View Single Post
Vechi 30.04.2013, 22:00:57
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

RUGĂCIUNE ÎN SFÂNTA ȘI MAREA MARȚI

Doamne, Iisuse Hristoase, Cerescule Mire, Cel Ce vei veni în noaptea acestei vieți strălucind ca un soare, ca să cercetezi faptele noastre cele ascunse și să muți pe toți, după dreptate, întru ziua cea nesfârșită a Luminii sau întru întunericul veșnic, ai milă și de mine, cel osândit de chiar multele mele păcate. Aprinde-mi Mântuitorule, candela sufletului, mai înainte de a fi găsit în patul lenevirii și aruncat mai apoi întru adâncurile cele mai de jos. Ca un smochin neroditor mă aflu în fiecare an și nu găsești niciodată vreo roadă de pocăință întru mine. Ce răspuns voi da la nemitarnică judecata Ta, când m-am îndulcit de darurile Tale, dar căile pocăinței nu am urmat vreodată ?
Cine mă va apăra pe mine, când va amuți toată suflarea Sfinților, nepricepându-se a aduce cuvânt de îndreptățire pentru păcatele mele ? Cum voi suferi rușinea, când voi vedea pe Preacurată Maica Stăpânului privind cu întristare spre mine și adunarea Sfinților suspinând pentru împietrirea inimii mele ? Cum voi putea tăinui că m-am făcut rob vrăjmașului diavol și în toată vremea am alergat pe căile răutății ? Cum mă voi îndreptăți pentru faptul că mi-am întunecat sufletul mai rău decât dracii și în tot păcatul am alunecat ? Cum voi suferi săgețile mâniei dumnezeiești, eu cel ce în toată vremea cu mânia cea dobitocească m-am însoțit ? Cu ce măsură voi fi judecat, eu cel ce necontenit am slobozit săgețile gândurilor de osândire a aproapelui, nevoind a privi spre adâncul păcatelor mele ? Ce loc de întristare voi moșteni, eu, cel ce în toată vremea am mâhnit pe cei zidiți după chipul lui Dumnezeu și inimă nemilostivă totdeauna am avut ?
Cu zidurile împietririi mi-am înconjurat cetatea inimii, alungând orice gând de iubire creștinească și în turnul slavei deșarte singur m-am suit, socotindu-mă vrednic de toate binefacerile Cuvântului. Niciodată nu am voit a mă smeri și sarcina mulțimii necazurilor nu am putut purta. Încercările trimise spre smerirea sufletului nu le-am suferit și am judecat pe cei ce m-au nesocotit. La înălțimea niciunei virtuți nu am ajuns, dar vreau să fiu socotit între cei înțelepți. Cu obrăznicie mă port și cu cei mai mari, îndreptățindu-mă cu păruta evlavie, când aceasta îmi lipsește cu desăvârșire. Pentru dragostea lui Hristos nu am suferit a pătimi, dar de slava Lui voi a mă împărtăși. Fățărnicia mi s-a făcut mie haină a sufletului și cu podoabele gândurilor smerite nicidecum nu am voit a-mi împodobi mintea. A mă ruga în toată vremea mă lenevesc, amânând urmarea oricărui gând de pocăință. Tuturor poftelor lumești slujesc și m-am făcut mai rău decât cei mai mari dintre desfrânați. Legăturile vorbirii deșarte nicidecum nu voiesc a le lepăda și, socotindu-mă înțelept, mă mândresc de deșarta cunoaștere din afară a lucururilor, când nici pe aceasta deloc nu o stăpânesc, fiind în toată vremea biruit de nepricepere. Gând de milostivire nu mișcă inima mea spre întrajutorarea săracilor, întrecând pe toți păgânii cu împietirea și slujirea poftelor lumești. De sabia iubirii de arginți sunt rănit și nu vreau să recunosc, pentru sărăcia mea cârtesc și niciodată nu mulțumesc pentru darurile trimise din purtarea de grijă a Domnului. De cercetarea și mila Cuvântului nu sunt vrednic, dar spre cele mai înalte pururea poftesc.
Mă lenevesc a tăia spinii gândurilor rele și în mrejele vrăjmașului rău m-am încurcat, încât nu-mi este mie cu putință a mă slobozi, de nu mă vei izbăvi Tu, Mântuitorule, Cel Ce ai puterea a preface în nimic toate meșteșugirile vrăjmașilor noștri. Desăvârșit mă socotesc întru cuvânt, dar prin patimi m-am făcut mai rău decât necuvântătoarele, ba încă și înțelepciunea cea prin cuvânt îmi lipsește și orice simțire duhovnicească. În adâncul înșelăciunii sunt tras mereu și minciuna mi s-a făcut mie prietenă. Lăcomia întru toate mi-e zid care mă desparte de Dumnezeu și lenevirea mi-e piedică cumplită în calea mântuirii. De întristarea cea pierzătoare de suflet nicicum nu mă pot despărți și râsul cel nebunesc mă aruncă împreună cu vrăjmașul cel urâtor de mântuire. Tâlharii mândriei mi-au răpit orice gând smerit și toate faptele mele părute bune după socotința omenească ca niște arme s-au întors împotriva mea, făcându-se stricăcioase și arătându-se că de fapt sunt cu totul putrede. Întristarea și războiul cel cumplit al gândurilor și al necazurilor mă trag pe mine în groapa deznădăjduirii și a viețui mi se pare un chin. În iadul cel mai de jos mă socotesc și moartea pare a făgădui mai multe, însă nu sunt vrednic decât de focul cel veșnic.
Mântuitorule, pentru atâta mulțime a răutăților mele, încă și pentru mai multe și mai grozave păcate, cer iertare Ție, Stăpânului tuturor și Te rog, să-mi dai adevărată pocăință, întărire sufletului în lupta ce mă așteptă cu păcatul necruțător. Împacă viața mea Mântuitorule, dându-mi îndreptare și povățuindu-mă pe cărările voii Tale de mântuire, ca totdeauna cu mulțumire să-ți aduc slavă, acum și în vecii vecilor. Amin.