Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Aveti dreptate, ca idee, domnule profesor. Insa, daca doriti, puteti dezvolta? Va referiti la mine? Daca da, afirm ca nu am de explicat "pentru ce" sau "cum" am facut "apostazie". Totul se reduce la asta: ideea de turma, fie ea urmatoare unui adevar sau, ipotetic, chiar si Adevarului (adevarul complet), imi este straina. O resimt ca un claustrofob un lift blocat. Sau, pur si simplu, cum priveste orice om normal care doreste sa fie liber, lovitura de stat a unei junte oarecare. Cum bine ati punctat pe acest forum, e un razboi stupid intre subiectivismul lui X si Y, unde fanatismul este marlanul care se impune cu pumnul in masa si palma peste gura. Evident, din perspectiva fanatica, "ai celorlalti" prin definitie nu au calitati; sunt nu-tocmai-oameni. Cel putin, spre asta tinteste peisajul dezolant al majoritatii postarilor. Nu ma deranjeaza....pina la un punct. Acel punct la care aderenta-confesionala-practicata-ca-galerie-de-meci dezumanizeaza. Atunci, da, ii consider pe believeri animale.
Cu stima.
|
Puteți cădea dvs în apostazie cât poftiți... că tot nu-L veți convinge pe Hristos să înceteze de a vă mai iubi!
Oamenii da, vă vor acuza, vă vor judeca, vor încerca să vă evalueze potrivit ideilor lor despre Dumnezeu (pentru că, vorba Sfântului Grigorie al Nyssei: "conceptele creează ideoli despre Dumnezeu; doar uimirea pricepe ceva"), dar El nu va face asta niciodată!
Personal n-am de gând să vă conving să vă întoarceți la confesiunea x sau y, nici n-aș avea dreptul de a încerca (chiar dacă să presupunem că mi-ar sta în putință) să vă influențez în vreun fel credința.
Aș vrea doar să vă împărtășesc un gând personal, pe care i l-am scris, acum câteva luni, domnului Mihai G, atunci când își punea întrebări legate de eshatologie:
să nu confundăm niciodată creștinismul cu "creștinismul", creștinismul autentic cu ideologiile omenești desemnate cu același nume, pentru a fi mai ușor acceptate. Să încercăm a-L înțelege pe Hristos Dumnezeu așa cum este El de fapt, nu așa cum ne imaginăm noi că ar fi. Hristos n-a venit în lume pentru a propovădui doctrine și ideologii religioase, nici pentru a întemeia instituții care să-I revendice Evanghelia drept proprietate personală, nici pentru a crea 30000 de grupări mai mult sau mai puțin creștine!
Hristos, Dumnezeul nostru, a venit în lume ca să ne spună și să ne arate (prin sacrificiul Său suprem pentru fiecare dintre noi) că El ne iubește, că El este unicul Adevăr absolut (Adevăr viu și ipostatic, nu ideologic și instituționalizat). El a venit tocmai pentru a aduce libertatea spirituală și de conștiință, gândirea neîngrădită de prejudecăți, definiții și reguli arhaice. Hristos a răsturnat toate prejudecățile fariseilor și - așa cum atât de convingător arăta domnul Andrei Pleșu în lucrarea sa consacrată "Parabolelor lui Iisus" - Și-a rostit mesajul divin în așa fel încât să nu poată fi transformată în ideologie.
V-au dezamăgit actele reprobabile comise, de-a lungul timpurilor, în numle credinței?
Și pe Hristos L-au dezamăgit!
Să nu asociem niciodată fanatismul cu adevărata credință, fiindcă cel mai cunoscut Adversar al fanatismului și dogmatismului teologic (atenție: n-am spus dogmatică, ci dogmatism!) este Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Dăruitorul și Apărătorul suprem al libertății noastre!
Domnul să vă ocrotească!
Isaia55, 8-9:
8.Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul.9.Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre.