Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.03.2013, 13:58:48
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Nu zice nimeni să nu faci totul după puterile tale. Dar să faci BINE, să faci CUM TREBUIE, cum au rânduit Sfinții Părinți, Sinoadel Ortodoxe, nu după cum te taie capul.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2013, 14:25:16
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nu zice nimeni să nu faci totul după puterile tale. Dar să faci BINE, să faci CUM TREBUIE, cum au rânduit Sfinții Părinți, Sinoadel Ortodoxe, nu după cum te taie capul.
Pai tocmai asta nu se poate. Tu nu intelegi asta? E vorba tocmai de situatiile in care "BINE, să faci CUM TREBUIE, cum au rânduit Sfinții Părinți, Sinoadele Ortodoxe, nu după cum te taie capul" inseamna peste puterile tale.

Uite ca sa intelegi:

De ex. scrie sa tii post 40 zile. Impus prin calendar si se spune in biserica si peste tot. Unii nu pot 40 zile, pot mai putin, sau nu de toate produsele.
Si daca este cumva impus si tu nu poti, te simti rau, pacatos, exclus din randul lumii si etc. "Vai nu esti ortodox!"
Altul in schimb poate ca tine 40 zile post negru sau mai stiu eu. Nici asta nu stiu daca este ortodox.

Cum spun eu este sa tina fiecare post dupa puterea sa si sa nu mai fie "discriminat". Sa nu fie ceva impus in vreun fel.
Sa faca fiecare cum poate. Asa era la inceput, acum 2000 ani. Fiecare facea in casa si sufletul lui cum credea si putea si nu mai scria in calendare, presa, si pe pereti: "Gata, de acum nimeni nu mai mananca nimic, post religios!"
Si este valabil si pentru alte lucruri. Fiecare se nevoieste in felul lui.

Last edited by sophia; 30.03.2013 at 14:29:30.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2013, 15:25:26
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Fiecare se nevoieste in felul lui.
Rolul duhovnicului care mai este in aceasta situatie ?
Gresit , sophia , foarte gresit . . . !
Vechi 30.03.2013, 15:33:27
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Rolul duhovnicului care mai este in aceasta situatie ?
Gresit , sophia , foarte gresit . . . !
Nu stiu ce sa spun. Nu e vorba aici de duhovnic si sfatul personal. Daca peste tot totusi se vorbeste la general si in comunitati/societate esti privit altfel si ai de dat socoteala...
Nu stiu exact cine greseste atunci.
Da, duhovnicul, daca ai unul bun, ar trebui sa sfatuiasca pe fiecare, dar raman la ideea ca nu trebuie facute lucrurile "en gros", toti odata si toti la fel.
Credinta este ceva personal, de suflet, nu de lozinca.
Vechi 30.03.2013, 16:06:09
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Sophia, trebuie TU să nu faci tam-tam. Frumușel, cu duhovnicul te sfătuiești și faci CUM zice el.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2013, 16:32:04
Carmol Carmol is offline
Banned

Data înregistrării: 29.03.2013
Implicit Interesant

Imi place ideea Sofiei insa e gresita.
Inteleg ca strictetea ortodoxismului este discriminatorie pentru cei care vor "sa faca performanta" in acest domeniu si nu le este permis de catre factori ce nu tin de ei (sanatate, timp, putere financiara).
Insa ganditi-va la religie ca la culturism. Nu toata lumea este dipusa sa investeasca bani, timp, efort si puterea mentala in acest sport. Un culturist sau un halterofil dupa muuult antrenament poate sa ridice o anumita greutate. Si aici intervine Sofia care este suparata ca nu se poate considera si ea culturista doar pentru ca nu poate ridica mai mult de 8kg pentru ca... sa zicem ca are artrita :)

Stai linistita Sofia, culturismul acesta numit religie esti plin de grasani lenesi care si-au format propria notiune cu numeroase portite de scapare si criterii subiective. In final nu conteaza cat ridici, cat stai la sala sau cat de bine arati ci doar ca il venerezi pe Armold si iti faci datoria sa ii convertesti pe cei care nu vor sa intre in grupul tau sau sa traiasca dupa regulile lui.
Poti sa urmezi sfatul lui DragosP si sa vorbesti cu nutritionistul sau antrenorul personal, ei stiu exact cum sa te motiveze.

Scenariu ipotetic insultele incluse nu sunt adresate nimanui in particular (nu sariti calul aiurea):
Ar fi interesant sa vina un muschiulos la tine la usa sa iti spuna ca esti o vaca grasa, o pacatoasa, ca Arnold are mereu dreptate si stie ce este bun pentru tine mai bine decat stii tu. Sa iti spuna ca o sa te duci in iadul culturistilor pentru ca ai un Snikers pe masa din bucatarie. Si apoi sa iesi din casa si sa vezi toti obezii si inaptii cu un shake de proteine in mana spunadu-ti ca esti urata, ca viata ta nu inseamna nimic si ca parerea ta nu conteaza doar pentru ca ei il urmeaza pe Arnold. Sa vezi ca o parte din banii tai luati de stat revin Bisericii Culturiste a lui Arnold si sunt folositi in construirea Salii de Fitness a Neamului. Sa iti trimiti copiii la scoala si sa invete ca in viata asta conteaza, sa fii culturist si desi au doar o ora de culturism pe saptamana, invataturile acestuia primeaza peste orice alta materie pentru ca in final, cand Arnold te va evalua la portile Mr Olympia sa fi vrednica si in forma.

Last edited by Carmol; 30.03.2013 at 17:49:59. Motiv: Completare
Reply With Quote
Vechi 30.03.2013, 21:37:50
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Carmol Vezi mesajul
Imi place ideea Sofiei insa e gresita.
Inteleg ca strictetea ortodoxismului este discriminatorie pentru cei care vor "sa faca performanta" in acest domeniu si nu le este permis de catre factori ce nu tin de ei (sanatate, timp, putere financiara).
Insa ganditi-va la religie ca la culturism. Nu toata lumea este dipusa sa investeasca bani, timp, efort si puterea mentala in acest sport. Un culturist sau un halterofil dupa muuult antrenament poate sa ridice o anumita greutate. Si aici intervine Sofia care este suparata ca nu se poate considera si ea culturista doar pentru ca nu poate ridica mai mult de 8kg pentru ca... sa zicem ca are artrita :)

Stai linistita Sofia, culturismul acesta numit religie esti plin de grasani lenesi care si-au format propria notiune cu numeroase portite de scapare si criterii subiective. In final nu conteaza cat ridici, cat stai la sala sau cat de bine arati ci doar ca il venerezi pe Armold si iti faci datoria sa ii convertesti pe cei care nu vor sa intre in grupul tau sau sa traiasca dupa regulile lui.
Poti sa urmezi sfatul lui DragosP si sa vorbesti cu nutritionistul sau antrenorul personal, ei stiu exact cum sa te motiveze.

Scenariu ipotetic insultele incluse nu sunt adresate nimanui in particular (nu sariti calul aiurea):
Ar fi interesant sa vina un muschiulos la tine la usa sa iti spuna ca esti o vaca grasa, o pacatoasa, ca Arnold are mereu dreptate si stie ce este bun pentru tine mai bine decat stii tu. Sa iti spuna ca o sa te duci in iadul culturistilor pentru ca ai un Snikers pe masa din bucatarie. Si apoi sa iesi din casa si sa vezi toti obezii si inaptii cu un shake de proteine in mana spunadu-ti ca esti urata, ca viata ta nu inseamna nimic si ca parerea ta nu conteaza doar pentru ca ei il urmeaza pe Arnold. Sa vezi ca o parte din banii tai luati de stat revin Bisericii Culturiste a lui Arnold si sunt folositi in construirea Salii de Fitness a Neamului. Sa iti trimiti copiii la scoala si sa invete ca in viata asta conteaza, sa fii culturist si desi au doar o ora de culturism pe saptamana, invataturile acestuia primeaza peste orice alta materie pentru ca in final, cand Arnold te va evalua la portile Mr Olympia sa fi vrednica si in forma.
dar muschiulosul nu are voie sa faca asta. E cam o regula nescrisa printre culturistii arnoldieni ca treaba ta e sa te ocupi de perfectionarea musculaturii tale, nu sa te iei de cel mai putin format(cam asa e cu modestia in cadrul teozei).
Vechi 30.03.2013, 18:18:33
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
De ex. scrie sa tii post 40 zile. Impus prin calendar si se spune in biserica si peste tot. Unii nu pot 40 zile, pot mai putin, sau nu de toate produsele.
Si daca este cumva impus si tu nu poti, te simti rau, pacatos, exclus din randul lumii si etc. "Vai nu esti ortodox!"
Sophia, sunt destui ortodocși care nu țin postul complet, unii nu-l țin deloc, și nu-i exclude nimeni din Biserică. Iar cei care-l țin cum trebuie pe cel alimentar știu că nici asta nu e suficient, și se smeresc. Toți trebuie să acceptăm că nu suntem virtuoși.
Iar la sfârșitul postului, la slujba din noaptea Învierii, se citește acel fragment de la Sf. Ioan Gură de Aur prin care sunt chemați toți la bucuria ospățului dumnezeiesc, și cei care au postit de la început și s-au nevoit, și cei care au postit doar în ultimul ceas sau deloc.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2013, 00:32:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Uite ca sa intelegi:

Altul in schimb poate ca tine 40 zile post negru sau mai stiu eu. Nici asta nu stiu daca este ortodox.
As fi intels daca se cerea post negru de 40 zile.
Dar asa, chiar mi-e foarte greu sa inteleg - chiar si cu probleme majore de sanatate, un regim exclusiv vegetarian nu este o povara ci chiar ar putea fi recomandat.

Desigur, ar putea fi alte probleme, poate cu o doza mai mare de obiectivism, dar mi-e greu sa le intuiesc.

Citat:
Cum spun eu este sa tina fiecare post dupa puterea sa si sa nu mai fie "discriminat". Sa nu fie ceva impus in vreun fel.
Eh, daca ar fi singurul lucru care pentru tine este "impus".
Dar pe tine te deranjeaza si alte lucruri, care tin de morala, bioetica, etc.
Pe langa ele, problema cu postul e mic copil nevinovat.

Citat:
Sa faca fiecare cum poate. Asa era la inceput, acum 2000 ani. Fiecare facea in casa si sufletul lui cum credea si putea si nu mai scria in calendare, presa, si pe pereti: "Gata, de acum nimeni nu mai mananca nimic, post religios!"
Si este valabil si pentru alte lucruri. Fiecare se nevoieste in felul lui.
Hehe, nu esti singura de pe aici (si nu doar) care incearca sa ne invete cum li se parea lor ca era crestinismul acum 2000 ani.

Problema lor, este nu doar ca n-au habar, dar incearca safaca si din habarnismul lor standard de autenticitate in materie de traire crestina.

Daca nu poti (cu adevarat) implini ceva si esti mahnit pentru neputinta ta, intr-o buna zi s-ar putea totusi sa primesti ajutor si sa implinesti.
In momentul in care din neputinta faci normalitate...e clar ca n-a sa reusesti niciodata.

Last edited by AlinB; 31.03.2013 at 00:35:34.
Reply With Quote
Răspunde