Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
De fapt, in linkul furnizat nu se gaseste nicio explicatie. Rezulta ca moasa intervievata asteapta nu stiu ce "cadru legal". Documentul pe care il are orice moasa se cheama "Aviz de LIBERA practica". Nu scrie "Aviz de practica SUB CONDITIA SUPERVIZARII" ori "Aviz RESTRICTIONAT de practica". De ce, atunci, moasele si asistentele romance nu isi deschid activitate liberala, ca surorile lor din vest ? Din mai multe motive, in primul rand economice si psihologice. Traim vremuri cand si medicilor le e greu sa reziste pe linia de plutire (vorbesc de medicii din sistemul liberal, care se bazeaza pe onorarii si nu pe spaga din spital / policlinica. Este de asteptat ca o moasa ori asistenta independenta, profilata pe nasteri / tratamente, sa o duca chiar mai rau. Pe urma, in Ro, oamenii stiu chiar mai bine ca doctorul, ajungand si sa explice homeopatie unui doctor homeopat: cum vreti sa le ia pe asistente si pe moase in serios ? In sfarsit, nu exista adevarate vocatii spre a fi moasa ori asistenta din acelasi motiv pentru care nu exista vocatii spre diaconie. Cred ca va e clar ca, minus rare exceptii, un diacon permanent s-ar considera un preot ratat si nu ar realiza ca are el insusi o chemare reala, in subordinea preotiei presbiterale, in completarea ei, dar diferita de ea.
Pe scurt: moasele si asistentele din Ro au tot ce le trebuie pentru practica independenta, in afara de motivatia de a merge la fisc si de a cere deschidere de cod fiscal. Mai trebuie chitantier, facturier, regsitru jurnal de incasari si plati si stampila rotunda. Succes !
|
Am cautat in timp si am gasit mai multe informatii legate de posibilitatea de a naste acasa cu asistenta moasei. Peste tot aceeasi chestie, nu se poate pentru ca inca nu exista cadru legal. Exista o asociatie "Mame pentru mame" care militeaza pentru a se ajunge la posibilitatea de a naste acasa cu ajutorul unei moase. Site-ul lor nu este insa functional in aceasta perioada.
Stiu ca vorbiti in cunoastinta de cauza, eu nu ma gandisem la aspectul pe care il prezentati, doar ca, mie imi vine greu sa cred ca nici macar una nu incearca ceva. Din multimea de absolvente, macar cateva ar putea sa nu fie in situatia de a supravietui din onorariul de moasa, ci sa o duca bine finainciar datorita familiei si sa fie dornica sa faca ceva cu diploma aia pe care o are...
Moasa care raspundea acel interviu, este una recunoascuta si chiar are cereri. Are un centru mare pentru gravide si bebelusi cu tot felul de cursuri, gimnastica in apa, etc. Ea sigur o duce bine finainciar si cum de atatia ani se lupta pentru moase in Romania, nu vad de ce nu ar asista macar asa, demonstrativ la cateva nasteri acasa.
Am identificat la biserica o studenta la colegiul pentru moase, cu prima ocazie o voi lua la intrebari.