Citat:
În prealabil postat de cristina2012
Tinand cont ca nu m-a examinat, sunt de acord ca a facut ce trebuia, doar ca eu raspunsesem unui mesaj in care se spunea ca e mai bine ca sarcina sa fie monitorizata de medicul de familie si am exemplificat cu cazul meu ca in Romania medicii de familie nu se baga pe sarcina. Eu stiu ca asa ar fi firesc, doar ca in Romania nu se intampla asta. Mie mi se pare ciudat sa nu iti examinezi pacientii, doar sa scrii trimiteri.
|
Pe undeva aveti dreptate. Multi medici de familie s-au obisnuit cu rolul de furnizori de bilete de trimitere. Numai ca ei au capatat acest obicei de la pacienti. Asa cum romanca fudula nu suporta cursuri tinute de moase, nici nu vrea sa fie asistata de rezident, lucru pe care l-ati prezentat in postarea precedenta ca o mare nenorocire, ci vrea sa fie asistata de un acad prof univ, asa cum romanul fudul nu merge la preotul de tara sa se insoare ori sa_i fie duhovnic, ci cauta macar vreun arhimandrit sa-l duhovniceasca daca nu cumva pe Patriarhul sa-l casatoreasca, tot asa pacientul roman vine la doctorul de familie cu o singura idee in cap: sa-i de un bilet de trimitere. Cu timpul, tot facand numai chestia asta, insusi medicul de familie se poate imbolnavi de deprofesionalizare si isi sfarseste cariera asa cum a inceput-o: da bilete de trimitere, de asta data fiindca nu mai poate altfel.
De fapt, in linkul furnizat nu se gaseste nicio explicatie. Rezulta ca moasa intervievata asteapta nu stiu ce "cadru legal". Documentul pe care il are orice moasa se cheama "Aviz de LIBERA practica". Nu scrie "Aviz de practica SUB CONDITIA SUPERVIZARII" ori "Aviz RESTRICTIONAT de practica". De ce, atunci, moasele si asistentele romance nu isi deschid activitate liberala, ca surorile lor din vest ? Din mai multe motive, in primul rand economice si psihologice. Traim vremuri cand si medicilor le e greu sa reziste pe linia de plutire (vorbesc de medicii din sistemul liberal, care se bazeaza pe onorarii si nu pe spaga din spital / policlinica. Este de asteptat ca o moasa ori asistenta independenta, profilata pe nasteri / tratamente, sa o duca chiar mai rau. Pe urma, in Ro, oamenii stiu chiar mai bine ca doctorul, ajungand si sa explice homeopatie unui doctor homeopat: cum vreti sa le ia pe asistente si pe moase in serios ? In sfarsit, nu exista adevarate vocatii spre a fi moasa ori asistenta din acelasi motiv pentru care nu exista vocatii spre diaconie. Cred ca va e clar ca, minus rare exceptii, un diacon permanent s-ar considera un preot ratat si nu ar realiza ca are el insusi o chemare reala, in subordinea preotiei presbiterale, in completarea ei, dar diferita de ea.
Pe scurt: moasele si asistentele din Ro au tot ce le trebuie pentru practica independenta, in afara de motivatia de a merge la fisc si de a cere deschidere de cod fiscal. Mai trebuie chitantier, facturier, regsitru jurnal de incasari si plati si stampila rotunda. Succes !