Citat:
În prealabil postat de DragosP
Nu zice nimeni să nu faci totul după puterile tale. Dar să faci BINE, să faci CUM TREBUIE, cum au rânduit Sfinții Părinți, Sinoadel Ortodoxe, nu după cum te taie capul.
|
Pai tocmai asta nu se poate. Tu nu intelegi asta? E vorba tocmai de situatiile in care "BINE, să faci CUM TREBUIE, cum au rânduit Sfinții Părinți, Sinoadele Ortodoxe, nu după cum te taie capul" inseamna peste puterile tale.
Uite ca sa intelegi:
De ex. scrie sa tii post 40 zile. Impus prin calendar si se spune in biserica si peste tot. Unii nu pot 40 zile, pot mai putin, sau nu de toate produsele.
Si daca este cumva impus si tu nu poti, te simti rau, pacatos, exclus din randul lumii si etc. "Vai nu esti ortodox!"
Altul in schimb poate ca tine 40 zile post negru sau mai stiu eu. Nici asta nu stiu daca este ortodox.
Cum spun eu este sa tina fiecare post dupa puterea sa si sa nu mai fie "discriminat". Sa nu fie ceva impus in vreun fel.
Sa faca fiecare cum poate. Asa era la inceput, acum 2000 ani. Fiecare facea in casa si sufletul lui cum credea si putea si nu mai scria in calendare, presa, si pe pereti: "Gata, de acum nimeni nu mai mananca nimic, post religios!"
Si este valabil si pentru alte lucruri. Fiecare se nevoieste in felul lui.