Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.02.2013, 18:59:47
viorels's Avatar
viorels viorels is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.06.2011
Implicit Creația lumii

După învățătura creștină, Dumnezeu a creat lumea din nimic, prin puterea cuvântului Său: ,,El a zis și s-a făcut , El a poruncit și s-a zidit" (Ps. 148, 5). Lumea are un început , fiind creată odată cu începutul, și va avea și un sfârșit . Numai Dumnezeu din veșnicie. De aceea psalmistul zice: ,,Mai înainte de a se fi făcut munții și de a se fi zidit pământul din veac și până în veac ești Tu Doamne" (Ps. 89, 2).

Chiar dacă lumea are un început , planul de creare a lumii există din vecie în Dumnezeu, și în acest plan se cuprinde și scopul pentru care a fost făcută. Scopul creației lumi este îndoit. Cu privire la Dumnezeu, scopul creației lumii este de a-L preamări pe Creator, creația fiind manifestarea iubirii și bunătății Dumnezeiești, iar cu privire la creaturi este binele și fericirea lor, îndeosebi a celor înzestrați cu rațiune. În iubirea lui Dumnezeu fiecare dintre noi am existat dintotdeauna. Dumnezeu Cel veșnic ne-a văzut pe fiecare dintre noi ca pe o idee sau un gând în înțelepciunea Sa divină și pentru fiecare în parte Dumnezeu are un plan special și disinct. noi pentru Dumnezeu existăm din vecie; falsa percepție a lucrurilor în sine este că la un momnt dat începem să existăm pentru noi înșne". Credina este continuă. Nu trebuie să spunem că ,,Dumnezeu a creat lumea și pe mine în ea", ci ,,Dumnezeu creează lumea și pe mine în ea, aici și acum și întotdeauna". Dacă Dumnezeu nu și-ar exercita voința creatoare în fiecare clipă, universul s-ar nărui, nimic n-ar exista nici măcar o clipă dacă n-ar vrea Dumnezeu să existe. Mitropolitul Filaret al Moldovei spunea: ,,Toate ființele stau în echilibru pe cuvântul ceator al lui Dumnezeu, ca pe un pod de diamante; deasupra este abisul nesfârșirii divine, dedesupt este cel al nimicniciei firiilor",

Lumea este dependentă de Dumnezeu. Fiindcă este opera lui Dumnezeu, creația este bună. De aceea Sf. Scriptură zice: ,,Și a văzut Dumnezeu că toate câte a făcut erau foarte bune" (Fac. 1, 34). Înțelegând acest adevăr mulți oameni au întâlnit pe Creator contemplând cele create. Evagrie din Pont scrie că ,,unul din înțelepții vremii a venit la SF. Antonie în pustie și i-a zis: <<Părinte, cum poți să înduri traiul aici, lipsit de toată mângâierea cărților >>?" SF. Antonie a răspuns: ,,Cartea mea filosofule este firea celor făcute și ori decâte ori doresc pot să citesc în cele făcute de Dumnezeu". La creație lumea era bună în sensul că în totalitatea ei cea spirituală și cea materială, erau potrivite planului pentru care le-a creiat Dumnezeu, având posibilitatea desăvârșirii. Iar aceasta este lucrarea Duhului Sfânt . Varietatea formelor, și situațiilor naturale din lume are la bază puterea energiilor divine necreate. Răul prezent în lume, atât cel fizic cât și cel moral, este o realitate dar acesta nu e opera lui Dumnezeu și nu există deci din veșnicie ca principiu creat. Flosful Evagrie spune că ,, răul nu are substanță și este absența binelui, așa cum întunericul nu este decât absența luminii"49. Numai binele este de la Dumnezeu. Răul a apărut în lumea nevăzută prin libertatea de voință a îngerilor care au căzut , și au intrat în lumea materială prin păcatul lui Adam și Eva. După învățătura Bisericii, creația cuprinde două părți: lumea nevăzută sau lumea spirituală și lumea văzută sau materială. Prin lumea spirituală se înțelege lumea îngerilor.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 21:32:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Rugăciunea de seară

Rugăciunea de seară am zice că este un corolar al rugăciunii în general, fiindcă, așezându-ne sub pavăza lui Dumnezeu, dorim să fim păziți în timpul nopții, ne aduce o liniște aproape totală, încredințându-ne lui Dumnezeu. Cum spune un sfânt părinte, să putem adormi, dacă e posibil, cu gândul la rugăciune sau rostind rugăciunea, ca să nu ne fure gândurile. Le-am spus credincioșilor, la Taina Spovedaniei și în predică uneori, că, decât să te prindă somnul îndârjit și încordat, certându-te în minte cu cineva și căutând modul cum să te răzbuni pe el, mai degrabă să te prindă somnul rostind Psalmul 50 sau o altă rugăciune. Să încercăm ca gândul să se topească încet, încet cu Dumnezeu în somnul care vine și, adăpat de intenții bune, noaptea va fi mai liniștită, visul mai plăcut. Decât să luăm cine știe ce pastile, mai degrabă ne zicem un psalm, o rugăciune sau o formulă din aceasta bisericească, și adormim mai ușor.

Pr. Nicolae D. Necula

RUGACIUNE DE SEARA

Dumnezeule vesnice si Imparate a toata faptura, Cel ce m-ai invrednicit a ajunge pana in acest ceas, iarta-mi pacatele ce am facut in aceasta zi : cu lucrul, cu cuvantul, cu gandirea, si curateste, Doamne, smeritul meu suflet, de toata intinaciunea trupului si a sufletului. Si-mi da, Doamne, in aceasta noapte, a trece somnul in pace, ca sculandu-ma din ticalosul meu asternut, bine sa plac Preasfantului Tau nume, in toate zilele vietii mele, si-mi ajuta cu Harul Tau sa calc pe vrajmasii cei ce se lupta cu mine, pe cei trupesti si pe cei fara de trup. Izbaveste-ma Doamne de gandurile cele desarte, care ma intineaza si de poftele cele rele, ca a Ta este Imparatia, Puterea si Slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin

TE BINECUVÂNTEZ, PĂRINTE,

la sfârșitul acestei zile.
Primește lauda și recunoștința mea
pentru darurile tale.
Iartă-mi toate păcatele,
pentru că nu am ascultat de glasul Duhului tău
și nu l-am recunoscut pe Hristos
în frații pe care i-am întâlnit.
Ocrotește-mă în timpul somnului,
îndepărtează de la mine orice rău
și ajută-mă să mă trezesc cu bucurie la o nouă zi.
Apără-i pe toți fiii tăi răspândiți pretutindeni. Amin.
Vechi 20.02.2013, 21:22:54
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile O istorioara cu talc :"PUTEREA RUGĂCIUNII"

O femeie îmbrăcată sărăcăcios, cu o privire de om învins, a intrat într-o zi într-o băcănie.
S-a apropiat de stăpânul magazinului într-un mod foarte umil și l-a întrebat daca nu ar putea să-i dea și ei pe datorie câteva alimente.
I-a explicat cu glas ușor că soțul ei era foarte bolnav și că nu putea munci, și că aveau și sapte copii, care trebuiau hrăniți.
Băcanul, a privit-o de sus și i-a cerut să părăsească imediat magazinul său.
Având însa în gând nevoile familiei sale, femeia i-a mai spus:
Vă rog, domnule, o să vă aduc banii înapoi de îndată ce voi putea.
Băcanul însa îi spuse că nu-i poate da pe datorie, pentru că nu are credit deschis la magazinul său.
Lânga tejghea se mai afla înca un client, care a auzit discuția dintre cei doi.
Clientul făcu câțiva pași înainte și îi spuse băcanului că o să acopere el costurile pentru orice are această femeie nevoie pentru familia sa.
Băcanul răspunse parca în sila:
Ai o listă cu cumpărăturile de care ai nevoie?
Femeia a răspuns: Da, domnule.
Bine, spuse băcanul, atunci pune-o pe cântar și eu o să-ți dau marfa de aceeași greutate cu lista dumitale.
Femeia, ezitând o clipă, cu privirea în jos, băgă mâna în geanta și scoase o bucățica de hârtie pe care scrise ceva în grabă.
Apoi puse cu grija bilețelul pe cântar, cu privirea tot aplecată.
Ochii băcanului și ai celuilalt client priveau plini de uimire cum cântarul stătea înclinat în partea cu hârtia.
Băcanul, privind la cântar, s-a întors ușor către client și îi spuse mormăind: Nu-mi vine să cred!
Clientul a zâmbit, iar băcanul a început să tot pună pe cântar alimente. Cântarul tot nu se echilibra, așa încât acesta tot punea pe el alimente, din ce în ce mai multe, până când pe cântar nu a mai încaput nimic. Băcanul ședea privind cu dezgust.
În fine, smulse bucățica de hârtie de pe cântar, și o privi cu mare uimire.
Nu era vorba de o listă de cumpărături, ci era O RUGĂCIUNE, care spunea asa:

“IUBITE DOAMNE, TU IMI CUNOȘTI NEVOILE, AȘA CĂ EU LE PUN ÎN MÂINILE TALE.”

Băcanul îi dădu femeii alimentele și privea în continuare tăcut, înmărmurit. Femeia îi mulțumi și plecă din magazin.

Numai Dumnezeu știe ce greutate are o rugăciune.
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebare Importanta ggmarius Generalitati 5 19.07.2011 10:26:09
puterea rugaciunii mihaisepo Rugaciuni 5 24.02.2011 15:11:06
Puterea rugaciunii Rodica50 Generalitati 20 02.02.2011 11:19:37
o nelamurire importanta padrevicentiu Generalitati 5 12.09.2007 10:07:11