Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Am crezut ca nu vad bine. Am ajuns noi ortodocsii sa ridicam in slavi un papa eretic?
Biserica ortodoxa si biserica catolica nu sunt surori.
|
De ce nu priviti si jumatatea plina a mesajului patriarhului Bartolomeu I ? Din faptul ca a numit Biserica Romei biserica sora a bisericii Constantinopolului, rezulta ca nu o recunoaste ca si Biserica Universala ci o vede ca pe una particulara, o comunitate ecleziastica organizata.
Te îmbrățișează fiii surorii tale celei alese. (II Ioan 13) Papa Benedict a numit bisericile ortodoxe ca fiind biserici particulare, desi conform codului canonic al lor nu suntem, din moment ce biserica particulara ar trebui sa fie in deplina comuniune cu episcopul Romei. Dupa mine, ambii se incurca in prea multe politeturi dand nastere la ambiguitati :) Stim foarte bine ca BO nu poate fi numita sora a BC, din moment ce Biserica nu are "surori",e una, prin Biserica intelegand Biserica Nedespartita din primul mileniu si extensia ei in bisericile ortodoxe, deci patriarhul probabil a folosit termenul pentru a exprima ca ambele cauta fratietatea in Hristos, asa cum se intampla in primul mileniu cand crestinii erau uniti intr-o singura desi polimorfa crestinatate.
dialog ecumenic:
B ii spune lui B: vreau sa fiu stapanul tau, conducatorul, dar stai linistit, nu-s tiran, s-a dus vremea absolutismului ....trebuie musai sa-ti las ceva autonomie ca de nu or sa sara ai tai in sus, te numesc secundul meu. E bine?
B raspunde lui B : eu secund? Hmm ... interesant, dar totusi, capo de tutti capi e prea mult, sar ai mei, ai putea fi presedinte de onoare, ca sa nu spuna ai tai ca n-ai rol important si pentru noi, vei fi o figura dominanta. E bine?