Citat:
În prealabil postat de AlinB
Adevarat a inviat.
Diferenta dintre credinciosi si "habotnici", de fapt ortodocsi si antiecumenisti agresivi nu sta atat in adevarul de credinta ci mai degraba in abordarea lui.
E drept ca problema poate fi expusa f. diplomatic, dar inevitabil se ajunge la aceleasi idei.
Romano-catolicii sunt schismatici sau chiar eretici, iar neoprotestantii sunt categoric eretici iar pretentiile lor de "Biserica autentica a lui Dumnezeu" sunt nule si neavenite.
In definitiv, si pozitia lor fata de ortodocsi este una similara.
Oricat de diplomat ai fi, inevitabil poti sa ajungi sa afirmi lucrurile astea deschis si raspicat, daca intr-adevar vrei sa expui adevarul nu doar sa-ti pazesti pielea.
|
"Diferenta dintre credinciosi si "habotnici", de fapt ortodocsi si antiecumenisti agresivi nu sta atat in adevarul de credinta ci mai degraba in abordarea lui."
De acord, deși, desigur, inclusiv în această privință am putea găsi anumite nuanțe...
Așa cum am spus, este datoria profesorului de REligie să mărturisească ortodoxia, să-i învețe pe elevi cât de dreaptă, autentică și profundă este sfânta noastră credință!
În privința creștinilor de alte confesiuni, de ce să le spun elevilor că aceștia sunt "schismatici", "eretici" etc? Le-aș prezenta învățăturile respectivelor confesiuni și denominațiuni, aș menționa clar asemănările și deosebirile dintre învățătura ortodoxă și cele ale celorlalte confesiuni, aș susține prin argumente cât mai convingătoare cu putință adevărul Ortodoxiei, aș defini și termeni precum cel de "schismă" și "erezie" și, după aceea, i-aș lăsa pe ei să discearnă singuri, să-și pună mintea la contribuție, având la dispoziție toate informațiile necesare. Credeți că i-aș putea apropia mai ușor de Ortodoxie și le-aș trezi în suflete dragostea față de toți semenii lor, dacă m-aș apuca să dau sentințe categorice, precum: "feriți-vă de catolici, că sunt niște papistași schismatici"; "fugiți de protestanți, pentru că au căzut în erezii" etc etc?...
Eu la acest tip de atitudini mă refeream că sunt total neindicate, acest tip de atitudini le-am catalogat drept "habotnicie", iar nu mărturisirea sinceră, deschisă și hotărâtă a adevărului ortodox.
Desigur că, în cele mai multe dintre lecțiile din manualele școlare de Religie este prezentată învățătura de credință, morala și practicile liturgice ortodoxe, fiind alocat un număr mai mic de ore pentru discuțiile referitoare la celelalte confesiuni și religii. Astfel, învățământul religios fiind confesional în țara noastră, elevii ortodocși studiază în special învățătura Bisericii din care fac parte și, așa cum este firesc, își însușesc și noțiuni elementare despre celelalte confesiuni creștine, chiar și despre celelalte mari religii ale lumii.
Acum, în orele consacrate discuțiilor despre diferențele interconfesionale (evit să aduc în discuție și lecțiile referitoare la celelalte religii, fiindcă ne-am îndepărta prea mult de la topic), profesorul are cel puțin 3 variante:
1. să fie total obiectiv, prezentând imparțial învățătura fiecărei confesiuni, total neimplicat, întocmai ca o oră de Filosofie (ideea nu-mi pare potrivită pentru un profesor ortodox);
2. să se susțină, agitat și autoritar, cât de rătăciți și vrednici de iad sunt "ereticii" de catolici și protestanți și cât de sfinți, aleși și privilegiați suntem noi, creștinii ortodocși (o extremă la fel de periculoasă pentru dezvoltarea spirituală și psihologică a elevilor, în opinia mea);
3. să le vorbească elevilor cu bucurie, pasiune și iubire despre adevărurile de credință ale Sfintei noastre Biserici, să evidențieze clar faptul că toți cei care-L mărturisesc pe Hristos ca Dumnezeu și Om sunt creștini (confrați ai noștri întru credință, închinători ai Aceluiași Dumnezeu, Care a întemeiat o singură Biserică, divizată ulterior de către oameni) și să menționeze, într-un mod accesibil, principalele asemănări și diferențe interconfesionale, explicând și argumentând în mod persuasiv perspectiva ortodoxă și, în același timp, evitând cu grijă cuvinte jignitoare la adresa altor creștini (precum "eretici" etc).
Un exemplu concret, doar schițat: în loc să spunem "catolicii sunt eretici și prin faptul că au inventat dogma infailibilității papale" (îmi cer scuze față de colegii de forum catolici, am intenția de a evidenția tocmai absurditatea unei astfel de atitudini intolerante), am putea spune "potrivit credinței noastre ortodoxe, dogma infailibilității papale nu poate fi acceptată pentru că...".
Sper că acum m-am făcut mai bine înțelasă.
Răspunsul i-l adresez și domnului Decebal, care observ că a exprimat aproximativ aceleași idei.
Doamne ajută!