Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Aversiunea pentru produse lactate este mai de mult...Cred ca am auzit aceasta teorie cam acum 10 ani si mi-a parut foarte logica,omul fiind singura specie care se hraneste cu lapte si produse derivate la maturitate, laptele fiind un produs specific destinat noi nascutilor oricarei specii de mamifere.Este mai mult o adictie alimentara sustinuta de mituri si false teorii,decat o necesitate in sine.La fel si cu alte produse de provenienta animala.Confundam adictia pentru gust cu necesitatea,si ne sustinem adictia cu ardoare ca si cei care sustin ca daca nu au parte de o viata sexuala plina se vor imbolnavi si deregla,Doamne Fereste;ca sexul le trateaza durerile de spate,migrenele,ca racesc mult mai rar,dorm mai bine,au un alt tonus si una peste alta sunt mai sanatosi decat cei care se infraneaza.
Din nou,mituri despre lapte si absobtia calciului in oase,vezi Doamne...
Daca ar fi fost asa,cei cu intoreranta la lactoza(printre care ma numar si eu)ar trebui sa aiba un nivel inferior de calciu -ceea ce nu se intampla.
Am inteles ca laptele"contine"calciu si murim cu idea asta de gat fara a cunoaste ca si alte legume sau fructe ne pot procura cantitati substantiale de calciu.Stie cineva de broccoli,spanac,seminte de susan,migdale,portocale,boabe de soia sau bame?
Au oamenii un dar anume de a completa golurile din informatiile lor cu pareri personale despre acel fapt,incat la final pare ca stiu totul despre acel subiect.
Cati dintre cei care contesta stilul de viata sanatos al asiaticilor sau al mediteraneenilor au si fost printre ei,i-au cunoscut cat de cat,au mancat,le-au observat obiceiurile si au vorbit cu ei?
Asiaticii,dintre care japonezii in mod anume,mananca foarte sanatos-carnea se foloseste ca si condiment(adica in cantitati MICI),legumele sunt servite crude sau gatite cam 3-5 minute,iar cantitatile de mancare SUNT MINUSCULE!Nu folosesc unt,branzeturi,smantana la gatit.Felurile de mancare sunt usoare,fara sosuri grase,gatite ore in sir pe foc,iar vedetele mesei sunt legumele si verdeturile,nu carnea.
Ar fi penibil sa afirmam ca sunt obezi printre randurile acestora.Daca aveti dovezi in acest sens,aratati-mi si mie,ignoranta.
Am cunoscut si comunitatea thailandezilor de aici,printr-o prietena.Veseli,optimisti,simpli ,supli si fara varsta;astia sunt thailandezii pe care I-am cunoscut.Ceea ce mie imi parea o fetiscana de vreo 18 ani,era de fapt o femeie de 30+ cu familie si copii.Nu reuseam sa fac conexiunea.Toti arata cu mult tineri fata de varsta lor biologica.
Desigur ca nu mancarea este singurul factor in acest aspect,insa si aceasta are contributia ei pe langa factorul imbatranire/boala.
|
Cateva observatii:
1. Exista animale care se hranesc cu lapte si produse lactate la maturitate

isici, caini, porci, maimute si multe altele. Cred ca destul de multe.
Pe urma fiecare animal pe lumea asta (inclusiv omul) este construit intr-un anume fel. Aparatul lui digestive este facut pentru un anumit fel de hrana.
Unul este exclusiv carnivor, altul exclusiv ierbivor, altul este omnivor, altul mananca numai insecte, sau numai cereale.
Si nu-si alege nimeni aceasta constitutie dupa placerea pentru un produs sau altul, ci mai degraba invers.
O vaca nu poate manca decat iarba si fan. Punct. Asa este stomacul ei. Ea nu poate manca nici carne, nici branza si nici oua.
Un leu mananca la fel carne. El nu mananca nici cartofi, nici zmeura. Numai Clarence din Daktari era obligat sa manance morcovi pentru...ochii lui sasii.
2. Eu am trait slava Domnului ani mai multi si de cand ma stiu, pana mai acum 2-3 am fost invatata, chiar generatii intregi au stiut ca trebuie sa manance anumite alimente ca sa se simta bine. Unele produse chiar nu fac placere multora, iar altora chiar le face rau.
Eu in alte vremuri nu am auzit de vegetarianism. Sau raw vegan sau alte lucruri.
Nu stiam ca exista calciu in cantitatile de care avem nevoie in vegetale, sau in forma de acre avem nevoie. Am sa caut tabele pe internet. Chiar sunt curioasa.
Stiu ca exista oameni carora laptele le face bine, lactatele, ouale. Si altii carora aceste produse le face rau. Si mai stiu ca unor le plac aceste produse si altora nu.
La fel carnea si pestele. Exista multi carora nu le place carnea.
Mai stiau ca multi devin de fapt vegetarieni pentru ca le este mila de animale, in rest le-ar place produsele animale.
Si acum de cativa ani tot citesc si vad si aud de diverse teorii care mai de care mai ciudate.
Ce ma deranjeaza este ca nimeni nu explica de ce dintr-o data produsul cutare nu este bun si nu da detalii.
Deci sunt lucruri care azi sunt asa, maine la 180 si poimaine la 360 de grade. Si te intrebi unde este adevarul.
Una este sa spui ca nu-ti place sau ca nu-ti face bine un produs si alta ca pur si simplu nu vrei sa-l mananci si sa-l opresti si pe altul, ca asa vrei tu.
Pentru cei cu intoleranta la lactoza exista solutii: lapte de capra, de camila sau lama, sau alte animale. Asiaticii cumpara aici in disperare lapte praf.
Si exista si lapte fara lactoza.
Pentru cei cu intoleranta la gluten exista alte cereale.
3. Ba da, eu am vazut alimentatia si viata oamenilor din diverse tari in direct.
Si stiu de ex. ca si chinezii mananca pui si alte feluri de carne. Mananca si multe ciudatenii.
Bucataria asiatica are si lucruri bune, nu spun nu. Dar si multe lucruri nesanatoase. Peste crud, multe condimente, diverse produse la care nici nu vreau sa ma gandesc, monoglutamat de sodiu.
Imi place mult bucataria mediteraneana. Dar nu-mi plac pastele si nu inteleg de ce atata lume este inebunita dupa ele.
4. Ceea ce ma deranjeaza mult este modul in care se pun problemele in general.
Eu nu am probleme ca unul nu suporta carnea, sau lactatele, sau mai stiu eu.
Fiecare e liber sa manance ce-i place si ce-i face bine.
Dar de acesti oameni sa impuna altora sa nu manance decat vegetale si chiar crude si sa vina pe urma in lume sa spun ca "vai studiul ala si ala spune ca laptele nu e bun, sau aia nu e buna"? De ce?
De ce nu putem sa ne respectam reciproc.
Eu nu am vazut omnivori sa atace vegetarienii atat de rau precum acestia ataca omnivorii. De ce?
Si exact adictia despre care scrii mai sus se poate referi si la vegetarieni. Si ei au adictiile lor.
Iar chestia cu miturile si falsele teorii este partial adevarata. La unele s-a dovedit ca sunt greseli. Ca de ex. la spanac. A fost calculat gresit continutul de fier. Generatii intregi trebuiau sa-l inghita. Si mai rau, mai contine si oxalati.
La fel cu sfecla rosie: beti suc de sfecla cruda, ca este leac impotriva cancerului. Dar...bomba: contine oxalati.
Si daca stau acum si iau la mana toate legumele si fructele ajung...dupa studiile actuale, la concluzia ca nu sunt sanatoase.
Jumate din ele au oxalati in cantitati mari. Care oxalati...se pot opri in a merge la rinichi consumand calciu (atunci se absorb in intestin).
Deci nu poti sa stii niciodata adevarul, ce e bun de mancat si ce nu.
Eu nu vreau sa lezez aici pe nimeni, sau sa discut in contradictoriu. Fiecare e liber sa manance ce vrea.
Nu ma opun nici postului. Cine poate...jos palaria.
Dar nu-mi plac extremele de nici un fel: nici carnivorism extrem, nici vegetarianism, nici raw vegan, nici nemancatul sau autofagia. Postul negru este totusi altceva, cu alt sens si merge 1-3 zile. In rest nici biserica nu-l accepta.
Multi, foarte multi oameni de stiinta, medici si teologi indeamna la calea de mijloc, la cumpatare, la echilibru.
P.S. Si exista si anumite gene care duc la boli in care omul nu poate consuma anumite produse (exceptand aici intolerante la lactoza, gluten). Exista alergii, exista tulburari genetice de metabolism.
Dar astea toate sut exceptii. Nu inseamna ca omul in genral moare daca mananca lapte, paine, alune, nuci sau mai stiu eu.
Iar ideea ca "suntem ceea ce mancam"...depinde. La unii se potriveste.