![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu. categoric nu. Ce-ți veni? (parcă ai mai zis ceva asemănător și zilele trecute, la treaba cu sărăcia; de ce?)
Doar scrisei că zic așa (meditînd la om, la omul căzut, la omul ecumenist) în general...:) Last edited by cezar_ioan; 02.06.2013 at 01:43:24. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oamenii da, vă vor acuza, vă vor judeca, vor încerca să vă evalueze potrivit ideilor lor despre Dumnezeu (pentru că, vorba Sfântului Grigorie al Nyssei: "conceptele creează ideoli despre Dumnezeu; doar uimirea pricepe ceva"), dar El nu va face asta niciodată! Personal n-am de gând să vă conving să vă întoarceți la confesiunea x sau y, nici n-aș avea dreptul de a încerca (chiar dacă să presupunem că mi-ar sta în putință) să vă influențez în vreun fel credința. Aș vrea doar să vă împărtășesc un gând personal, pe care i l-am scris, acum câteva luni, domnului Mihai G, atunci când își punea întrebări legate de eshatologie: să nu confundăm niciodată creștinismul cu "creștinismul", creștinismul autentic cu ideologiile omenești desemnate cu același nume, pentru a fi mai ușor acceptate. Să încercăm a-L înțelege pe Hristos Dumnezeu așa cum este El de fapt, nu așa cum ne imaginăm noi că ar fi. Hristos n-a venit în lume pentru a propovădui doctrine și ideologii religioase, nici pentru a întemeia instituții care să-I revendice Evanghelia drept proprietate personală, nici pentru a crea 30000 de grupări mai mult sau mai puțin creștine! Hristos, Dumnezeul nostru, a venit în lume ca să ne spună și să ne arate (prin sacrificiul Său suprem pentru fiecare dintre noi) că El ne iubește, că El este unicul Adevăr absolut (Adevăr viu și ipostatic, nu ideologic și instituționalizat). El a venit tocmai pentru a aduce libertatea spirituală și de conștiință, gândirea neîngrădită de prejudecăți, definiții și reguli arhaice. Hristos a răsturnat toate prejudecățile fariseilor și - așa cum atât de convingător arăta domnul Andrei Pleșu în lucrarea sa consacrată "Parabolelor lui Iisus" - Și-a rostit mesajul divin în așa fel încât să nu poată fi transformată în ideologie. V-au dezamăgit actele reprobabile comise, de-a lungul timpurilor, în numle credinței? Și pe Hristos L-au dezamăgit! Să nu asociem niciodată fanatismul cu adevărata credință, fiindcă cel mai cunoscut Adversar al fanatismului și dogmatismului teologic (atenție: n-am spus dogmatică, ci dogmatism!) este Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Dăruitorul și Apărătorul suprem al libertății noastre! Domnul să vă ocrotească! Isaia55, 8-9: 8.Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul.9.Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre.
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fraternaliter in Christo, Laura Stifter
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-81876.html "Apostasia mireanului este lepadarea de credinta, inlocuind-o cu alta credinta desarta sau eretica, ca un revoltat. (Fac. 14, 4; II Cor. 13, 6; F. Ap. 5, 37; 21,21; Tes. 2,3; I Tini. 4,1)." Last edited by catalin2; 02.06.2013 at 19:58:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu atâta intoleranță, în curând, se vor retrage cei mai inteligenți și bine informați useri de pe forum... păcat.
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 02.06.2013 at 19:55:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Corect, a venit ca sa instituie Biserica Sa, ca oamenii sa se poata mantui cu ajutorul Sfintelor Taine. Din pacate de-a lungul timpului unii au tot parasit Biserica luandu-se dupa initiatorii cate unei ideologii omenesti, facand la randul lor o grupare pe care au denumit-o apoi biserica crestina, astfel ca unii nu mai stiu unde e adevarul, ajungand in timpurile moderne sa creada ca e peste tot, si acolo unde e adevar, si unde e neadevar. Majoritatea celor convertiti de la ortodoxie pe care i-am cunoscut plecasera datorita unor conceptii ecumeniste pe care le avusesera inainte. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Erezia și apostazia sunt două păcate diferite. Scurt și simplist spus, erezia este pervertirea credinței, iar apostazia este negarea ei în mod public. Cu alte cuvinte, a cădea în apostazie înseamnă a te converti la ateism sau la o altă religie, a te lepăda de credința în Dumnezeul Cel adevărat - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Erezia și apostazia sunt păcate împotriva credinței (încadrate, așadar, în aceeași categorie), dar între ele există diferențe semnificative. Doamne ajută!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Probabil că dvs. înțelegeți prin "ecumenism" ceea ce eu aș denumi mai degrabă "relativism religios". Dacă-i așa, sigur că nu pot fi de acord cu o astfel de ideologie, cu relativizarea credinței noastre.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Ti-am scris si data trecuta la ce ma refer. Daca nu ai reusit sa citesti atunci , reiau fraza: "Dupa acel raspuns m-am si ghidat, din cate imi dau seama tu crezi ca ecumenismul ar insemna doar un sincretism, o amestecare a invataturii, dar poate doar la inceput s-au gandit si al asta, acum este unitate in diversitate. Adica fiecare cult sa isi pastreze invatatura, dar toate sunt la fel de bune. Sau un ecumenism mai moderat, ca ortodoxia e cea mai buna, dar si celelelalte sunt bune, chiar daca nu la fel ca ortodoxia. La aceste conceptii ma refer cand spun de ecumensim." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Eu am dat ce scrie invatatura ortodoxa din Pravila, iar acolo scrie si de adoptarea unei credinte eretice. Din aceasta definitie poate vei intelege ce ti-am tot scris eu in mesaje pana acum. Convertirea la alt cult inseamna lepadarea de ortodoxie, considerata si ca o lepadare de Hristos. Biserica este Trupul lui Hristos. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul + | cristiboss56 | Pocainta | 43 | 03.08.2012 03:11:25 |
Postul de pacate vs postul de bucate | tigerAvalo9 | Generalitati | 21 | 28.02.2012 23:29:05 |
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 10:24:12 |
postul | o copila | Generalitati | 10 | 31.07.2010 08:15:35 |
Postul | gabriela_iagar | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 11 | 25.11.2009 15:24:08 |
|