View Single Post
Vechi 14.05.2013, 17:55:19
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Rugăciune și bucurie

Nu de cinstea zilei, ce de judecata lui Dumnezeu depinde venirea harului.

Nu trebuie să ne intereseze cînd va veni harul. Odată cineva din obștea mea mi-a spus: "Astăzi a fost Schimbarea la Față, dar nu am simțit bucurie." "Nu te-ai bucurat la sărbătoarea Schimbării de Față? Poți să te bucuri în ziua următoare, deși este numai o zi obișnuită. Nu de cinstea zilei, ce de judecata lui Dumnezeu depinde venirea harului. Are desigur și ziua însemnătatea ei, dar nu este o lege generală. Oricum, judecata lui Dumnezeu este diferită de cea a oamenilor".
Unul poate primi bucurie duhovnicească conducând mașina, altul fiind la bordul unui avion. Judecata lui Dumnezeu este diferită cu fiecare caz în parte. Unul s-a bucurat pe când mergea la Sfânta Ana, ducând la moară un sac cu grâu. Nu putem să judecăm de ce nu ne bucură Dumnezeu în timpul Sfintei Liturghii, ci ne bucură în afara ei. Nu putem să judecăm aceasta. Se poate să te bucuri și în timpul Sfintei Liturghii, dar se poate și să nu te bucuri și în timpul ei, ci atunci când faci rucodelie. Acestea depind de judecățile lui Dumnezeu. Ceea ce trebuie să facem noi este să ne rugăm întotdeauna. Când Dumnezeu ne cercetează sufletul, vrea, și chiar ne cere, să îl găsească în rugăciune. Să nu găsească sufletul și cugetarea noastră rătăcind, căci aceasta Îl întristează. Da, Îl întristează. Putem să avem pe toată durata zilei mintea neîmprăștiată? Daca da, atunci aceasta ne va ajuta.
(Ieromonah Iosif Aghioritul - Starețul Efrem Katunakiotul)