View Single Post
Vechi 19.03.2013, 15:06:28
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
A procedat corect. Din moment ce nu v-a examinat, inseamna ca nu avea niciun semn de diagnostic de certitudine. Prudenta in formularea diagnostica este o conditie necesara (desi nu suficienta) pentru a spune ca suntem in fata unui medic bun.
Tinand cont ca nu m-a examinat, sunt de acord ca a facut ce trebuia, doar ca eu raspunsesem unui mesaj in care se spunea ca e mai bine ca sarcina sa fie monitorizata de medicul de familie si am exemplificat cu cazul meu ca in Romania medicii de familie nu se baga pe sarcina. Eu stiu ca asa ar fi firesc, doar ca in Romania nu se intampla asta. Mie mi se pare ciudat sa nu iti examinezi pacientii, doar sa scrii trimiteri.

Citat:
Nu am auzit de moase care sa isi fi pierdut dreptul de practica fiindca au asistat nasteri. Dimpotriva, a refuza asistarea unei nasteri ar putea periclita dreptul de practica. In fond, "moasa cu drept de practica" asta inseamna: ca ai voie sa asisti nasteri la spital, la domiciliu, la infirmeria inchisorii, in caruta ori pe camp.
Asa era candva, asa este in alte tari si asa ar trebui sa fie si la noi, dar deocamdata nu este. Aici se gasesc si explicatiile: http://adevarul.ro/life-style/stil-d...d22/index.html

Citat:
Sunt cateva cauze care au dus la acest lucru. Una e aceea ca in vest aceste cursuri sunt rambursate de casele de asigurari. Alta ar fi fudulia romancelor care nu merg la moasa sa le tina cursuri (un astfel de curs este de competenta moasei). In sfarsit, moasele insele se poate intampla sa nu aiba cunostintele necesare ca sa tina un astfel de curs, din cauza ca la noi pregatirea personalului medical mediu si superior lasa de dorit, asa cum lasa invatamantul in general.
Eu am auzit numai de moase, de kinetoterapeuti sau educatori lamaze care sa tina cursuri pentru nastere. Aceste cursuri sunt foarte scumpe, nu oricine isi permite... poate doar acele persoane care au grija sa aibe o situatie finainciara confortabila inainte de a face un copil... acestea insa, cel mai frecvent, au banii necesari dar nu mai au timpul disponibil pentru a se mai gandi macar la sarcina si pregatirea pentru nastere... asa ca prefera sa plateasca doctorului sa le faca cezariana.
Vazusem candva pe un site o moasa care oferea indrumari, dar daca imi amintesc eu bine, tariful era un milion ora... E cam mult pentru ca sunt multe de aflat, exercitiile de invatat... deci mai multe sedinte, mai multe milioane. Nu multi isi permit.

Cat priveste competenta, din fericire situatia a inceput sa se schimbe in bine in Romania, de cand exista studii superioare pentru moase, nu doar scoala postliceala.

Citat:
Poate ca inca si mai important decat un curs de pregatire pentru nastere ar fi o terapie de recuperare pelvina DUPA nastere. Ar trebui facuta inainte de reluarea eforturilor fizice precum dereticatul si ridicarea de greutati prin casa, ca dupa aceea devine inutila.
Pentru starea de sanatate din restul vietii, da, asa este, e mai importanta terapia de recuperare pelvina dupa nastere, pentru ca nasterea, oricat de grea si traumatizanta ar fi, tot se termina in cateva ore sau zile. Eu ma refeream in mesaj la a depasi momentul nasterii, adica a reduce groaza si suferinta si complicatiile care apar atunci cand nu te poti ajuta singura, ca de la personalul medical nu sunt sanse de ajutor.
Daca stiu destule mame care se intereseaza de pregatirea pentru nastere, sincera sa fiu, chiar nu am intalnit pe nimeni interesat de recuperarea de dupa nastere... si nici eu nu m-am gandit la asta
Reply With Quote