Citat:
În prealabil postat de lore86
Ne convine sau nu, asa e. Duhul Sfant se pogoara abia dupa inaltarea la cer a Domnului, caci spune Hristos Domnul "Daca eu nu voi pleca, nu va va veni Mangaietor" (citata aproximativ, cand gaasesc sursa vin cu citatul exact).
asadar, pogorarea Duhului Sfant are loc doar la cincizecime.
PAna atunci vb de o alta iconomie a Duhului Sfant, aceea de viata facator, caci spune in cartea iov: Dumnezeiescul Duh pe mine m'a făcut, suflarea, ea mă'nvață, a Celui-Preaputernic.
|
Citat:
Doar ca am invatat ca pana la Cincizecime vorbim de o lucrare diferita a Duhului, fata de cea de dupa Cincizecime. daca in Vt Duhul Sfant se pogora asupra oamenilor, pentru a-i lumina in scrieri sau in hotarari, in Nt vedem Duhul care se coboara si salasluieste in ei.
|
Așa este, asta susțin și Sfinții Apostoli și Părinții, și asta susținea și Cătălin cu privire la harul interior.
Citat:
In ceea ce o priveste pe Maica Domnului, statutul ei e cu totul special. Orice incercare de a da o explicatie, ramane doar la nivel de supozitie. dar e clar ca cu Imparateasa Cerurilor lucrurile au stat diferit fata de restul oamenilor.
|
În ceea ce privește primirea harului interior, lucrurile nu au stat diferit în cazul Mariei Fecioara. Iar sfântul apostol Ioan afirmă foarte clar, iar aceasta este Revelație dumnezeiască, "
Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise." (
Ioan 7, 39) Iar dacă Duhul nu era dat, în chip interior cum a mai fost numit aici, înseamnă că nu era dat nici pentru Fecioara Maria. Asta nu înseamnă că Maria nu avea har în chip exterior, cum a mai fost numit aici, dar pe cel interior, care numai după preamărirea lui Hristos a fost dat, pe acela nu îl avea, chiar dacă superstițioșii religioși, care dealtfel după cum se vede și pe acest topic se contrazic ei pe ei înșiși, preferând măsluirea adevărului în favoarea apărării superstiției lor, cred altceva în superstiția lor.