Citat:
În prealabil postat de Parascheva16
Eu stiu ca trebuie tinut post min 3 zile inainte de spovedanie si sa ne rugam ptr. a ne lumina Dumnezeu, in caz ca am facut un pacat si am uitat de el. Sunt pacate facute in copilarie care au fost uitate, si alea trebuie spovedite. Spovedania generala e de cand aveai 7 ani pana in prezent si trebuie spus tot.
|
Discursurile care îl conțin pe "trebuie" aparțin dictaturilor, nu Bisericii. Sunt un reflex al terorii, al fricilor celor mai crispate.
Mântuitorul nostru nu a predicat: "Tovarăși, trebuie..."
Iubirea e în altă limbă decât ura.
P.S. Din nenorocire, în lumea pestriță a bisericilor noastre, cuvântul "trebuie" este întrebuințat mult prea des. Pentru mine, aceasta spune aproape totul. E penurie mare de iubire și libertate, sărăcie mare. Constipată obediență miorlăită, superstiție și misticism, nevroză mare, mare. Copii supraadaptați negativ sub mâna unui părinte hipernormativ (am vorbit în limbajul psihologiei când am spus părinte, nu în cel teologic).
Acolo unde tronează TREBUIE, nu mai e loc de "aleg", "vreau", "cred". Cu atât mai puțin de "nădăjduiesc", "Te rog", "mulțumesc". Nici de "Te iubesc!".
Sesizează cineva diferența?....
"Trebuie", spus de-avalma cu toptanu, înseamnă de fapt: NU! Un mare NU, dictatorial și fără alternative. Curat creștinește, coane Fănică...