Citat:
În prealabil postat de iliegh
Citatul pe care l-ati dat aici imi intareste convingerea ca parintele face recenzie la alt film.
In filmul pe care l-am vazut eu, preotul in repetate randuri a alungat-o pe Alina din manastire, si numai la insistentele prietenei sale, si cu inima indoita, dar totusi muiata, a acceptat-o de vreo doua ori inapoi, cu conditia sa respecte o anumita conduita.
In ceea ce priveste moliftele, preotul a facut ceea ce ar trebui, si ceea ce se face in religie, doar nu era sa o supuna la un tratament psihiatric, sau sa-i faca operatie pe creier. Asta spune religia ortodoxa: ca sunt duhuri rele care pun stapanire pe sufletele pierdute, nu? Preotul si-a facut meseria. Si apropos, i-a facut si o spovedanie mai la inceputul filmului, care nu a rezolvat problemele Alinei.
Iar in ceea ce priveste cruzimea, sunt foarte surprins de spusele parintelui. Maicile plangeau, spuneau rugaciuni si vorbe linistitoare cand o legau pe Alina, care si-a dat foc si musca tot ce prindea. Au gresit maicile ca nu au lasat-o sa-si dea foc ? Sau poate au gresit cand nu au lasat-o sa se arunce in fantana. Asta da dovada de cruzime, nu se face asa ceva, au dat dovada de prostie.
Pana la urma, cumva acest parinte Savatie mie mi se pare ca face mai mult rau bisericii decat filmul, prin modul ostentativ prin care comenteaza filmul. Face rau prin faptul ca unu ca mine, un simplu mirean, neobisnuit cu canoanele stricte din manastiri, care am vazut mai mult virtuti exprimate in film decat defecte, dintr-o data vad o recenzie a unei fete bisericesti care neaga ceea ce mie mi se parea virtute. Si tinand cont ca eu nu sunt un mirean dus la biserica prea mult, care are obiceiul prost sa incerce sa mai gandeasca si cu propriul cap cate ceva, incet-incet o sa resping tot mai mult tagma preoteasca, ajutat si de obiceiurile impamantenite ca taxa de inmormantare, de sfintire, de vizita la domiciliu, etc si alte tot felul de minuni cu 4 roti cu nume de sfant precum Audi. Si ca mine sunt multi, si iata asa a scazut increderea populatiei in biserica la 66%.
P.S. Alina a murit dupa ce moliftele pareau ca au avut succes. Ea a murit cu zambetul pe buze, linistita. Deci nu i-au facut molifte pana au ucis-o cum spune parintele Savatie. Moliftele s-au terminat demult cand ea a murit.
|
Nu vreau sa te supar, comentariul Parintelui Savatie este la un nivel. Nu inteleg de ce
nu vezi padurea de copaci. Am vazut si eu filmul anul trecut. Este un film bine realizat, cu actori buni, se joaca de asemenea bine.
Cum spui si tu, parintele din film nu era de acord cu ramanerea Alinei la manastire, Alina a murit cu zambetul pe buze, ai descris bine anumite aspecte, dar trebuie sa privesti intr-un context toate acestea.
Primul lucru care m-a iritat in acest film a fost spovedania publica. S-au strans un grup de maici pe biata fata si o fixau sa bifeze pacatele pe care ele le citeau. Trebuie sa stii ca aceasta nu este o practica pe care o veti regasi in credinta ortodoxa. Apoi modul in care erau conturate personalitatile maicutelor, toate la fel, suflet bun, dar inchise in sabloane, nimic viu, nimic miscator, erau impresionate de o cruce aparuta in lemn, dar moarte la suferinta semenului (reactionau doar daca li se impunea asta). Mai sunt si altele, importante si mai putin importante.