View Single Post
Vechi 11.05.2013, 15:03:38
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu ti-am si raspuns detaliat, dar tu nu ai putut sa observi pentru ca se pare ca nu ai citit ce este Botezul sau nu poti intelege. Am si scris: "Botezul este Sfanta Taina prin care se curateste omul de pacatul stramosesc." In plus se curata si pacatele de pana atunci daca omul e adult. Poate daca scriu mai ingrosat nu mai sari peste aceasta fraza.
Stai liniștit că am reținut ceea ce tot compilezi pe aici referitor la Botez. Rămân totuși la poziția că acela care nu înțelege Botezul ești chiar tu; dealtfel învățătura ortodoxă despre Botez, din care ți-am dat doar un citat de la Sf Ap Pavel, dar puteam să îți mai dau și din Biblie și de la Sfinți Părinți, nu se reduce la ceea ce ai reținut tu și tot repeți referitor la ștergerea păcatului strămoșesc. Învățătura despre Sfântul Mister Baptismal este mult mai complexă decât ceea ce ai reținut sau ceea ce ai vrut tu să reții. și de aceea și învățătura despre "harul interior" este mult mai complexă. De aceea poziția pe care o susții este demontabilă, pentru că tu privești lucrurile nu în complexitatea lor, ci unilateral, dar, culmea, mai ai și pretenții că tu ai înțelege care este adevărul.

Citat:
Botezul se facea evident dupa lucrarea Mantuitorului, dar vedem ca Sfanta Fecioara a fost curatata de pacatul stramosesc la intrupare. Acum observi ca e acelasi lucru cu Botezul? Asadar Sfanta Fecioara a primit Botezul inainte de Cincizecime.
Tocmai ceea ce îți spuneam mai sus: învățătura despre Botez și realitatea efectivă a botezului este mult mai mult decât ceea ce ai reținut tu. Ceea ce spui tu este că moartea și învierea Mântuitorului ar fi fost active și operante asupra Mariei încă de la zămislirea lui Iisus, ceea ce eu nu cred și ți-am justificat până acum că nu este realist. Ceea ce tu afirmi face parte din categoria "magie și iluzionism divin", iar eu nu cred chiar în tot ce se vehiculează că ar fi minune dumnezeiască.

Citat:
Mai mult, ti-am explicat si de ce (din articole, bineinteles). Pentru ca inca de la intrupare Iisus a adoptat firea umana alaturi de cea divina, indumnezeind-o. De aceea a fost sters pacatul stramosesc (pe care Sfanta Fecioara nici nu l-a activat, pentru ca nu a pacatuit).
Și eu ți-am mai răspuns la asta o dată, dar probabil că ai uitat. După cum ți-am mai spus, dar văd că în general nu îți auzi decât monologurile tale "teologale", când Iisus S-a zămislit din Fecioara Maria, aceasta nu a fost împărtășită cu Sfintele Taine ale Trupului lui Hristos. Nici nu avea cum să fie. Problema dumitale este că nu vezi că există diferență între Hristosul doar întrupat sau doar zămislit și Hristosul preamărit, mort, înviat și înălțat la dreapta Tatălui. Umanitatea Lui parcurge diverse grade de îndumnezeire, ea nefiind de la bun început la fel de îndumnezeită precum este după Înălțarea la Cer a lui Iisus. De aceea, deși se acceptă în ortodoxie că Maica Domnului ar fi fost curățită de păcatul originar la întruparea Fiului, totuși ea nu putea avea deplinătatea harului care este oferită în dar de abia după Înălțarea Fiului și Pogorârea Duhului. Maica Domnului s-a împărtășit și ea, ca Apostolii și ca alți membri ai Bisericii, din Sfintele Taine ale Trupului lui Hristos.

Citat:
Iar harul nu se primea din cauza pacatelor, dar Fecioara Maria nu a facut pacate. Ca sa nu ma mai intrebi, scriu doar despre harul interior.
Tocmai ceea ce îți spuneam mai sus: învățătura despre Botez și realitatea efectivă a botezului este mult mai mult decât ceea ce ai reținut tu. Ceea ce spui tu este că moartea și învierea Mântuitorului ar fi fost active și operante asupra Mariei încă de la zămislirea lui Iisus, ceea ce eu nu cred și ți-am justificat până acum că nu este realist. Ceea ce tu afirmi face parte din categoria "magie și iluzionism divin", iar eu nu cred chiar în tot ce se vehiculează că ar fi minune dumnezeiască.

Citat:
Asadar, a afirma ca Sfanta Fecioara nu avea la intrupare harul acesta interior, pe langa faptul ca e un nonsens, e probabil o eroare cel putin la fel de mare ca Imaculata Conceptie de la catolici.
Asta este strict părerea ta, pe care dealtfel nu ai reușit să ți-o susții cu nimic credibil și viabil, doar repeți anumite lucruri, crezând, după mintea ta, că mai ai și dreptate și că Ortodoxia s-ar reduce la ceea ce "înțelegi" tu din ea.

Citat:
Pentru ca de aici ar rezulta ca nu a existat intruparea sau ca Hristos nu era Dumnezeu.
Concluzie care nu se susține. Și ți-am adus suficente justificări până acum ca să îți poți da seama de acest lucru. În cazul în care poți să îți dai seama, evident, adică dacă ai sau nu har ca să înțelegi sau nu anumite lucruri, atât cât este omenește unora sau altora să înțeleagă.

Citat:
Daca imi vei mai raspunde te rog sa imi scrii doar pe baza unor surse ortodoxe, pana acum de fapt nu ai scris nimic din ortodoxie, doar invatatura de la tine, care e gresita.
Păi până acum ți-am scris numai pe bază de surse ortodoxe; toată problema este că sursele ortodoxe nu se reduc doar la acelea pe care le-ai "studiat" tu. Înțelegi? Sursele ortodoxe sunt mult mai multe, și chiar și referitor la cele pe care le-ai consultat mă îndoiesc că tu chiar ai înțeles la propriu ce scrie acolo. Învățătura mea este "greșită" pentru că așa ți se pare ție în limitarea ta cognitivă și pentru că așa ai decretat tu potrivit limitării tale cognitive, limitare pe care tu o presupui ca fiind deplinătatea Ortodoxiei, ceea ce te asigur eu că nu este, nici pe departe. Ca să îl parafrazez pe un avvă din Pateric, "nici nu ai pus început bun". :)))
Reply With Quote