Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Spunand "din fericire", de fapt te dai de gol, Mirela, ca de fapt nici nu vrei sa ajungi la o anumita masura. Una e sa nu poti, si alta e sa nu vrei.
|
Din cate inteleg, dna Mirela nu refuza o "anumita masura" a desavarsirii. Ci refuza adecvarea unui anumit model, acela calugaresc, la viata mireanului.
Pentru catolici, modelele nu sunt neaparat calugarii, ci sfinti din starea corespunzatoare noua. Daca starea spre care ne cheama Dumnezeu este aceea de a fi mirean, atunci modelele noastre sunt acelea ale sfintilor mireni ai Bisericii. Nu poti aplica retete calugaresti, preluate din Pateric, Limonarii si alte perle ale literaturii calugaresti, la viata mireanului. Desigur, nici aplica retete mirenesti la viata calugarului. Ce ar putea face mireanul cu "Patericul egiptean" ? Exact ce ar putea face calugarul cu "Imitatiunea lui Cristos" sau cu "Forja": sa puna cartea respectiva la raftul "limba si literatura straina". Dar, s-a raspandit intre ortodocsi si aceasta aiureala: ca laicul ar trebui sa aiba "manastire in inima". Ce inseamna asta ? O aiureala. O cale sigura spre nefericire, daca nu chiar spre ratacire.