine suntem de unde venim si incotro ne indreptam?

Ioan I 3 :

"2. Iubiților, acum suntem fii ai lui Dumnezeu și ce vom fi nu s-a arătat până acum. Știm că dacă El Se va arăta, noi vom fi asemenea Lui, fiindcă Îl vom vedea cum este."



Pavel I Corinteni 13:
"
9. Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim.
10. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa.
11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, față către față; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaște pe deplin, precum am fost cunoscut și eu."
Reply With Quote