Citat:
În prealabil postat de Ekaterina
Nu vreau sa te supar, comentariul Parintelui Savatie este la un nivel. Nu inteleg de ce nu vezi padurea de copaci. Am vazut si eu filmul anul trecut. Este un film bine realizat, cu actori buni, se joaca de asemenea bine.
Cum spui si tu, parintele din film nu era de acord cu ramanerea Alinei la manastire, Alina a murit cu zambetul pe buze, ai descris bine anumite aspecte, dar trebuie sa privesti intr-un context toate acestea.
Primul lucru care m-a iritat in acest film a fost spovedania publica. S-au strans un grup de maici pe biata fata si o fixau sa bifeze pacatele pe care ele le citeau. Trebuie sa stii ca aceasta nu este o practica pe care o veti regasi in credinta ortodoxa. Apoi modul in care erau conturate personalitatile maicutelor, toate la fel, suflet bun, dar inchise in sabloane, nimic viu, nimic miscator, erau impresionate de o cruce aparuta in lemn, dar moarte la suferinta semenului (reactionau doar daca li se impunea asta). Mai sunt si altele, importante si mai putin importante.
|
Ekaterina, tocmai asta este ideea, ortodoxia este descrisa ca fiind obtuza, ignoranta si chiar limitata in plan spiritual, insa din cate am vazut si ai spus si tu, nu intr-un mod f. evident, intentia este ca aceste informatii sa ramana mai degraba in planul subconstientului iar constientul sa le accepte printr-o ortodoxie care doar la un nivel format este descrisa ca fiind sensibila la suferintele celor din jur.
Si inca este facuta prin lucruri care nu tin de tipicul sau dogma ortodoxa, dar data fiind natura filmului, cei mai ignoranti, fie chiar si ortodocsi (nu mai zic de cei care nu sunt) in mod sigur le vor lua ca fiind definitorii.
"interzis celor de alte religii" la poarta manastirii - nu se gaseste la nici o manastire ortodoxa si vadeste o brutala lipsa de compasiune si intelegere, in contrast cu oricare alte gesturi umanitare care in aceasta lumina pot fi suspectate de falsitate
"crede si nu cerceta" - nu face parte din dogma ortodoxa, este imaginea ignorantei care s-a vrut sa fie construita de propaganda atee si comunista vizavi de religia crestina. Daca pe timpul comunistilor o astfel de eticheta aplicata ortodoxiei ar fi avut o scuza prin politica partidului, ce scuza are Mungiu? Probabil una asemanatoare.
asa zisa spovedanie colectiva - nici macar nu e o spovedanie pentru ca doar preotul are autoritatea sa ceara socoteala moral pentru pacate celui care i se incredinteaza de buna voie, maicutele ar fi putut cel mult sa o indrume spre un ghit de spovedanie, nu sa-i ceara sa-si declare public pacatele.
Acest gen de elemente strecurate se pare suficient de subtil ca sa fie usor trecute cu vederea, se pare chiar de ortodocsi cu pretentii intelectuale - raman in subconstient cel putin la omul obisnuit, construind o imagine hada, deformata, a monahismului ortodox.
Probabil mai sunt si altele dar nu am rabdare sa urmaresc filmul, nu se merita.