View Single Post
Vechi 01.07.2013, 10:55:14
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Uitati ce spune Canonul 16 al Sinodului al VII-lea Ecumenic:

<<Canonul 16 : "Orice lux si impodobire trupeasca este straina de randuiala si asezarea preotiei. Deci episcopii sau preotii care pun pe ei haine stralucitoare si aratoase, trebuie sa se indrepte, iar daca staruie, sa se supuna mustrarii". >>

http://www.crestinortodox.ro/drept-b...nic-69936.html

Sau, in forma lui originala, sunand asa:

<<CANON 16
Tot Luxul, și împodobirea trupului, străine sunt de Ieraticeasca rânduială.
Deci, Episcopii, sau Clericii, cei ce se împodobesc pe sineși, cu haine strălucite și luminate, aceștia trebuie a se îndrepta. Iar de ar stărui, să se dea certării.

Așișderea și cei ce se ung cu mirodenii. Și fiindcă eresul prihănitorilor de Creștini, rădăcina amărăciunii în sus odrăslind, spurcăciune s-a făcut Catoliceștii Biserici, și cei ce l-a primit pe acesta, nu numai zugrăviturile Icoanelor le-au urât, ci și toată evlavia o au lepădat, de cei ce viețuiesc cu cucernicie și cu evlavie îngreuindu-se. Și s-a plinit la ei cea scrisă: "Urâciune este păcătosului, cinstirea de Dumnezeu"; [Sirah 1: 24].

Deci de se vor afla oarecare bătându-și joc de cei îmbrăcați cu îmbrăcăminte proastă și cucernică, prin certare îndreptează-se. Că din învechitele vremi, tot bărbatul Ieraticesc cu măsurtică și cucernică îmbrăcăminte petrecea. Că tot ceea ce nu este pentru trebuință, ci pentru împodobire, are prihănire de deșertăciune, precum a zis marele Vasilie; ci nici cu îmbrăcăminte de țesături cu mătăși împiestrită se îmbracă; nici adăogeau oarecare fimbríi [singéfuri] cu străină floare la marginile hainelor lor.

Că au auzit de la limba cea de Dumnezeu grăitoare, că cei ce poartă cele moi, în casele împăraților sunt. [Sinod 6: 27;
Gangra: 12,21]

TÂLCUIRE

Canonul acesta oprește pe Episcopi și pe Clerici, și pe toți cei Bisericești de a purta haine strălucite, fiind aceasta lucru străin de bărbații cei sfințiți, așișderea și ungerea cu mirodenii.>>
http://priulianaros.blogspot.ro/2010...i-al_1178.html

Mai trebuie sa va amintesc cam cum se imbraca toti clericii ortodocsi? (Si nu numai; dar noi ne uitam doar in ograda noastra).

Sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne ajute si sa ne ierte.
Ai vazut preoti/episcopi umbland astfel imbractati pe strada?
Eu n-am vazut.
Haina de preot, cea "casual" este una destul de modesta, foarte asemanatoare cu cea a calugarilor.
Si am inteles ca este obligatorie, in majoritatea situatiilor.

Hainele alea stralucitoare pe care ti s-a pu stie pata, sunt haine de cult, adica folosita in slujire si numai la slujire.
Nu cred ca poti fi conectate cu vreun dram de vanitate.

Dar fitzosenia feminina, mai ales cand este prezenta si in biserica, sub "smeritul" pretext "doar nu o sa ma imbrac in sac si o sa-mi pun cenusa in cap" nu cred ca este legat de cultul divin.
Sau are, in sensul "deconectarii" de el.