Creația lumii
După învățătura creștină, Dumnezeu a creat lumea din nimic, prin puterea cuvântului Său: ,,El a zis și s-a făcut , El a poruncit și s-a zidit" (Ps. 148, 5). Lumea are un început , fiind creată odată cu începutul, și va avea și un sfârșit . Numai Dumnezeu din veșnicie. De aceea psalmistul zice: ,,Mai înainte de a se fi făcut munții și de a se fi zidit pământul din veac și până în veac ești Tu Doamne" (Ps. 89, 2).
Chiar dacă lumea are un început , planul de creare a lumii există din vecie în Dumnezeu, și în acest plan se cuprinde și scopul pentru care a fost făcută. Scopul creației lumi este îndoit. Cu privire la Dumnezeu, scopul creației lumii este de a-L preamări pe Creator, creația fiind manifestarea iubirii și bunătății Dumnezeiești, iar cu privire la creaturi este binele și fericirea lor, îndeosebi a celor înzestrați cu rațiune. În iubirea lui Dumnezeu fiecare dintre noi am existat dintotdeauna. Dumnezeu Cel veșnic ne-a văzut pe fiecare dintre noi ca pe o idee sau un gând în înțelepciunea Sa divină și pentru fiecare în parte Dumnezeu are un plan special și disinct. noi pentru Dumnezeu existăm din vecie; falsa percepție a lucrurilor în sine este că la un momnt dat începem să existăm pentru noi înșne". Credina este continuă. Nu trebuie să spunem că ,,Dumnezeu a creat lumea și pe mine în ea", ci ,,Dumnezeu creează lumea și pe mine în ea, aici și acum și întotdeauna". Dacă Dumnezeu nu și-ar exercita voința creatoare în fiecare clipă, universul s-ar nărui, nimic n-ar exista nici măcar o clipă dacă n-ar vrea Dumnezeu să existe. Mitropolitul Filaret al Moldovei spunea: ,,Toate ființele stau în echilibru pe cuvântul ceator al lui Dumnezeu, ca pe un pod de diamante; deasupra este abisul nesfârșirii divine, dedesupt este cel al nimicniciei firiilor",
Lumea este dependentă de Dumnezeu. Fiindcă este opera lui Dumnezeu, creația este bună. De aceea Sf. Scriptură zice: ,,Și a văzut Dumnezeu că toate câte a făcut erau foarte bune" (Fac. 1, 34). Înțelegând acest adevăr mulți oameni au întâlnit pe Creator contemplând cele create. Evagrie din Pont scrie că ,,unul din înțelepții vremii a venit la SF. Antonie în pustie și i-a zis: <<Părinte, cum poți să înduri traiul aici, lipsit de toată mângâierea cărților >>?" SF. Antonie a răspuns: ,,Cartea mea filosofule este firea celor făcute și ori decâte ori doresc pot să citesc în cele făcute de Dumnezeu". La creație lumea era bună în sensul că în totalitatea ei cea spirituală și cea materială, erau potrivite planului pentru care le-a creiat Dumnezeu, având posibilitatea desăvârșirii. Iar aceasta este lucrarea Duhului Sfânt . Varietatea formelor, și situațiilor naturale din lume are la bază puterea energiilor divine necreate. Răul prezent în lume, atât cel fizic cât și cel moral, este o realitate dar acesta nu e opera lui Dumnezeu și nu există deci din veșnicie ca principiu creat. Flosful Evagrie spune că ,, răul nu are substanță și este absența binelui, așa cum întunericul nu este decât absența luminii"49. Numai binele este de la Dumnezeu. Răul a apărut în lumea nevăzută prin libertatea de voință a îngerilor care au căzut , și au intrat în lumea materială prin păcatul lui Adam și Eva. După învățătura Bisericii, creația cuprinde două părți: lumea nevăzută sau lumea spirituală și lumea văzută sau materială. Prin lumea spirituală se înțelege lumea îngerilor.
|