View Single Post
Vechi 23.06.2013, 12:02:37
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Pai bine, si atunci ce o sa faci, pana o sa ajungi in Imparatia Cerurilor? O sa traiesti in padure? Nu tot in lume va trebui sa-ti castigi painea si eventual sa lasi si urmasi? De ce mai facem copii in lumea asta daca locul nostru nu e aici?
Voua va place cand va spun sefii vosti ca nu va faceti datoria cu constinciozitate (in interesul umflarii conturilor, buzunarelor si burtilor lor, desigur) pentru ca aveti "principii?" Va place cand va spun sotii, sotiile, parintii, copiii, ca nu va preocupati indeajuns de problemele "lumesti" ale familiei? Care probleme sa nu exageram acum, nu inseamna neaparat lacomie si desfrau, inseamna chestii de bun simt, curatenie, mancare, pe care efectiv nu ai cand sa le faci si sa mai ajungi si la slujbe, mai ales in perioadele de " sarbatoare" (ca acum, de exemplu : ieri a fost Pomenirea mortilor, azi sunt Rusaliile, maine e Sf Treime, si daca ne amanam o parte din treburi pt weekendul viitor, guess what, sambata sunt Sf. Petru si Pavel...)
Îmi cer scuze. Din felul în care ați înțeles tu și sophia ceea ce am scris e clar că n-am fost explicit. M-am referit la „lume” în sensul în care e folosit uneori în Noul Testament, respectiv la lumea ruptă de Dumnezeu și la compromisurile pe care le presupune încercarea de a fi și cu Dumnezeu și cu păcatul.
Altfel, lumea în sine (creația lui Dumnezeu) nu are nimic rău și nu se opune împărăției cerurilor (pe care o găsim în noi, acum și aici, nu după moarte). Trăim cu toții în lume și în ea trebuie să ne sfințim. Ba să o sfințim și pe ea. Trebuie să mergem la serviciu, să ne facem familii și să avem grijă de ele, să le dăm celor din jur dovezi (inclusiv materiale) de iubire.

Toate îndatoririle pe care le avem în lume – în casă, la serviciu – nu contravin legăturii cu Dumnezeu, care, și ea, trebuie să fie permanentă. Adică toată treaba poate fi însoțită de rugăciune, iar profesia poate fi (și trebuie) practicată cu gândul la Dumnezeu, cu dragoste de el și față de semenii care vor avea parte de rodul muncii noastre. Să lucrăm, adică, în primul rând pentru oameni, fără a ne dezinteresa cu totul de bani. Însă e foarte important ca ei să fie o consecință a darului nostru pentru ceilalți, nu un scop în sine.

Nebunia de care vorbeai ar putea apărea din cauza divorțului dintre credința în Dumnezeu și felul în care trăiește lumea necredincioasă. Dacă ai un dublu ideal, adică ești orientat atât către sporirea confortului și a plăcerilor personale (de exemplu), sau dacă vrei să împaci și lumea (care alege păcatul) și pe Dumnezeu, te vei rupe. Pe primul loc nu poți să le pui pe amândouă; ceva va trebui sacrificat. Dumnezeu nu poate sta pe locul doi. Îl vom pierde cu totul.

Poate credem că lumea nu poate fi despărțită de păcat și că suntem condamnați la compromisuri permanente. Că trebuie să ne supunem șefilor, soțului, familiei, chiar și atunci când ei ne cer să păcătuim. Dar dacă asta înseamnă despărțirea de Hristos, ce vom alege? Dacă șeful îți spune să minți, să înșeli clienții, să treci date false în contabilitate, într-un cuvânt să faci rău pentru a-ți fi bine? Dacă familia îți cere să nu mergi la biserică sau să nu te îngrijești de cei mai sărmani ca tine, sau să te preocupi întâi (sau numai) de casa ta, să-ți sporești confortul, să-ți iei o mașină, să poți merge în mai multe vacanțe (și mai scumpe)? Intră acestea în contradicție cu credința în Hristos și cu poruncile lui?

Ce facem? Alegem să le încălcăm cu bună știință, știind că în infinita Sa bunătate ne va ierta?
Da, ne va ierta, dar ce folos, dacă noi nu vrem și să ne vindecăm, ca să avem și să trăim Viața Lui? El ne iartă, dar noi tot în ale noastre rămânem, pentru că atunci când cerem iertare nu suntem sinceri, nu ne hotărâm și să nu mai facem păcatul.

Nu ne-a promis Hristos că vom avea parte de o viață ușoară în lume. Din contră: „În lume necazuri veți avea. Dar îndrăzniți! Eu am biruit lumea”

Last edited by N.Priceputu; 23.06.2013 at 12:20:05.
Reply With Quote