View Single Post
Vechi 30.04.2013, 10:10:44
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tot-Laurentiu Vezi mesajul
Spune-ne si noua stimabile prin ce se caracterizeaza "ambientul ardelenesc al Clujului" ?
Ar fi trebuit sa-mi adresezi mie intrebarea, nu lui Mihailc, caci eu am vorbit si postat o poza cu acea biserica rupta din peisajul local, el doar a intrebat ceva legat de ceea ce eu am spus. Daca tot pozezi in razboinic al luminii ai putea macar sa fii atent la firul discutiei si sa nu sari rapid la beregheata altui om.

Uite aici niste poze:http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=47 cu o biserica ortodoxa rusa intergrata in peisajul local arab. Poate acum vei intelege acea intrebare.

Citat:
Biserica Sf. Ioan Iacob Românul (Oradea)
Ce ti de pare frumos la biserica asta? Hai, foloseste-ti dreptul de a te exprima :)

Citat:
De regula arhitectura ecleziala datorita imprejurarilor istorice, difera in cele trei principate.
Spre exemplu:
In Tara Romaneasca predomina stilul brâncovenesc,
In Moldova predomina stilul moldovenesc,
In Transilvania, datorita ocupatiei imperiului austro-ungar, exista o puternica influenta de elemente a stilului baroc (barocul austriac) chiar si la unele biserici unde s-a dorit o constructie in stil bizantin.
Bisericile caracteristice pentru ortodocsii transilvaneni sunt cele din lemn, de mici dimensiuni, cu o singura nava si un turn-clopotnita inalt, de influenta gotica. Aceste realizari ale artei populare romanesti predomina, nu lacasele ortodoxe in stil baroc. Fara o clasa conducatoare romaneasca nu s-ar fi putut realiza in Tara Romaneasca toate acele biserici din sec. XVI-XVIII pe care le-ai postat. In Transilvania lipsa clasei conducatoare romanesti si-a spus cuvantul. Cred ca prima biserica ortodoxa din Cluj s-a construit abia spre 1800 si aceea, in afara zidurilor orasului, ca nu li s-a dat voie ortodocsilor sa-si faca biserica.In T.R la 1800 erau deja experti in arhitectura sacra, experimentand mult inainte.

Last edited by ioanna; 30.04.2013 at 12:12:14.
Reply With Quote