View Single Post
Vechi 09.05.2013, 22:33:31
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Hristos a inviat, Sophia!

Eu una tin mult la libertatea de opinie - deh, generatia dupa 90.
Stiu ca si mie mi s-a reprosat pe forum ca ma bag in lucruri care pe care nu le-am experimentat si ca nu se cuvine asta, dar eu cred ca fiecare are libertate de opinie si ca oamenii de pe forum au suficient discernamant sa ia ce e bun din postarile fiecaruia, tanar sau batran. Nu trebuie sa bagam pumnul in gura nimanui daca nu suntem de acord cu ideile lui, mai ales in ce priveste aspectele relative ale vietii. Dogma si adevarurile evidente sunt altceva. Nu o sa intalnesti pe niciun crestin care are notiunile elementare sa accepte ideea ca avortul nu e crima, precum nu o sa vezi niciun ortodox autentic care sa accepte ideea ca poate o fi si altfel cu Sfanta Treime, spre exemplu.

Nici eu nu cred ca a fi batran inseamna neaparat a fi om intelept, nici ca a fi tanar inseamna a fi necopt. Parerea mea este ca batranii intelepti au avut si o tinerete inteleapta.

Acum, na, si in viata reala, spre exemplu, ma sfiesc sa le spun persoanelor batrane din jurul meu din biserica sa faca liniste cand vorbeste preotul chiar daca stiu ca as fi indreptatita sa le spun, pentru ca nu fac bine ce fac si mai si deranjeaza linistea altora. Daca nu asculta de preot, doar nu o sa asculte de mine!

Acum, sa stii ca si eu am observat ca generatia noastra, a tinerilor, nu e neaparat mai nerespectuoasa cu cei mai in varsta, ci le place sa fie considerati egali cu ei. Acum ceva timp, era o batrana in autobuz, care facea galagie cum ca tinerii stau pe scaune si ei nu ii da nimeni loc. Iar un tanar, dupa ce i-a dat locul, i-a explicat politicos ca el plateste abonament 50 lei pe luna si ca nu i se pare normal sa i se ceara locul de catre o persoana care nu a platit nimic si care practica un fel de santaj sentimental. Nu zic ca aprob punctul de vedere al tanarului, dar este si asta un punct de vedere.

Eu personal, ca tanara forumista, m-am intrebat cateodata de ce sunt atat de putine persoane in varsta dispuse sa isi impartaseasca din experienta lor? Ma rog, poate persoanele in varsta care chiar ar avea ce impartasi stau acasa si isi cresc nepotii, se roaga, nu stau pe forum, dar am impresia ca, pe forum, segmentul de varsta 55+ este cam slab reprezentat in scris.
Adevarat a inviat, draga mea!

Uite vezi, pe tine nu te-am enumerat la geberatia tanara, pentru ca tu scrii altfel: bland, senin, potrivit varstei, respectuos.

"Nici eu nu cred ca a fi batran inseamna neaparat a fi om intelept, nici ca a fi tanar inseamna a fi necopt. Parerea mea este ca batranii intelepti au avut si o tinerete inteleapta. "

"Si tu Brutus?" Fraza este totusi numai partial valabila. Ca or fi si exceptii. Dar in general tanrul este mai verde, iar batranul mai intelept/copt. Este prin firea lucrurilor.
Adica nici tu nu crezi ca un om nu trece degeaba prin viata?
Si tu vrei sa spui ca unul mai in varsta nu mai valoreaza nimic? E trist.
Dar fiecare va ajunge sa-si schimbe parerea la o anumita varsta.
Si mie mi s-a intamplat.
Sa poti sa fii atat de sigur la 20 ani in lucruri nesigure prin natura lor (nastere de prunci)? Eu nu cred.

La intrebarea ta: pentru ca mai nimeni nu este dispus sa spuna despre sine pe internet. Motive de siguranta. In viata reala eu una spun.
Si totusi anumite lucruri le-am spus si pe forum.

Si mie imi pare rau ca nu vine nimeni aici din cei in varsta sa-si spuna opinia.
Nu stiu cati si cine este mai in varsta aici pe forum. Pe Cristi il stiu.
In rest doar banuieli.

La exemplul cu tanarul:
Batrana nu a platit bilet? Nu stiu, dar stiu ca in tara pensionarii au liber pe transportul in comun.
Tanarul are teoretic dreptate in sensul ca plateste pentru locul sau. Si normal fiecare ar trebui sa aiba loc pentru care plateste bilet.
Dar exista o lege nescrisa a respectului fata de cel mai in varsta. Si atunci punctul de vedere nu este relevant.

La noi in biserica este egalitate: si din cei in varsta fac galagie, dar mai ales copiii.

In primul alineat ai dreptate. Dar exact asta este problema: pumnul in gura.
Cu avortul este foarte delicat. O fi crima, dar nu asta este problema ci solutiile. Nu dam cu toporul in oameni intr-o problema atat de delicata si personala.