Citat:
În prealabil postat de sophia
Legat de alimentatie si ingrasat:
Exista cauze pentru ingrasat (sau slabit) mult, care nu tin de alimentatie.
Dar pe astea nimeni nu vrea sa le ia in consideratie si toti dau zor cu dieta.
Exista boli endocrine, tulburari de metabolism in speta, cand ori te ingrasi din aer, ori slabesti si mancand o vaca la o masa.
Exista stresul si lipsa de somn care duc la ingrasat 8sau slabit) excesiv.
Fiecare organism reactioneaza altfel.
Exista si anorexici si bulimici si unii care mananca din tulburari psihice (frustrari) etc.
Poti sa fii vegan obez si invers, sa mananci omnivor si sa fii slab pusca.
Depinde de organism.
Toti vorbesc peste tot de dieta, dar nimeni nu spune despre dormitul suficient, despre stresul care ne marcheaza in permanenta.
Pe urma am unele intrebari:
1. De cand si de unde este aversiunea asta pentru lapte si lactate si mai ales de ce sa fie rau la cancer? Eu nu inteleg. Cred ca este vreun studiu mai nou.
La fel cum am aflat acum ce probleme auc chinezii cu intoleranta la lapte (daca o fi asa totusi). Se spune ca au un deficit de nu stiu ce enzima (poate de la alimentatia cu orez, sau altele, sau de la zona georgrafica).Nu stiu.
Si de aia nu e bun nici pentru noi laptele?
Se spune ca ei sunt sanatosi pentru ca mananca soia. Dar atunci ar trebui sa fim si noi, pentru ca a fost o vreme cand ce mai soia consumam (ulei, salam etc.).
2. Ce este cu uleiul de masline? Asta ce mai are? Si de cand?
Alt studiu grozav? Italienii numai cu el se hranesc, ei nu stiu de ulei de floarea soarelui sau altceva. Si sunt multi centenari si la ei.
Nu stiu de ce, dar am impresia ca este vorba de niste curente imprastiate in lume de unii si altii cu diverse interese. Omul creste de sute de ani animale si mananca lapte, oua. Si cei de la sate asta mananca si sunt slava Domnului sanatosi. Ca mai pun si altele mai putin sanatoase (grasimi multe, paine multa) este adevarat...
Dar la astea pun si legume multe, usturoi si ceapa!
Zilele trecute a murit cel mai batran om din lume,avea peste 110 ani (116 oare?) si era japonez mi se pare. Dar nu spunea ca a mancat nu stiu ce, sau ca a trait din aer, sau a evitat ceva.
Oare ce mananca japonezii sanatos?
Asa se spune si de dieta italieneasca/mediteraneana ca este sanatoasa: legume, paste, masline, fructe de mare, peste, vin, citrice, totul usor.
Si totusi au si ei destui obezi...
|
Aversiunea pentru produse lactate este mai de mult...Cred ca am auzit aceasta teorie cam acum 10 ani si mi-a parut foarte logica,omul fiind singura specie care se hraneste cu lapte si produse derivate la maturitate, laptele fiind un produs specific destinat noi nascutilor oricarei specii de mamifere.Este mai mult o adictie alimentara sustinuta de mituri si false teorii,decat o necesitate in sine.La fel si cu alte produse de provenienta animala.Confundam adictia pentru gust cu necesitatea,si ne sustinem adictia cu ardoare ca si cei care sustin ca daca nu au parte de o viata sexuala plina se vor imbolnavi si deregla,Doamne Fereste;ca sexul le trateaza durerile de spate,migrenele,ca racesc mult mai rar,dorm mai bine,au un alt tonus si una peste alta sunt mai sanatosi decat cei care se infraneaza.
Din nou,mituri despre lapte si absobtia calciului in oase,vezi Doamne...
Daca ar fi fost asa,cei cu intoreranta la lactoza(printre care ma numar si eu)ar trebui sa aiba un nivel inferior de calciu -ceea ce nu se intampla.
Am inteles ca laptele"contine"calciu si murim cu idea asta de gat fara a cunoaste ca si alte legume sau fructe ne pot procura cantitati substantiale de calciu.Stie cineva de broccoli,spanac,seminte de susan,migdale,portocale,boabe de soia sau bame?
Au oamenii un dar anume de a completa golurile din informatiile lor cu pareri personale despre acel fapt,incat la final pare ca stiu totul despre acel subiect.
Cati dintre cei care contesta stilul de viata sanatos al asiaticilor sau al mediteraneenilor au si fost printre ei,i-au cunoscut cat de cat,au mancat,le-au observat obiceiurile si au vorbit cu ei?
Asiaticii,dintre care japonezii in mod anume,mananca foarte sanatos-carnea se foloseste ca si condiment(adica in cantitati MICI),legumele sunt servite crude sau gatite cam 3-5 minute,iar cantitatile de mancare SUNT MINUSCULE!Nu folosesc unt,branzeturi,smantana la gatit.Felurile de mancare sunt usoare,fara sosuri grase,gatite ore in sir pe foc,iar vedetele mesei sunt legumele si verdeturile,nu carnea.
Ar fi penibil sa afirmam ca sunt obezi printre randurile acestora.Daca aveti dovezi in acest sens,aratati-mi si mie,ignoranta.
Am cunoscut si comunitatea thailandezilor de aici,printr-o prietena.Veseli,optimisti,simpli ,supli si fara varsta;astia sunt thailandezii pe care I-am cunoscut.Ceea ce mie imi parea o fetiscana de vreo 18 ani,era de fapt o femeie de 30+ cu familie si copii.Nu reuseam sa fac conexiunea.Toti arata cu mult tineri fata de varsta lor biologica.
Desigur ca nu mancarea este singurul factor in acest aspect,insa si aceasta are contributia ei pe langa factorul imbatranire/boala.