Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.06.2013, 21:50:03
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Nu. categoric nu. Ce-ți veni? (parcă ai mai zis ceva asemănător și zilele trecute, la treaba cu sărăcia; de ce?)
Doar scrisei că zic așa (meditînd la om, la omul căzut, la omul ecumenist) în general...:)

Last edited by cezar_ioan; 02.06.2013 at 01:43:24.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 15:24:24
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Aveti dreptate, ca idee, domnule profesor. Insa, daca doriti, puteti dezvolta? Va referiti la mine? Daca da, afirm ca nu am de explicat "pentru ce" sau "cum" am facut "apostazie". Totul se reduce la asta: ideea de turma, fie ea urmatoare unui adevar sau, ipotetic, chiar si Adevarului (adevarul complet), imi este straina. O resimt ca un claustrofob un lift blocat. Sau, pur si simplu, cum priveste orice om normal care doreste sa fie liber, lovitura de stat a unei junte oarecare. Cum bine ati punctat pe acest forum, e un razboi stupid intre subiectivismul lui X si Y, unde fanatismul este marlanul care se impune cu pumnul in masa si palma peste gura. Evident, din perspectiva fanatica, "ai celorlalti" prin definitie nu au calitati; sunt nu-tocmai-oameni. Cel putin, spre asta tinteste peisajul dezolant al majoritatii postarilor. Nu ma deranjeaza....pina la un punct. Acel punct la care aderenta-confesionala-practicata-ca-galerie-de-meci dezumanizeaza. Atunci, da, ii consider pe believeri animale.
Cu stima.
Puteți cădea dvs în apostazie cât poftiți... că tot nu-L veți convinge pe Hristos să înceteze de a vă mai iubi!
Oamenii da, vă vor acuza, vă vor judeca, vor încerca să vă evalueze potrivit ideilor lor despre Dumnezeu (pentru că, vorba Sfântului Grigorie al Nyssei: "conceptele creează ideoli despre Dumnezeu; doar uimirea pricepe ceva"), dar El nu va face asta niciodată!
Personal n-am de gând să vă conving să vă întoarceți la confesiunea x sau y, nici n-aș avea dreptul de a încerca (chiar dacă să presupunem că mi-ar sta în putință) să vă influențez în vreun fel credința.
Aș vrea doar să vă împărtășesc un gând personal, pe care i l-am scris, acum câteva luni, domnului Mihai G, atunci când își punea întrebări legate de eshatologie:
să nu confundăm niciodată creștinismul cu "creștinismul", creștinismul autentic cu ideologiile omenești desemnate cu același nume, pentru a fi mai ușor acceptate. Să încercăm a-L înțelege pe Hristos Dumnezeu așa cum este El de fapt, nu așa cum ne imaginăm noi că ar fi. Hristos n-a venit în lume pentru a propovădui doctrine și ideologii religioase, nici pentru a întemeia instituții care să-I revendice Evanghelia drept proprietate personală, nici pentru a crea 30000 de grupări mai mult sau mai puțin creștine!
Hristos, Dumnezeul nostru, a venit în lume ca să ne spună și să ne arate (prin sacrificiul Său suprem pentru fiecare dintre noi) că El ne iubește, că El este unicul Adevăr absolut (Adevăr viu și ipostatic, nu ideologic și instituționalizat). El a venit tocmai pentru a aduce libertatea spirituală și de conștiință, gândirea neîngrădită de prejudecăți, definiții și reguli arhaice. Hristos a răsturnat toate prejudecățile fariseilor și - așa cum atât de convingător arăta domnul Andrei Pleșu în lucrarea sa consacrată "Parabolelor lui Iisus" - Și-a rostit mesajul divin în așa fel încât să nu poată fi transformată în ideologie.
V-au dezamăgit actele reprobabile comise, de-a lungul timpurilor, în numle credinței?
Și pe Hristos L-au dezamăgit!
Să nu asociem niciodată fanatismul cu adevărata credință, fiindcă cel mai cunoscut Adversar al fanatismului și dogmatismului teologic (atenție: n-am spus dogmatică, ci dogmatism!) este Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Dăruitorul și Apărătorul suprem al libertății noastre!
Domnul să vă ocrotească!

Isaia55, 8-9:
8.Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul.9.Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 19:29:44
Senior Member

Implicit Să ne revedem, cu bine, pe 28 mai 2014!

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Avand in vedere procedeul administratiei forumului, procedeu prin care musafirii sunt dati afara fara avertisment, fara sa stie pentru ce nici eu insisi, nici ceilalti musafiri, practica ce o fi conforma cu regulamentul, dar o gasesc neconforma cu regulile convietuirii civilizate si filantropiei,
anunt intrarea mea intr-o perioada de tacere de un an. Sa dea Domnul ca, peste un an, sa fim cu totii mai atenti cu aproapele nostru, mai putin iuti in mania contra lui, dar mai iuti la a pune in aplicare in viata de zi cu zi ceea ce Cristos Domnul nostru ne-a invatat.

Sa ne vedem, cu bine, pe 28 mai 2014!
Aștept cu bucurie să reveniți pe forum, domnule doctor, fiindcă apreciez în mod deosebit mesajele dumneavoastră!
Fraternaliter in Christo,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 19:48:25
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Sunt ceea ce si tu si Mihnea ati numi "apostat", si sunt fericit si mandru cu asta.
Am vazut ca ai scris ceva de apostat data trecuta, probabil influentat de discutia ta cu dl. Mihnea. Daca te ajuta cu ceva "apostat" din punct de vedere ortodox e si cel ce se converteste la alt cult, nu doar cel ce devine pagan sau ateu. Asadar erai apostat si inainte, si la fel si dl. Mihnea, daca te consoleaza cu ceva. :) Numai daca revii la ortodoxie nu mai esti apostat, adica ti se iarta. Apostat nu e cel care s-a nascut pagan si nu a fost botezat ortodox, de exemplu.
Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-81876.html
"Apostasia mireanului este lepadarea de credinta, inlocuind-o cu alta credinta desarta sau eretica, ca un revoltat. (Fac. 14, 4; II Cor. 13, 6; F. Ap. 5, 37; 21,21; Tes. 2,3; I Tini. 4,1)."

Last edited by catalin2; 02.06.2013 at 19:58:49.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 19:52:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Și iată, vine vara, cu soare și cu ploi, iar forumul își relansează tenta ortodoxistă împănată cu atei mascați. De ce spun asta?

1. Ortodoxul nu vede un dușman în catolici, protestanți etc., ci un partener de dialog. Iar dacă dialogul merge prost, și drept e că merge deseori, aceasta ar trebui să dea de gândit ortodoxului, în primul rând. Dar nu-i dă, că ortodoxistul știe de la început de unde vine necazul: de la ceilalți, niciodată de la noi.

2. Unul a plecat că se săturase să fie luat mereu peste picior ca ecumenist și iubirist (după mintea ortodoxistului de serviciu). Altul pentru că i se taxa fiecare abatere, fie ea și din iuțeală, în timp ce ortodocși cu ghilimele deformau vădit, sub scutul unei semnături false, însăși învățătura ortodoxă. Altul care încerca să pună dreapta învățătură în topicuri, sătul de lingușeli și înțepături aberante, a tras discret pe dreapta.

3. Sunt pagini întregi cu aberații și cu inovații stupide care aparțin unor semnatari așazis ortodocși. Și acești oameni, care o comit de ani de zile fără rușine, susțin ba voalat ba direct adulterul, avortul, eutanasierea, drepturile homosexualilor, feminismul, uciderea reflecției personale, retezarea imaginației și a cugetării (așa au priceput ei textele Părinților despre imaginație și gândire), belirea țării și a neamului. Adică exact invers decât a făcut Mihnea.

4. În loc să se ceară argumente și să se arate contraargumentele, critica ortodoxistă bagă pumnu-n gură legîndu-se ba de apartenența confesională a interlocutorului, ba de mărturisirea lui, ba de semnătură, ba de nume. O agresivitate primară.

Mihnea Dragomir, care nu s-a sfiit să prezinte și să laude confesiunea de care aparține, fiind de multe ori acuzat de prozelitism, a fost un model pentru mine în câteva privințe:
a) o gândire limpede și bine organizată, un spirit informat, uneori la detaliu de finețe;
b) un om liber de compromisurile cu mediocritatea și prejudecata; un adversar consecvent al băbismelor și misticismelor;
c) un spirit ludic, lucru rar în lumea tolomacă și crispată în care trăim;
d) un doctor care și-a expus cunoștințele în dar, fără să facă valuri pentru serviciul gratuit;
e) un excelent condeier, capabil să dea lecții despre scrisul limpede și curgător, plin de viață, sugestiv și pe alocuri fermecător;
f) un bun creștin, care a ajutat pe unii aflați la necaz, fără să pretindă nimic în schimb, nimic necuviincios sau mercantil;
g) în fine, un bun cunoscător al Scripturii și al Bisericii, mai bun ca majoritatea celor care au scris pe aici.

Sunt multe calitățile evidente ale acestui om. Că uneori pare lăudăros și încrezut, treacă-meargă. O iau ca opțiune de stil literar, pur și simplu. Apoi să ne reamintim că în afară de cei curățiți întru totul, mai tot omul bogat are oareșce mândrie care-l urmează ca umbra. Și cred că Mihnea este conștient de asta și lucrează, în felul lui, să-și sporească noblețea. Harul Domnului fie cu el!

Urât îmi e de săracii care se laudă cu sărăcia lor, de parcă-ar fi virtute, iar nu beteșug. Iar Mihnea, pentru câtă sclipire a lăsat pe forum, merita măcar o vorbă de compasiune, de înțelegere omenească măcar. A primit ironie și reproș. Răzbunări personale de la pravoslavnici.

Nu comentez banarea lui Mihai, a dorit-o cumva, se pare. Semnătura aceea a fost o mare gafă, impardonabilă, cred eu. M-am alăturat lui Dragoș, deunăzi, iar Mihai a schimbat semnătura. Dar găsesc că atitudinea lui Mihnea, catolicul și semenul nostru, e justificată. Ca om vorbesc, dacă mi se permite această îndrăzneală în aerul ortodoxist și făuritor de acatiste al acestui forum.
Exact, subscriu întru totul atât în privința calităților domnului doctor pe care le-ați evidențiat (se vede că sunteți psiholog), cât și în privința ideilor exprimate de dvs referitor la antiteza dintre Ortodoxie și ortodoxism, dintre creștinii ortodocși și duhul intoleranței habotnice ortodoxiste, bun colaborator cu fratele său din cealaltă extremă, duhul relativizării credinței.
Cu atâta intoleranță, în curând, se vor retrage cei mai inteligenți și bine informați useri de pe forum... păcat.

Last edited by laurastifter; 02.06.2013 at 19:55:23.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 19:56:52
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
să nu confundăm niciodată creștinismul cu "creștinismul", creștinismul autentic cu ideologiile omenești desemnate cu același nume, pentru a fi mai ușor acceptate.
Sper si eu ca nu te referi si la ortodoxie, ca o ideologie omeneasca intre alte ideologii omenesti.
Citat:
Hristos n-a venit în lume pentru a propovădui doctrine și ideologii religioase, nici pentru a întemeia instituții care să-I revendice Evanghelia drept proprietate personală, nici pentru a crea 30000 de grupări mai mult sau mai puțin creștine!
Corect, a venit ca sa instituie Biserica Sa, ca oamenii sa se poata mantui cu ajutorul Sfintelor Taine. Din pacate de-a lungul timpului unii au tot parasit Biserica luandu-se dupa initiatorii cate unei ideologii omenesti, facand la randul lor o grupare pe care au denumit-o apoi biserica crestina, astfel ca unii nu mai stiu unde e adevarul, ajungand in timpurile moderne sa creada ca e peste tot, si acolo unde e adevar, si unde e neadevar. Majoritatea celor convertiti de la ortodoxie pe care i-am cunoscut plecasera datorita unor conceptii ecumeniste pe care le avusesera inainte.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 20:07:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am vazut ca ai scris ceva de apostat data trecuta, probabil influentat de discutia ta cu dl. Mihnea. Daca te ajuta cu ceva "apostat" din punct de vedere ortodox e si cel ce se converteste la alt cult, nu doar cel ce devine pagan sau ateu. Asadar erai apostat si inainte, si la fel si dl. Mihnea, daca te consoleaza cu ceva. :) Numai daca revii la ortodoxie nu mai esti apostat, adica ti se iarta. Apostat nu e cel care s-a nascut pagan si nu a fost botezat ortodox, de exemplu.
Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-81876.html
"Apostasia mireanului este lepadarea de credinta, inlocuind-o cu alta credinta desarta sau eretica, ca un revoltat. (Fac. 14, 4; II Cor. 13, 6; F. Ap. 5, 37; 21,21; Tes. 2,3; I Tini. 4,1)."
1. Considerați că l-ați convins în acest mod?...
2. Erezia și apostazia sunt două păcate diferite. Scurt și simplist spus, erezia este pervertirea credinței, iar apostazia este negarea ei în mod public.
Cu alte cuvinte, a cădea în apostazie înseamnă a te converti la ateism sau la o altă religie, a te lepăda de credința în Dumnezeul Cel adevărat - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
Erezia și apostazia sunt păcate împotriva credinței (încadrate, așadar, în aceeași categorie), dar între ele există diferențe semnificative.
Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 20:11:09
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sper si eu ca nu te referi si la ortodoxie, ca o ideologie omeneasca intre alte ideologii omenesti.

Corect, a venit ca sa instituie Biserica Sa, ca oamenii sa se poata mantui cu ajutorul Sfintelor Taine. Din pacate de-a lungul timpului unii au tot parasit Biserica luandu-se dupa initiatorii cate unei ideologii omenesti, facand la randul lor o grupare pe care au denumit-o apoi biserica crestina, astfel ca unii nu mai stiu unde e adevarul, ajungand in timpurile moderne sa creada ca e peste tot, si acolo unde e adevar, si unde e neadevar. Majoritatea celor convertiti de la ortodoxie pe care i-am cunoscut plecasera datorita unor conceptii ecumeniste pe care le avusesera inainte.
1. Nu m-am referit nicidecum la Ortodoxie!
2. Probabil că dvs. înțelegeți prin "ecumenism" ceea ce eu aș denumi mai degrabă "relativism religios". Dacă-i așa, sigur că nu pot fi de acord cu o astfel de ideologie, cu relativizarea credinței noastre.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 20:30:27
Senior Member

Implicit

Citat:
1. Nu m-am referit nicidecum la Ortodoxie!
2. Probabil că dvs. înțelegeți prin "ecumenism" ceea ce eu aș denumi mai degrabă "relativism religios". Dacă-i așa, sigur că nu pot fi de acord cu o astfel de ideologie, cu relativizarea credinței noastre.
1. Daca te referi la miile de culte crestine inseamna ca suntem de aceeasi parere.
2. Ti-am scris si data trecuta la ce ma refer. Daca nu ai reusit sa citesti atunci , reiau fraza: "Dupa acel raspuns m-am si ghidat, din cate imi dau seama tu crezi ca ecumenismul ar insemna doar un sincretism, o amestecare a invataturii, dar poate doar la inceput s-au gandit si al asta, acum este unitate in diversitate. Adica fiecare cult sa isi pastreze invatatura, dar toate sunt la fel de bune. Sau un ecumenism mai moderat, ca ortodoxia e cea mai buna, dar si celelelalte sunt bune, chiar daca nu la fel ca ortodoxia. La aceste conceptii ma refer cand spun de ecumensim."
Reply With Quote
Vechi 02.06.2013, 20:40:24
Senior Member

Implicit

Citat:
1. Considerați că l-ați convins în acest mod?...
2. Erezia și apostazia sunt două păcate diferite. Scurt și simplist spus, erezia este pervertirea credinței, iar apostazia este negarea ei în mod public.
Cu alte cuvinte, a cădea în apostazie înseamnă a te converti la ateism sau la o altă religie, a te lepăda de credința în Dumnezeul Cel adevărat - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
Erezia și apostazia sunt păcate împotriva credinței (încadrate, așadar, în aceeași categorie), dar între ele există diferențe semnificative.
Doamne ajută!
1. Eu i-am spus adevarul, consider ca fiecare om are dreptul sa stie adevarul, as face un pacat daca nu l-as spune. De convins nu ai cum sa convingi pe nimeni, pentru ca e o usa care se deschide din interior, nu din exterior. Dar daca le spunem etrodocsilor ca si cultul lor e la fel de bun cine mai vine la ortodoxie si de ce sa o faca?
2. Eu am dat ce scrie invatatura ortodoxa din Pravila, iar acolo scrie si de adoptarea unei credinte eretice. Din aceasta definitie poate vei intelege ce ti-am tot scris eu in mesaje pana acum. Convertirea la alt cult inseamna lepadarea de ortodoxie, considerata si ca o lepadare de Hristos. Biserica este Trupul lui Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 03:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
postul o copila Generalitati 10 31.07.2010 08:15:35
Postul gabriela_iagar Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 11 25.11.2009 15:24:08