View Single Post
Vechi 10.06.2013, 18:18:48
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Este fără sens pentru tine, pentru că negi pe față adevărul revelat al Sfintei Scripturi, pentru a susține erezia ta superstițioasă. Cu harul exterior nu stau lucrurile chiar așa de simplu; harul exterior era și el un har care lucra asupra sufletului, dar nu atât de profund ca Duhul după Pentecost. Duhul Sfânt ca har exterior lucra și el asupra sufletului, dădea iluminări și profeții și vederi dumnezeiești, și era vorba în esență de ceva caracterizat prin sfințenie. Deci raportul sfințeniei Duhului cu sufletul și duhul omului în Vechiul Legământ nu era asemenea raportului între un calculator și un om; aș spune că prin ceea ce ai spus, dincolo de cât de necunoscător te arăți, ai spus chiar o blasfemie, dacă ai ajuns să consideri pe Duhul Sfânt la același nivel cu un calculator. Tu nu observi că tocmai ai spus o blasfemie?

Văd că te ții în continuare pe poziția de a te pune împotriva Revelației Sfintei Scripturi. Acolo spune foarte clar că Duhul nu era dat pentru că Iisus nu Se preamărise. Cu alte cuvinte este evidentă condiționarea de preamărirea lui Hristos pentru dăruirea Duhului. Nu este suficient faptul că Hristos era Dumnezeu întrupat, ci trebuia să aibă loc și lucrarea de mântuire, adică jertfa și învierea. Doar după Înviere și Pentecost Duhul Sfânt Se pogoară ca har interior. Sfântul Ioan Damaschin spune că Fecioara Maria a fost curățită de Duhul Sfânt la întruparea Fiului, dar nu spune nimic despre primirea Duhului ca har interior; asta este pur și simplu inovația superstițioșilor care trec și peste cuvintele Sfinților Apostoli, și peste cele ale Sfinților Părinți, doar pentru a își "impune" părerea lor superstițioasă, chipurile având legitimitate teologică. Lucrarea Duhului Sfânt ca har interior se referă la lucrarea în interiorul spiritului, a duhului, nu la lucrarea în interiorul trupului sau în interiorul pântecelui.

Dealtfel, după cum am mai subliniat, nici dogma vaticană a imaculatei concepții nu spune decât că Fecioara Maria a fost ferită de orice întinare sau pată a păcatului originar, dar nu spune că Fecioara avea Duhul Sfânt ca har interior, cu alte cuvinte nu spune că Fecioara ar fi fost în stare de har sfințitor, așa cum înțelegem în Noul Legământ a fi în har sfințitor, precum spuneau unii adepți ai catolicismului chiar și aici pe forum. De aceea, în acest context, i-am și întrebat pe catoliciști ce mai înțeleg ei prin acel "plină de har", devreme ce dogma imaculatei concepții nu spune că Fecioara Maria ar fi fost plină de har, ci doar ferită de păcatul originar.

După cum am spus și mai sus, sfântul Ioan Damaschin spune că Fecioara Maria a fost curățită de Duhul Sfânt, a primit puterea de a primi dumnezeirea Cuvântului și puterea de a naște, dar nu spune că Fecioara Maria ar fi primit Duhul Sfânt ca har interior. Deci asta este poziția unor sfinți părinți răsăriteni, și asta este și poziția lui Stăniloae. Din ceea ce am citit nici ei nu spun mai mult de atât. Eu nu am văzut ca vreunul dintre voi să aducă măcar un singur citat de la sfinții părinți din care să rezulte că spusele voastre ar avea vreo legătură cu credința ortodoxă. Văd că faceți numai afirmații, atât tu cât și doamna Miha-Anca, dar nu aduceți nici măcar un argument biblic, patristic, dogmatic pentru a vă susține poziția; în cazul vostru totul rămâne la nivel declarativ, aveți impresia că trebuie să vă credem pe cuvânt, doar pe baza faptului că așa spuneți voi că stau lucrurile. Dar justificări, argumente ioc!
Nu te supara, Decebal, dar ce argument mai bun decat Biblia doresti?!?
Nu degeaba am tot postat versetele din Luca 1, caci acolo se spune despre Elisabeta, ruda Maicii Domnului, ca s-a umplut de Duh Sfant, la auzul salutului Fecioarei Maria. Concluzia nu poate fi decat una: ca inaintea Elisabetei s-a umplut de Duh Sfant Fecioara Maria.
Acum te intreb, daca cineva se poate umple doar pe exterior? Desigur nu, caci verbul a umple ne face trimitere tocmai spre interiorul unei persoane, nu spre exteriorul ei.
In plus am postat cu cateva pagini in urma din Pr. Staniloae, referitor la efectul prezentei lui Iisus asupra Sf. Ioan Botezatorul. Il poti considera si pe acela ca o dovada. Daca vrei.
Chiar nu doresc sa fiu crezuta pe cuvant; dar nici nu vin cu pareri personale, ca sa cer asa ceva.

Last edited by Miha-anca; 10.06.2013 at 18:21:01.
Reply With Quote